2016. feb 28.

Termesszünk otthon chia magot!

írta: Skerlecz Petra
Termesszünk otthon chia magot!

Sziasztok!

A chia mag egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos bejegyzésben írtam már, remek esszenciális zsírsavforrás, segíti a sejtmembránok felépítését és immunrendszerünk működését. Ezenkívül gazdag rostokban és ásványi anyagokban, segíthet a testtömeg csökkentésében, energiával tölt fel és erősíti idegrendszerünket. 

Az elmúlt időben sokat diskuráltunk azon, hogy a chia mag (azték zsálya) vajon megél-e a mi éghajlatunkon is, igényel-e bármilyen különleges bánásmódot, mennyire kényes növény és termeszthető-e otthon, a saját kertünkben? Ebből kifolyólag utánanéztem kicsit a témának, sajnos magyar nyelvű oldalakon kevés információt találtam az azték zsálya termesztéséről, angol nyelvű források azonban bőven rendelkezésemre álltak. Ezekből kiderült, hogy a növény egyáltalán nem igényes, könnyen termeszthető és szüretelhető, szóval chia mag termesztésre fel!

A chia növény látványra is szép, tápértéke nagy, segíti az emésztést, így minden kertben helyet érdemel. Mielőtt termesztésbe kezdenénk, azért néhány szempontot figyelembe kell vennünk. Az azték zsálya a kertben akár nagyobb bokor vagy kisebb fa méretűre nőhet, ha cserépben neveljük, hagyjunk neki elég helyet, hiszen így is magasabbra nő, mint például a cserépben nevelt gyógy- és fűszernövényeink.

chia_noveny.jpg

 A mag elültetése:

A mag nagyon kicsi, így nem kell neki mély gödröt ásni, finoman felpuhított földbe, gyommentes területre célszerű elrakni őket, egyszerűen kézzel vagy gereblye segítségével. A magokat ezután naponta öntözni kell, így egy héten belül kicsíráznak. A magocskák cserépben is szépen kicsíráznak, amikor a hajtások nagyjából három hüvelyk magasra nőttek, készen állnak arra, hogy kiültessük őket. (Fontos, hogy a növénykéknek rendszeresen szükségük van vízre, a gyomnövényekkel nehezen férnek meg.)

chia_level.jpg

A termés betakarítása:

Az időzítés a chia esetében nagyon fontos, ha a virág legtöbb szirma lehullott megkezdődhet annak betakarítása. A kis fejecskéket egy száraz papírzacskóban vagy állványon tároljuk, a zacskó száját hagyjuk nyitva, biztosítsuk a levegő áramlását, hagyjuk a virágot megszáradni és adjunk neki elég időt. A betakarítás nagyon jó szórakozás lehet a gyermekek számára is, ha megszáradt meg is kezdhetjük a fejek morzsolását és a chia magok gyűjtését. Ezt jó, ha egy nagyobb szűrő felett tesszük meg, így biztosan nem veszítünk el egyetlen értékes magocskát sem. 

chia_virag.jpg

A szüret ideje

chia_szaraz.jpg

A megszáradt virágok

betakaritas.jpg

A morzsolás folyamata

Az így kapott chia magot ezután befőttes üvegben vagy jól záródó száraz zacskóban tároljuk.

mag.jpg

(kép forrása: Internet)

 

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek táplákozás chia mag gyermektáplálkozás készítsd otthon a táplálkozásról chia mag otthon