2016. feb 12.

Konzerv májasok, (v)együk vagy ne (v)együk?

írta: Skerlecz Petra
Konzerv májasok, (v)együk vagy ne (v)együk?

Kedves Olvasók!

Mint korábban is említettem gyermekkoromban imádtam a májkrémeket, zsemlével és uborkával, melegszendvicsként vagy akár önmagában is. Manapság már nem fogyasztok ilyen készítményeket, a boltban sétálva azonban feltűnt, hogy az általam ismert arany alapon piros betűs sertésmájkrém mellett, rengeteg új termék is sorakozik a polcokon. Ebből kifolyólag arra gondoltam, hogy megnézem néhány májkrém összetételét és azt, hogy melyiket érdemes leginkább megvásárolni (remélem lesz ilyen), valamint alternatívát kínálok házi készítésű májkrémre, májas és vegetáriánus verzióban. A legfontosabb ezen termékek esetében is a tudatos választás! 

majkrem.jpg

(kép forrása: Internet)

Az első termék a klasszikus gyerekkori kedvencem a Sertésmájkrém, mely a következő alapanyagokat tartalmazza: Ivóvíz, Sertésmáj 25%, Gyártási szalonna, Búzaliszt, Sertésbőr, Szójaliszt, Sertéscsontokról mechanikusan lefejtett hús, Baromficsontokról mechanikusan lefejtett hús, Nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), Fűszerkeverék őrölt mustármaggal.

Első ránézésre nem is tűnik annyira borzasztónak, az összetevők között 25%-ban van jelen a sertésmáj, ami így elsőre kevésnek tűnik, majd egy kis gyártási szalonna következik, ami sajnos nem a szép, házi szalonnát jelenti, hanem egy kissé kötőszövetes, a belső szervekről leolvasztott zsírréteget. A termékbe búzaliszt és sertésbőr is került, valamint mechanikusan lefejtett húsok, ezek azok a részek, amiket már nem tudnak levágni az állatok csontjairól, ezért váákumos berendezésekkel fejtik le azokat, további információt erről itt találhattok https://hu.wikipedia.org/wiki/Mechanikailag_szepar%C3%A1lt_h%C3%BAs . Az összetevőket olvasva az a benyomásom támad, hogy az élelmiszeripar tényleg minden felhasznál, amit csak lehetséges.

konzerv_sertesmajkrem_15.jpg

(kép forrása: Internet)

A következő termék a Tesco Value májaskrém, aminek összetevőit meglehetősen félve kezdtem átolvasni. Ivóvíz, 13% sertésmáj, Gyártási szalonna, Sertésbőr, Búzaliszt, Szójaliszt, Nitrites pácsókeverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), Fűszerkeverék (szőlőcukor, fűszerek, antioxidáns: aszkorbinsav, fűszerkivonatok), Fűszerek

Az alapanyagok között láthatjuk, hogy azok szinte megegyeznek az előző termékével, annyi különbséggel, hogy ebben a máj aránya csaknem fele, a hiányzó részt valószínűleg egy kis gyártási szalonnával, szójaliszttel és sertésbőrrel pótolták. 

124977_tesco_value-201510171510.jpg

(kép forrása: Internet)

A Hamé Májka elnevezése felkeltette az érdeklődésemet, ezért a következőnek ezt a készítményt választottam. Az összetevők a következők: Sertéshús (28%), Sertésszalonna, Víz, Sertésmáj (14%), Sertésbőrke, Nitrites pácsókeverék (só, tartósítószer E 250), Stabilizátorok: E 410, E 407, E 508, Vöröshagyma, Fűszerek, Ízfokozó E 621

A Májka az első gondolatom ellenére úgy tűnik, hogy húskrém, mely 28% sertéshúst tartalmaz, majd egy sertésszalonna következik, ami pozitív, hogy nem gyártási vagy ipari szalonna. A sertésmáj aránya is egészen rendben van, ahhoz képest, hogy még hús is van benne. Az E-számok megtévesztőek lehetnek, ezek ebben az esetben szentjánoskenyérmag-lisztet (E410), karragént (E407) jelentenek, az E508 egy ízfokozó hatású anyag, az E621 pedig a jól ismert nátrium-glutamát, ami azért számomra kevésbé pozitív.

majka.jpg

(kép forrása: Internet)

A krémek közül az egyik termék különösen szemet szúrt, a csomagolása kimondottan gyermekekre specializálódott, ez pedig az Uzsi sertéspástétom, mely a következőket tartalmazza: Ivóvíz, Sertés húsalapanyagok 30% (sertéshús, sertésmáj), Baromfihús 10%, Napraforgó étolaj, Gyorsfagyasztott sárgarépa, Rizsliszt, Növényi rost, Kukoricakeményítő, Jódozott tengeri só, Sűrített paradicsom, Fűszerek

Az eddig termékek közül az Uzsi tartalmaz legnagyobb mennyiségben sertéshúst és májat, valamint egy kis baromfihússal is dúsították, további pozitívum, hogy ezek elméletileg nem csontokról lefejtett "maradékok". A további összetevőket elnézve túl sok kivetnivalót nem is találunk, ez a termék egy igazán pozitív csalódás.

uzsi.jpg

(kép forrása: Internet)

A csomagolások sok mindent elárulhatnak, így bukkantam rá a Filléres füst ízű szendvicskrémre, mely a következő alapanyagokból készült: Ivóvíz,Sertésbőr 12,9%, Pulykabőr 9,7%, Csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús 7,5%, Búzadara, Sertésmáj 4,3%, Csirkemáj 4,3%, Fűszeres adalékkeverék (szójafehérje, étkezési só, tartósítószer: E 250; fűszerek, zeller, ízfokozók: E 621, E 635; stabilizátorok: E 450, E 451; zselésítő anyag: karragén; aroma, maltodextrin), Szárított vöröshagyma

Őszintén szólva ez a termék egyik legmegdöbbentőbb összetétellel rendelkezik, amit eddig valaha láttam. A szendvicskrém java sertés és pulykabőr, valamint csontokról lefejtett hús, összekeverve egy kis tartósítószerrel, ízfokozókkal és aromákkal. Ezt az "élelmiszert" nem szívesen fogyasztanám el.

filleres.jpg

(kép forrása: Internet)

A sorból a Globus sem maradhat ki, én most a libamájas, ínyenc májpástétomot szemeltem ki. Az összetevőket itt olvashatjátok: Sertésszalonna, Ivóvíz, Libamáj (16%), Sertésmáj (15%), Sertésbőrke, Szeparált sertéshúspép, Tej, Pácsókeverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), Stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, karragén, kálium-klorid), Cukor, Fűszerkészítmény (fűszerek és fűszerkivonatok, aroma, dextróz, ízfokozók: nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok; étkezési só), Aroma

A termékben megtalálható máj mennyisége egészen rendben van, viszont furcsa, hogy a libamájasban miért van jelen majdnem ugyanolyan mennyiségben sertésmáj, sertésbőrke és szeparált sertéshúspép, ami elég rosszul hangzik. A további összetevők szinte azonosak a korábbi termékekkel, az Uzsi azonban nálam még mindig első helyen szerepel. 

globus.jpg

(kép forrása: Internet)

Úgy gondoltam, hogy érdemes lenne megnézni egy sokkal magasabb árkategóriát képviselő terméket is, így a King hízott libamáj desszertet választottam, ez a következő összetevőkből áll, hízottliba-máj 70%*, Tojás, Tejszín, Tej, Tokaji aszú, Étkezési só, Balzsamecet (színezék: E 150c), Barnacukor, Fűszer.

Sajnos láthatjuk, hogy valóban össze sem lehet hasonlítani a King összetételét a korábbi termékekével, az ára azonban elképesztően magas, így nem gondolom, hogy egy átlagos háztartásban túlságosan sokszor előfordulna, viszont nagyon jó lenne, ha ehhez hasonló alapanyagokból álló májkrémeket fogyaszthatnánk. Megoldást jelenthet ebben az esetben az, ha mi magunk készítjük el a májkrémet, erre egy példa a következő recept, melynek a hozzávalóit itt olvashatjátok:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 dkg kókuszzsír/sertészsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk bors
  • 2 kk majoranna
  • 0.5 tk só
  • 1 ek joghurt/tejföl 

A májat megtisztítjuk az inaktól és a hártyáktól. A hagymát megpucoljuk, felaprózzuk, a füstölt szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, a hagymát a zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a májat, tovább dinszteljük. Amikor a máj világos rózsaszínű, rászórjuk a borsot és a majoránnát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy evőkanál vizet. Mikor a máj már nem ereszt levet, ha beleszúrunk, zsírjára sütjük, megsózzuk és hűlni hagyjuk. A májat ezután botmixerrel vagy turmixgéppel esetleg húsdarálóval pépesítjük és a joghurttal kikeverjük. 

Amennyiben nem fogyasztasz húst, vagy csak kíváncsi vagy és érdeklődsz új alapanyagok iránt is, próbáld ki a vöröslencse pástétomunkat, melynek receptjét itt találhatod: http://taplalkozasnevelde.blog.hu/2016/01/06/voroslencse_pastetom_avagy_hogyan_szamoljunk_le_az_ipari_majasokkal

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a fent említett termékek nagyrésze meglehetősen hasonló összetétellel rendelkezik, véleményem szerint a legjobbnak az Uzsi minősült és természetesen a King, a legkedvezőtlenebb alapanyagokból pedig a Filléres készült. 

 

 

Szólj hozzá

táplálkozás egészség receptek gyermekek élelmiszer májkrém táplákozás élelmiszercímke májkrém házilag tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás készítsd otthon a táplálkozásról élelmiszer értékelés élelmiszertesztek