Három isteni recept, amiken megmutathatjátok a kicsiknek a főzés csínját-bínját
Sziasztok!
Ahogy ígértem néhány receptötletet szeretnék mutatni, amiket a kicsikkel együtt is nyugodtan elkészíthettek és az ízük is remek, ha eddig nem próbáltátok ki őket, a közeledő hétvége jó alkalom lehet rá.
Az első recept az indiai naan kenyér, ez a lepénykenyér nagyon finom, puha, isteni salátákhoz, gyros jellegű húsokhoz, fűszeres levesekhez, mártogatósokhoz vagy csak úgy önmagában fogyasztva, emellett szuper uzsi vagy szendvics alapanyag.
Miért lehet előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni:
- Ezen az egyszerű recepten megmutathatod nekik a kelt tészták trükkjeit, az élesztő felfuttatását, megbeszélhetitek a kelés jelentőségét és meg is figyelhetitek a folyamatot, mely önmagában is izgalmas.
- A naan kenyér készítése során a kicsik remek segítséget nyújthatnak a lepénykék nyújtásához, formázásához.
- A sütőben nagyon hamar megsül, csak 3-4 percre van szükség, így nem kell sokat várni arra, hogy elkészüljön az együtt összehozott finomság.
Ha kedvet kaptatok hozzá, lássuk mire lesz szükségetek 8-9 kenyérke elkészítéséhez:
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál méz vagy cukor
- 0,5 dl langyos víz
- 1,5 dl tej vagy növényi tej
- 1 dl natúr joghurt (3,5%)
- 50-60 gramm olvasztott vaj vagy margarin
- 40-45 dkg liszt
- Egy késhegynyi sütőpor
- 5 gramm só
Az élesztőt a vízben, a cukorral vagy mézzel felfuttatjuk, a lisztet, tejet, joghurtot, sütőport, sót és a vaj 2/3-ad részét egy tálban összekeverjük. Ha az élesztő felfutott a lisztes keverékhez adjuk, majd 5 percen át dagasztjuk a tésztát, ezután a vaj többi részével kikent tálba tesszük és egy órán át kelesztjük. A sütőt közben 250 fokra előmelegítjük egy kerámia sütőlapot vagy egy tepsit fejjel lefelé a sütőbe teszünk. A tésztából a kelés után 8-9 darabka golyót készítünk, ezeket még egy kicsit kelni hagyjuk nedves konyharuhával fedve. Egy munkalapot megszórunk liszttel a kenyérkéket nagyjából ujjaink segítségével 18 centiméter hosszúra nyújtunk és óvatosan a forró tepsire helyezzük őket. A naan kenyér 3-4 perc alatt készre sül.
A következő finomság, a svéd húsgolyók. Ezt az ételt biztosan mindenki ismeri, a diónyi méretű, mennyi kis golyócskákról van szó, mely az egyik áruház kínálatában mindig szerepel.
Miért előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni?
- A recept kivitelezése során elmondhatod a kicsiknek, hogy miért nagyon fontos a hús gondos kiválasztása, megtisztítása.
- A hús ledarálását vagy daráltatását is megfigyelhetitek, emellett a krumpli pürésítése is jó móka.
- A gyermekek segítségét a golyók megformálásában veheted igénybe leginkább.
Négy főre a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 500 gramm darált hús, ez lehet fele marha, fele sertés vagy amit szerettek
- 1 darab tojás
- 100 ml habtejszín/főzőtejszín vagy zsíros tej
- 1 kisebb vöröshagyma felaprítva
- Egy szelet kétszersült vagy pirítós ledarálva, ez a golyó állagától függően több is lehet
- 2 darab burgonya
- 5 evőkanál vaj
- 100 ml víz
- Só és bors
A húst nagyon apróra, pépesre daráljuk, lehetséges, hogy ehhez szükséges megismételni kétszer is a darálást/daráltatást. A hagymát 1 kanál vajon alaposan lepirítjuk, a burgonyát sós vízben megfőzzük és krumpli nyomóval összetörjük, közben a pirítóst a vízbe áztatjuk. A hozzávalókat ezután egy nagy tálba öntjük és itt vesszük igénybe a kicsik segítségét, vizes kézzel diónyi golyókat formálunk együtt, majd ezután óvatosan a felhevített vajon több adagban kisütjük őket.
Utoljára egy desszertet szeretnék mutatni Nektek, ez pedig a duplacsokis cookie
Miért előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni?
- Megmutathatod nekik a tojás felverésének csínját-bínját és ők is kipróbálhatják.
- A gyermekek igazán nagy segítségedre a sütik megformálásában lesznek.
Ez az isteni édesség, biztosan minden kicsi kedvence lesz, további előnye, hogy egy dobozban tartva sokáig eláll, így később is falatozhatunk belőle, lássuk mire lesz hozzá szükségetek:
- 3 evőkanál vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 darab tojás
- Vanília vagy vaníliás cukor ízlés szerint
- 4 evőkanál méz/cukor/természetes édesítőszer
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg zabliszt
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
- 5 dkg étcsokoládé apróra vágva
- 5 dkg fehér csokoládé vagy tejcsokoládé apróra vágva
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a vajat a mézzel, tojással és a vaníliával habosra verjük. Ezután a csokit, a liszteket és a sütőport is a masszához adjuk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, a gyermekek itt lehetnek a legjobban segítségünkre, a masszából vizes kézzel golyókat veszünk ki, majd lenyomkodjuk őket (ne túl szorosan egymás mellé) és 10 perc alatt megsütjük.
Jó közös sütést-főzést Nektek!
(képek forrása: Internet, a receptek alapját egy svéd szakácskönyv adta.)