2016. feb 17.

Gyorsfagyasztott csibefalatok tesztje a szakértő szemével

írta: Skerlecz Petra
Gyorsfagyasztott csibefalatok tesztje a szakértő szemével

Sziasztok!

A mirelit pizzák mellett feltűnt még egy érdekes élelmiszercsoport, mely nem más, mint a gyorsfagyasztott "rántott húsok" családja. Ezek a termékek különösen azért ragadták meg a figyelmem, mert rengeteg gyártó dob piacra kimondottan gyermekekre specializált készítményeket, melyek mackó, dinó vagy egyéb játékos formát öltenek. De vajon mi rejtőzhet a panír alatt? (A címben csak a csibefalatokra tértem ki, de a tesztben természetesen egyéb húsféleségekről is olvashattok.)

1. Valdor Zizu kedvence, gyorsfagyasztott, készresütött, panírozott csirkemellfilé 500 gramm, 985 forint

zizu.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

A Valdor Zizu, csirkemellfilét 60%-ban tartalmaz, ami véleményem szerint az árához képest elég kevés, de majd meglátjuk a többi termékben mennyit találunk. A fennmaradó 40%-ot keményítő, glükózszirup (cukorhoz hasonló anyag, hogy erre miért lehet szükség, azt sajnos nem tudom) és baromfi fehérje-hidrolizátum adja, mely hőkezelés, koncentrálás, pasztörizálás és spray-szárítás útján gyártott termék, fehérjék alkotják, hogy ez pontosan a csirke melyik részé(ei)ből készül nem találtam meg. Ezenkívül némi aroma is csúszott a készítménybe, kíváncsian várom a többi terméket.

2. Tesco Value gyorsfagyasztott baromfiérme 1000 gramm, 799 forint

esco_value_csirke.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

 

A Tesco Value baromfiérmében található "húst" baromfihúspép adja, ez nem más, mint a baromfi különböző, vágásból megmaradt részeinek finomra aprított elegye,  emellett egy kis baromfibőr és mononátrium-glutamát is került a készítménybe. Ezt a terméket senkinek sem ajánlanám, a gyártók talán a maradékok eltüntetésére találták ki.

3. Bábolna gyorsfagyasztott, panírozott csirke mellhús 1000 gramm, 1199 forint

babolna.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

 

Első ránézésre a termék tömegéhez képest az ár teljesen korrekt, szinte kevésnek is tűnik, lássuk mit adnak cserébe a gyártók. Az 1000 gramm 34%-át alkotja csirke mellhús, ami borzasztóan kevés, a fennmaradó részt búzaliszt, víz, a panír és a morzsa adja. A Bábolnában szintén találkozunk némi glükóz-sziruppal, úgy tűnik ez minden fagyasztott csirkemellbe szükséges, valamint egy kis mononátrium-glutamát és stabilizátorok is helyet kaptak a készítményben, így már azért nem is olyan csábító.

4. Tesco gyorsfagyasztott, panírozott pulyka cordon bleu 1000 gramm, 999 forint

tesco_cordon.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

 

A natúr csirkemellfilék mellett kíváncsi voltam a töltött termékekre is, ami rögtön feltűnt, hogy a termékösszetevők között a panírmorzsa áll legelső helyen, tehát ezt tartalmazza a készítmény a legnagyobb mennyiségben. A hús ebben az esetben csontokról mechanikusan lefejtett pulykahús, ez a vágás után a csontokon megmaradt, inas részekből tevődik össze. A pulyka cordonban még némi mechanikusan lefejtett csirkehús is helyett kapott, a töltelékként jelen lévő sonka hústartalma szintén hasonló a termékéhez, melyhez ízfokozót és tartósítószert is kevertek, a sajt természetesen az ömlesztett sajtok közül való. Számomra a pulyka cordon összetétele is megdöbbentő, szintén nem ajánlanám fogyasztásra.

5. Gallicoop gyorsfagyasztott, készresütött, sajttal töltött pulykamell-érme 1000 gramm, 1199 forint

gallicop.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

 

Jó hír, hogy 200 forinttal több pénzért már egy olyan töltött terméket is kaphatunk, melyben legalább 32% pulykamell van, a maradék 68% ömlesztett sajtból, morzsából, bőrös pulykazsiradékból, szójafehérjéből, panírporból és stabilizátorokból tevődik össze, sajnos a termék tartósítószert is tartalmaz, viszont ha a két töltött készítmény közül kellene döntenem egyértelműen a Gallicoop nyerne.

6. Tesco gyorsfagyasztott rántott mackó alakú csirkemell 500 gramm, 699 forint

tesco_macko.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

 

Az ára ennek a terméknek is egészen reális, az összetevők között a csirkemell van legnagyobb mennyiségben jelen, sajnos azt nem tudjuk meg, hogy ez hány százalékot jelent. Ennek a készítménynek a szépséghibája az ízfokozó és glüközszirup-tartalma, főleg, hogy kimondottan gyerekeknek készült.

7. Sága Fini Mini Dinosaurus panírozott, készresütött, gyorsfagyasztott pulyka mellhús 800 gramm, 1499 forint

saga_dino.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

 

A termékben 47%-ban találunk pulykahúst, amit eddig csak a Valdor Zizuja előzött meg, majd a panír, víz, keményítő, búzarost és pulykabőr következik. Ami rendkívül pozitív, hogy tartósítószer és ízfokozó sincs a termékben, sőt még egy kis kalciumot és "C-vitamint" is kapunk a Dinosaurusban.

8. Nádudvari gyorsfagyasztott, elősütött, rántott csirkemell 600 gramm, 1149 forint

nadudvari_csirke.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

 

A Nádudvari csirkemell 59%-ban tartalmaz valódi csirkehúst, ami az eddigiekhez képest nagyon jó, ha a mononátrium-glutamát sem lenne benne, akkor kategóriájában jó minőségűnek számító élelmiszerről beszélhetnénk. 

9. Sadia gyorsfagyasztott, elősütött, panírozott csirke cordon bleu sajttal és sonkával 450 gramm, 799 forint

sadia.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

 

A Sadiát azért választottam, mert egy elég drága termék és kíváncsi voltam, hogy ez minőségében is megmutatkozik-e. A hústartalom 27% csirkehús, majd még 9% csirkehús, a kettő valószínűleg minőségében tér el egymástól. Ebben a corndonban is ömlesztett sajt található, a sonka pedig úgynevezett újraformázott pulykasonka, mely búzalisztből, csirkezsírból, rostból, kollagénból és sűrítő anyagokból áll, valódi hús tehát egyáltalán nincs benne. A Sadia sem mentes ízfokozótól, tartósítószer viszont nincs benne, ennek ellenére véleményem szerint nem éri meg az árát.

10. Tesco gyorsfagyasztott rántott sertéskaraj 600 gramm, 1199 forint

karaj_tesco.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

 

Utolsóként egy rántott karajt választottam, mert szerettem volna megnézni, hogy egy sertéshúsból készült termék jobb vagy rosszabb összetétellel rendelkezik-e. A karaj mennyisége a termékben 48%, majd víz, búzaliszt és panír következik. Igaz, hogy a páckeverékben egy kis glükózszirup felfedezhető, de ízfokozó és tartósítószer sincs a készítményben, ilyen szempontból tehát sokkal jobb választás lehet, számos csirkéből vagy pulykából készült készítménynél.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy ha nyertest kellene hirdetni a fagyasztott csibe, pulyka és sertésfalatok között a rántott sertéskaraj, a Sága Dinosaurus, a Nádudvari és a Valdor Zizu kedvence lenne a nyertes, ami nagyon pozitív, hiszen ezek közül kettő kimondottan gyermekekre specializált készítmény. Véleményem szerint azonban a fagyasztott húsokat amennyire lehetséges célszerű mellőzni étrendünkből, ár érték arányban is meglehetősen kedvezőtlenek. Természetesen a legtöbb esetben az időtényező miatt kerülnek a fogyasztók kosarába, ennek ellenére például egy előre bepácolt, felszeletelt csirke vagy pulykamell sokkal jobb szolgálatot tehet egészségünknek. 

 

 

 

 

Szólj hozzá

egészség gyermekek élelmiszer tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról élelmiszer értékelés élelmiszertesztek fagyasztott rántott hús csibefalatok