2016. ápr 06.

Egészséges táplálkozás néhány egyszerű lépésben

írta: Skerlecz Petra
Egészséges táplálkozás néhány egyszerű lépésben

Sziasztok!

Már sokszor beszéltünk arról, hogy mennyire fontos a szülői jó példa megléte a táplálkozásban is, emellett az sem elhanyagolható, hogy amikor csak lehetőségünk és időnk adódik célszerű egy kicsit „tanítani” is a kicsiket és az egész családot az egészséges táplálkozási szokásokra. Néhány egyszerű lépés betartásával is sokat változtathatunk családunk táplálkozásán (amennyiben partnerek ebben), lássuk mik lehetnek ezek:

4 szín a tányéron egy nap alatt

Ez az egyszerű mondat nagy segítségünkre lehet, hiszen ha napközben valóban minimum 4 színben, természetes formájában pompázó ételt fogyasztunk (például barna: dió, fekete: bab, fehér: karfiol, piros: paradicsom), akkor a változatos étkezés alapjait már biztosítottuk. Nagyobb lelkesedést válthatunk ki a kicsikből akkor, ha versenyt rendezünk ebből az egyszerű feladatból. Például aki a legtöbb (természetesen) színes ételt ette meg aznap, az döntheti el (ésszerű keretek között) mi legyen a hétvégi szabadtéri program.

szines_etelek.png

Legyél Te is kalandor és próbálj ki új dolgokat

Gyakran előfordul, hogy ha a szülő nem rajong valamilyen ételért, például nem szereti a brokkolit, akkor a gyermekének sem főzi azt szívesen, így a kicsi nem ismeri meg ezt a zöldséget és később ő sem fogyasztja el szívesen. Ezért nagyon fontos, hogy bár felnőttként mindannyiunknak vannak kedvenc ételei és ízei, azért olykor próbáljunk ki mi magunk is új alapanyagokat és ízeket.

Az éhség és egyéb érzelmek

Már egészen kis korban is fontos, hogy a kicsik különbséget tudjanak tenni az éhség és például a csalódottságból fakadó evés között. A gyermekeknek ez nem minden esetben egyértelmű, ezért szülőként fontos, hogy megtanítsuk őket arra, hogy ismerjék fel valódi érzéseiket, emellett az is fontos, hogy pontosan tudják mikor éhesek és mikor laktak jól. Néhány kérdés közös megválaszolásának segítségével együtt tanulhatjátok meg ezeket a dolgokat.

A valódi éhség érzése: Hogy érzem magam, ha éhes vagyok? Mit érzek a hasamban? Megszűnik ez az érzés akkor is, ha nem eszem, csak a hangulatom változik meg?

A valódi éhség és más érzelmek: A következő kérdéseket akkor célszerű feltenni, ha az előzőek során arra gyanakszol, hogy nem mindig akkor eszik gyermeked (vagy éppen te), amikor éhes. Néhány friss gyümölcs elfogyasztásával is csökkenteni tudnám az evés iránti vágyam? Csak valamilyen édesség vagy sütemény jelentene erre jó alternatívát? Érzek valami mást is, például unalmat, stresszt?

A jóllakottság érzése: Hogy esett az első falat ebből az ételből, az utolsóhoz képest? Mit érzek a hasamban, amikor tele vagyok? Hogyan változik meg a hangulatom evés után?

A megfelelő adagok

A gyermekeknél (pont mint a felnőttek esetében) is fontosak a megfelelő adagok és mennyiségek minden tápanyagcsoportból. Az, hogy minden étkezés előtt mérjük le pontosan, hogy például mennyi fehérjét ettünk szinte lehetetlen, a tányér modell segítségével azonban könnyebb dolgunk van. A szabály egyszerű, a tányér felét alkossák zöldségek és gyümölcsök, egy negyedét szénhidrátban gazdag ételek, a másik negyedet pedig fehérjedús táplálékok.

tanyer_modell.PNG

Ne hagyd, hogy a reklámok a bolondját járassák Veled!

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy legyünk mindig tisztában azzal, hogy a reklámokban látott dolgok nem mindig felelnek meg a valóságnak és lehet, hogy például egy gabonapehely kicsivel több rostot tartalmaz, mint más társai, de attól még a benne lévő cukor mennyisége nem feltétlenül lesz kevesebb. Sajnos az élelmiszeripar nem minden esetben a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt, az azonban a mi döntésünk, hogy milyen terméket emelünk le a polcról. Emiatt nagyon fontos, hogy legyünk mindig résen, olvassuk el a címkéket és ezt minél előbb tanítsuk meg a kicsiknek is.

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek élelmiszer táplákozás tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról energia és tápanyag