2016. már 25.

Fessünk tojást természetesen, zöldségek és gyümölcsök segítségével!

írta: Skerlecz Petra
Fessünk tojást természetesen, zöldségek és gyümölcsök segítségével!

Sziasztok!

Nyakunkon a Húsvét, elérkezett a színes tojások ideje is. Arra gondoltam, hogy a sok mesterséges színezék mellett érdemes lenne kipróbálni néhány egyszerű, természetes a konyhában fellelhető dolgot a tojások színezése céljából. Ahogy az interneten keresgéltem számos ilyen praktikára bukkantam. Használatuk nagyon egyszerű, az elkészített színező folyadékba beletesszük a megfőtt tojást és nagyjából egy éjszakán át állni hagyjuk benne, így igazán szép színe lesz (természetesen a mesterséges színezékekhez hasonló nagyon élénk színeket nem fogunk kapni.) Lássuk a színeket és elkészítésüket!

tojasfestes_2.jpg

Kékes-szürke

Egy bögre (2,5 dl, ez miden festék esetében ennyi) fagyasztott fekete áfonyát öntsünk össze 1 bögre vízzel, melegítsük fel az elegyet szoba hőmérsékletűre, hagyjuk állni, majd ha már szép színe lett szedjük ki belőle az áfonyát és mehet is bele a tojás.

Kék

Egy kis fej lilakáposztát szeljünk fel kisebb darabokra és adjunk hozzá 4 bögre forrásban lévő vizet. Keverjük össze 2 teáskanál ecettel, majd hűtsük szoba hőmérsékletűre, kis idő elteltével szedjük ki belőle a káposztát és már készen is vagyunk.

Zöld

2 bögrényi spenótot lassú tűzőn főzzünk össze 1,5-2 bögre vízzel, majd hűtsük szoba hőmérsékletűre, adjunk hozzá 2 teáskanál ecetet.

Narancs

Pucoljunk meg 6 fej vöröshagymát, majd a héjukat 2 bögre víz kíséretében lassú tűzőn 15 percig főzzük, adjunk hozzá 3 teáskanál ecetet és mehet is a tojásfestés.

tojasfestes.jpg

Piros

2 teáskanál paprikát adjunk hozzá 1 bögre forró vízhez, majd keverjük el két teáskanál ecettel és kész a szép pirosas-narancs színű festékünk.

Sárga

100-120 gramm apróra vágott sárgarépát főzzünk össze lassú tűzön 1-1,5 bögre vízzel 15 percig, majd adjunk hozzá 2 teáskanál ecetet.

Mustársárga

2 teáskanál kurkumát adjunk hozzá 1 bögre forrásban lévő vízhez, majd keverjük el 2 teáskanál ecettel és készítsünk gyönyörű mustársárga tojásokat.

Fénylő sárga

6 narancsot meghámozunk, héjukat 1-1,5 bögre víz kíséretében lassú tűzöm, 20 percig főzzük. Majd 2 teáskanál ecetet adjunk a festékhez.

Barna

Keverjünk össze 1 teáskanál ecetet egy bögre erős kávéval és kész a barna festék.

Sötét rózsaszín

1 közepes méretű céklát szeljünk fel kisebb darabokra, adjunk hozzá 4 bögre forrásban lévő vizet és 2 teáskanál ecetet, majd hűtsük szoba hőmérsékletűre, a céklát pedig vegyük ki belőle.

Lila

Keverjünk össze 1 bögre sűrű vörös szőlő levet és 1 teáskanál ecetet és szuper lila tojásokat kaphatunk.

tojasfestes_3.jpg

(képek forrása: Internet)

 

Szólj hozzá

egészség tojásfestés Húsvét tudatostáplálkozás tudatosválasztás készítsd otthon hagyományos ételek másképp