Gyors pizzás tekercsek rozsliszttel és házi paradicsomszósszal
Sziasztok!
Mint korábban már írtam nagyon szeretem az olasz konyhát, a sok-sok tésztát, paradicsomos ételeket, az olajbogyót és fűszereket. Az egyik nap pont egy ilyen tésztaétel volt nálunk ebédre, a szószból azonban még maradt egy kevés és a hűtőben árválkodott. A konyhában ezen kívül lapult még egy kevés sajt, néhány szem olajbogyó, 1-2 paradicsom és egy kukorica konzerv. Önmagukban egyik sem alkotott volna túlságosan tápláló vacsorát, együtt, tésztába tekerve viszont isteni pizza tekercs született belőlük. A finomságot fokhagymával, sóval és borssal ízesített, szójából készült tejföllel ettük (ez is maradék volt), a recept pedig a következő:
A tészta hozzávalói:
- 40 dkg liszt (én 20 dkg finomlisztet és 20 dkg rozslisztet használtam)
- 30 gramm élesztő
- 1-1,5 kávéskanál só
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál kristálycukor
Az élesztőt a langyos vízben, a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, majd az élesztős vizet is a liszthez adjuk és tésztát gyúrunk belőlük. A tésztát meleg helyre tesszük, letakarjuk és 20 percig (akinek van ideje 1 óráig) kelni hagyjuk.
A szósz hozzávalói: Én tényleg minden maradékot felhasználtam, ezt mindenki saját ízlése szerint variálhatja.
- 200-250 ml paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Kevés olíva olaj
- 10-15 szem olíva bogyó
- 2 darab paradicsom
- Fél konzerv kukorica
- Bazsalikom és oregánó ízlés szerint
- Só és bors
- (Aki szereti, 10-15 dkg apróra szelt sonka)
- A szóráshoz sajt
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olíva olajon alaposan lepirítjuk, hozzádobjuk a fokhagymát és ráöntjük a paradicsomszószt is. A paradicsomokat felkockázzuk és a szószhoz adjuk, majd 10-15 perc alatt összefőzzük. Ha ezzel megvagyunk mehet bele a többi hozzávaló is.
A megkelt tésztát ezután 1-2 mm vastagra nyújtjuk, a szósszal alaposan megkenjük és feltekerjük. Éles késsel 4 cm vastag darabokat vágunk belőle, ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, a csigák tetejét sajttal szórjuk és 30 perc alatt készre sütjük őket.