2016. már 04.

Hogyan segíthet a táplálkozás az anyatejtermelés fokozásában?

írta: Skerlecz Petra
Hogyan segíthet a táplálkozás az anyatejtermelés fokozásában?

Sziasztok!

Azt már mindannyian tudjuk, hogy az anyatejjel való táplálás nagyon fontos a baba számára. Az édesanyának már a kicsi születését követően elmondják, hogy mik azok az ételek, élelmiszerek, amiket ebben az időszakban célszerű elkerülni, az olyan táplálékok közül, ami segítheti a az anyukát a tejtermelés fokozásában csak keveset említenek. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, utánanézek egy kicsit a témának és megosztom Veletek, mik azok az élelmiszerek, amik segítségetekre lehetnek! 

A kérdés tisztázásához először is nézzük meg, hogy hogyan is történik a tejelválasztás?

A terhesség utolsó szakaszában a emlőkben megindul a  kolostrum termelődése (előtej), de a progeszteron magas szintje meggátolja a tejelválasztást és alacsonyan tartja a kolostrum mennyiségét. A szülést követően a placenta távozásával megszűnik a progeszteron túlsúly, így a prolaktin képes kifejteni a hatását, elindul az anyatej termelődése. A tejelválasztás "második" szakaszában a tejtermelést leginkább a tejkiürülése szabályozza, egy tejtermelést gátló fehérje érzékeli, ha nagyobb mennyiségű anyatej halmozódott fel a mellekben és lassítja annak termelődését, míg, ha kiürült az anyatej a prolaktin fokozza azt. Emellett például a szerotonin nevű hormon is fontos szerepet játszik a folyamatban, hiszen az emlő egy szerotonin által szabályzott mirigy, így az, hogy megfelelő időben tejet termeljen, szorosan összefügg a szervezet szerotonin-hormon termelésével és annak szabályozásával

A táplálkozás mellett természetesen számos egyéb tényező is szerepet játszik a folyamatban, a szakemberek azt javasolják, hogy akkor is érdemes a szoptatással próbálkozni, ha az édesanyának eddig nem vagy csak nagyon kis mennyiségben volt anyateje, hiszen ez az egyik legmeghatározóbb inger a tejtermelődés serkentésére. Emellett az édesanyának biztosítani kell a nyugodt, szeretetteljes légkört, ebben a család többi tagjának is nagy szerepe lehet. A megfelelő testhelyzet megtalálása is segíthet, néhány forrás szerint például a fekvő testhelyzet biztonság érzetet adhat az anyukának, így segíti ellazulását.

baby_3173961b.jpg

Hogyan segíthet a táplálkozás? 

Számos kutatás irányult arra vonatkozólag, hogy tisztázzák a táplálkozásunkkal valóban serkenthetjük-e a tejtermelést, léteznek-e olyan növényi vagy álltai hatóanyagok, amik segítségünkre lehetnek. Nagymamáinknak és anyukáinknak még a madártejet és a sört javasolták, mára azonban ez kicsit megváltozott, korszerűsödött. Lássuk tehát a legújabb vizsgálatok szerint milyen nyersanyag, élelmiszerek lehetnek pozitív hatással a folyamatra:

A kutatások azt igazolták, hogy a gabonafélék, a zabpehely, barna rizs egyrészt nagy vízoldékony  rosttartalmuk miatt csökkentik az LDL koleszterin mennyiségét, késleltetik bizonyos szénhidrátok például a keményítő felszívódását, remek B1-, B2-, B3-, B6-, K-, E- vitamin források, cinket, szelént, vasat, rezet, mangánt és magnéziumot is bőségesen tartalmaznak. Másrészt a barnarizs fogyasztása után fokozódott a szervezet szerotonin termelése, mely fokozza a prolaktin mennyiségét, így segíti az anyatej termelődését.

A sötét leveles zöldségek (itt a puffadás elkerülése érdekében és oxálsav-tartalmuk miatt célszerű vigyázni) például a spenót antioxidánsokat tartalmaz, A-, B- és C-vitamin tartalma nagy, az ásványi anyagok közül  mangánt, folsavat, magnéziumot találunk benne, valamint Omega-3 zsírsavat és 13 flavonoid vegyületet. Ezen vegyületek egy része fitoösztrogén, ezek olyan növényi eredetű vegyületek, melyek képesek az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni, így a női nemi hormonhoz (ösztrogénhez) hasonló hatást váltanak ki, támogatják a mellszövet egészségét és a szoptatást

images_3.jpg

A sárgarépa szintén előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, remek karotinforrás, általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. ezenkívül szintén fitoösztrogéneket tartalmaz. 

A hüvelyesek például a csircseriborsó, bab, lencse, vöröslencse (fogyasztásukkal körültekintőnek kell lenni a puffadás veszélye miatt) nagy növényi fehérjetartalommal bírnak, emellett bőségesen tartalmaznak rostokat, B1-, B2- és B6-vitamint, káliumot és magnéziumot. 

A görögszéna (megfelelő mennyiségben fogyasztva, ezt a termékeken mindig feltüntetik) szintén segítségünkre lehet, kutatások igazolják hatásosságát. A görögszéna tejelválasztást fokozó hatásának egyik lehetséges okaként, a benne található hormon-szerű fitoösztrogéneket tartják. 

A tavasz kezdetével elkezdődik a spárga szezon is, a spárga nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, folsavat, A-, C-, és K-vitamint, valamint fitoösztrogéneket. Kedvező beltartalmi jellemzői miatt serkenti az anyatej termelődését. Emellett egy rendkívül fontos esszenciális fehérjét, triptofánt is találunk benne, ez szerepet játszik a szerotonin termelődésében (a szerotonin pozitívan befolyásolja hangulatunkat) valamint, egyes vizsgálatok szerint segít stimulálni a prolaktin (a tejelválasztást serkentő hormon) termelődését.

dollarphotoclub_77319158.jpg

A Winsconsini Egyetem vizsgálata szerint a sárgabarack, kajszibarack, valamint egyéb szárított gyümölcsök kedvező beltartalmi jellemzőik mellett, fitoösztrogéneket és tirptofánt tartalmaznak, melyek hatásukat a fentiekhez hasonlóan váltják ki, ezeknél érdemes odafigyelni arra, hogy ha lehetséges olyanokat válasszunk, melyekben hozzáadott cukor nem szerepel. 

A legfontosabb és legegyszerűbb módszere a tejtermelés fokozásának a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel. Néhány kutatás szerint a túlságosan sok folyadék pont ellenkező hatású lehet, ezért az ajánlatok szerint maximum napi 3-4 liter folyadékot célszerű elfogyasztani, illetve a szoptatást megelőzően egy jó nagy pohár vizet megenni. 

Szólj hozzá

szoptatás egészség laktáció a táplálkozásról