2016. feb 17.

Készítsünk otthon növényi tejet mákból!

írta: Skerlecz Petra
Készítsünk otthon növényi tejet mákból!

Sziasztok!

Ma egy csoda dolgot szeretnék Veletek megosztani, ez pedig a házi készítésű máktej. Na jó jó, lehet, hogy aki nem túl nagy mák rajongó annak nem ez lesz a kedvence, de ha Te nem közéjük tartozol érdemes kipróbálnod ezt a finomságot. Lássuk mire lesz szükséged fél liter elkészítéséhez:

  • Egy két decis bögrényi mák (nem kell ledarálni)
  • 4 pohár langyos víz
  • Kevés só
  • Vanília (elhagyható)
  • Egy teáskanál méz (elhagyható)

Az elkészítés pofonegyszerű, kétféle variáció is lehetséges, az egyik, hogy a mákot beáztatod a vízbe, majd néhány órát, esetleg egy éjszakát állni hagyod, ezután összeturmixolod és sóval, vaníliával és mézzel ízesíted. A másik lehetőség, hogy a mákot a vízzel felforralod és ezután turmixolod össze, az ízesítés ebben az esetben is ugyanaz. 

A turmixolás után egy sűrű szűrőn, harisnyán vagy gézen átfolyatjuk a máktejet, a megmaradt mák hűtőben nagyjából 1,5-2 napig eláll, ebből ízlés szerint kevert sütit, mákos gubát, kalácsot készíthetünk. Egy korábbi, egészséges süti receptünkben is kiválóan megállja helyét a receptet itt találod: http://taplalkozasnevelde.blog.hu/2016/01/18/egeszseges_es_pofon_egyszeru_desszertre_vagysz_akkor_ezt_imadni_fogod

Az én mai reggelim főszereplője is a máktej volt, amit chia maggal, teljes kiőrlésű gabonapehellyel és natúr datolyával egészítettem ki, tápláló, rostdús és nagyon finom!

chia_es_maktej.jpg

Szólj hozzá

egészség receptek gyermekek gyermektáplálkozás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon a táplálkozásról máktej