2016. már 01.

Teljes kiőrlésű mákos fonottka zabliszttel

írta: Skerlecz Petra
Teljes kiőrlésű mákos fonottka zabliszttel

Sziasztok! 

Imádok péksüteményeket sütni, ma az egyik kedvenc receptemet szeretném Veletek megosztani, ez pedig a mákos fonottka. Azért szeretem annyira, mert sósan és édesen is nagyon finom, rosttartalma nagy, puha és sokáig eltartható. Az egyik kedvenc reggelim lusta hétvégi reggeleken ez a finomság, házi szilvalekvárral és egy bögre rizstejes gőzölgő kávéval. A péksüti elkészítése nagyon egyszerű, igazából csak a fonás időigényesebb kicsit, ha Ti is kedvet kaptatok hozzá, lássuk mire lesz szükségetek 6-8 darabhoz:

  • 25 gramm friss vagy 15 gramm szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 400-425 ml langyos növényi tej vagy tehéntej
  • 700 gramm liszt, én most 300 gramm teljes kiőrlésű, 100 gramm zab és 300 gramm finomlisztet használtam, de ezt kedvetek szerint variálhatjátok
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál méz/cukor/természetes édesítőszer
  • 50 gramm vaj vagy margarin
  • A kenéshez egy felvert tojás vagy kevés tej, mák a szóráshoz

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben, állni hagyjuk míg felfut. Közben a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután az élesztős tejet is a tésztához adjuk, jól összegyúrjuk és 5-10 percig dagasztjuk. Egy nagy tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk és fél óráig meleg helyre tesszük vagy takarókkal jól bebugyoláljuk, így nagyjából a kétszeresére nő a tészta.

Ha ezzel megvagyunk egy kicsit átgyúrjuk és tetszőlegesen 6-8 nagyjából egyenlő darabra osztjuk a tésztát (egyben is hagyhatjuk, ebben az esetben csak osszuk 3 részre, azokat sodorjuk hurkába és fonjuk össze). A darabkákat további 3 közel azonos méretű részre osztjuk, ezeket egyenként 5-10 centis hurkákra gyúrjuk, majd hármas fonással összefonjuk, a végeken egymásba nyomkodjuk őket.

Az így kapott gyönyörű fonottkákat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, még egy kicsit kelni hagyjuk (15 perc), közben a sütőt 200 fokra melegítjük. A fonatokat megkenjük a tojással, megszórjuk mákkal és a sütőbe dugjuk őket, 35 perc alatt készre sül.  

12325092_1309961675687787_1045324552_n.jpg

Szólj hozzá