2016. feb 12.

Gyors ételek egy fáradt nap után

írta: Skerlecz Petra
Gyors ételek egy fáradt nap után

Sziasztok!

Biztosan Veletek is előfordult már, hogy este fáradtan értetek haza, nem igazán volt már kedvetek a konyhában sürögni-forogni, de az sem volt teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt költötök ételre, főleg ha az egész családot szerettétek volna jóllakatni. Az ilyen esetekben sokszor a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, ha hazafelé tartva megállunk egy gyorsétterem előtt vagy felemeljük a telefont és rendelünk valahonnan valamit. Természetesen olykor-olykor ezekkel a megoldásokkal sincs semmi baj, de ha ez már a héten a sokadik ilyen nap és az ételre elköltött pénz sem mellékes, akkor mégiscsak elgondolkodunk azon, hogy főzésbe kezdjünk.

Az ilyen napokon az én kedvenc receptjeim a következők: 

Az első recept egy olyan egytálétel, amely serpenyőben készül és szinte mindent felhasználhatsz hozzá, ami a hűtőben vagy a spájzban lapul. Az én receptem 2 felnőttnek a következő:

Egy lábasban forralj fel némi vizet, majd főzz meg benne egy zacskó, előfőzött barna rizst, kölest, hajdinát vagy bármilyen más gabonafélét. Míg ez elkészül, szeleteld fel zöldségeket, úgy, hogy körülbelül 3 bögrényi legyen belőle, majd helyezd őket egy serpenyőbe, locsold meg egy kevés olíva olajjal és magas hőmérsékleten főzd őket puhára. Ha ez kész, bonts fel egy bab/lencse/csicseriborsó konzervet és add a zöldségekhez. Ezután már csak a fűszerezés van hátra, megszórhatod borssal, zöldfűszerekkel, curryvel, garam masalával, ízesítheted tejszínnel vagy sajttal is az ételt. Ha a gabona is megfőtt, keverd össze a zöldségekkel és már kész is. 

A második recepthez nincs másra szükség, mint korábbról megmaradt házi készítésű vagy boltban vásárolt, jó minőségű, magas rosttartalmú zsemlére/kiflire/tortillára, amit egy kicsit megpirítok. Ezután attól függően, hogy mi van itthon, egy zöldséges tojáslepényt készítek. Ezt a következőképpen készítheted el: pucolj meg egy vöröshagymát és kevés olajon pirítsd meg alaposan, ezután ízlés szerint szórj rá felszeletelt paprikát, paradicsomot, gombát, jó minőségű felvágottat, sajtot, tofukockákat, olívabogyót vagy amit csak szeretnél és süsd össze őket egy kicsit. Végül verj fel 4 tojást, keverj hozzá egy kevés növényi vagy tehéntejet és add a zöldségekhez. Ha megsült töltsd a zsemlékbe és már kész is.

A harmadik variáció egy tésztaétel, melyhez először vizet kell melegítened, majd jó minőségű, ha lehetséges teljes kiőrlésű tésztát főznöd. Míg a tészta fő, egy vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, rászórunk néhány gerezd felszeletelt fokhagymát is. Ezután kiveszünk a hűtőből egy csomag fagyasztott spenótot és a hagymára tesszük. Ha a spenót kiengedett, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint kevés tejszínt, joghurtot, kefírt adunk hozzá és a spenótos szószt az elkészült tésztához forgatjuk.

A tésztás ételek egy másik variációja, a tésztasaláta, amelyben tényleg bármit felhasználhatsz, ami a konyhában lapul.

Utolsóként pedig egy tényleg nagyon finom és egyszerű ételt szeretnék Veletek megosztani. Ebben az esetben egy nagyobb zellert és édesburgonyát megtisztítok, csíkokra szeletelek, majd sütőpapírra teszek. A zöldségeket egy kevés olíva olajjal locsolom és borssal, bazsalikommal, oregánóval, sóval fűszerezem, majd 200 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Míg a zöldségek sülnek, egy avokádót villával pépesre török, hozzáreszelek egy lilahagymát, majd citromlével locsolom. A keverékhez adok még egy kis koriandert, chilit vagy paprikát, sót és már kész is a mártogatós, amit a megsült zöldségekkel fogyasztok.

avokado3.jpg

(kép forrása: Internet)

Szólj hozzá