2016. már 03.

Három isteni recept, amiken megmutathatjátok a kicsiknek a főzés csínját-bínját

írta: Skerlecz Petra
Három isteni recept, amiken megmutathatjátok a kicsiknek a főzés csínját-bínját

Sziasztok!

Ahogy ígértem néhány receptötletet szeretnék mutatni, amiket a kicsikkel együtt is nyugodtan elkészíthettek és az ízük is remek, ha eddig nem próbáltátok ki őket, a közeledő hétvége jó alkalom lehet rá. 

Az első recept az indiai naan kenyér, ez a lepénykenyér nagyon finom, puha, isteni salátákhoz, gyros jellegű húsokhoz, fűszeres levesekhez, mártogatósokhoz vagy csak úgy önmagában fogyasztva, emellett szuper uzsi vagy szendvics alapanyag. 

Miért lehet előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni:

  • Ezen az egyszerű recepten megmutathatod nekik a kelt tészták trükkjeit, az élesztő felfuttatását, megbeszélhetitek a kelés jelentőségét és meg is figyelhetitek a folyamatot, mely önmagában is izgalmas.
  • A naan kenyér készítése során a kicsik remek segítséget nyújthatnak a lepénykék nyújtásához, formázásához.
  • A sütőben nagyon hamar megsül, csak 3-4 percre van szükség, így nem kell sokat várni arra, hogy elkészüljön az együtt összehozott finomság. 

Ha kedvet kaptatok hozzá, lássuk mire lesz szükségetek 8-9 kenyérke elkészítéséhez:

 

  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál méz vagy cukor
  • 0,5 dl langyos víz
  • 1,5 dl tej vagy növényi tej
  • 1 dl natúr joghurt (3,5%)
  • 50-60 gramm olvasztott vaj vagy margarin
  • 40-45 dkg liszt
  • Egy késhegynyi sütőpor
  • 5 gramm só

Az élesztőt a vízben, a cukorral vagy mézzel felfuttatjuk, a lisztet, tejet, joghurtot, sütőport, sót és a vaj 2/3-ad részét egy tálban összekeverjük. Ha az élesztő felfutott a lisztes keverékhez adjuk, majd 5 percen át dagasztjuk a tésztát, ezután a vaj többi részével kikent tálba tesszük és egy órán át kelesztjük. A sütőt közben 250 fokra előmelegítjük egy kerámia sütőlapot vagy egy tepsit fejjel lefelé a sütőbe teszünk. A tésztából a kelés után 8-9 darabka golyót készítünk, ezeket még egy kicsit kelni hagyjuk nedves konyharuhával fedve. Egy munkalapot megszórunk liszttel a kenyérkéket nagyjából ujjaink segítségével 18 centiméter hosszúra nyújtunk és óvatosan a forró tepsire helyezzük őket. A naan kenyér 3-4 perc alatt készre sül.

naan.jpg

A következő finomság, a svéd húsgolyók. Ezt az ételt biztosan mindenki ismeri, a diónyi méretű, mennyi kis golyócskákról van szó, mely az egyik áruház kínálatában mindig szerepel.

Miért előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni?

  • A recept kivitelezése során elmondhatod a kicsiknek, hogy miért nagyon fontos a hús gondos kiválasztása, megtisztítása.
  • A hús ledarálását vagy daráltatását is megfigyelhetitek, emellett a krumpli pürésítése is jó móka. 
  • A gyermekek segítségét a golyók megformálásában veheted igénybe leginkább.

Négy főre a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 500 gramm darált hús, ez lehet fele marha, fele sertés vagy amit szerettek
  • 1 darab tojás
  • 100 ml habtejszín/főzőtejszín vagy zsíros tej
  • 1 kisebb vöröshagyma felaprítva
  • Egy szelet kétszersült vagy pirítós ledarálva, ez a golyó állagától függően több is lehet
  • 2 darab burgonya
  • 5 evőkanál vaj
  • 100 ml víz
  • Só és bors

A húst nagyon apróra, pépesre daráljuk, lehetséges, hogy ehhez szükséges megismételni kétszer is a darálást/daráltatást. A hagymát 1 kanál vajon alaposan lepirítjuk, a burgonyát sós vízben megfőzzük és krumpli nyomóval összetörjük, közben a pirítóst a vízbe áztatjuk. A hozzávalókat ezután egy nagy tálba öntjük és itt vesszük igénybe a kicsik segítségét, vizes kézzel diónyi golyókat formálunk együtt, majd ezután óvatosan a felhevített vajon több adagban kisütjük őket. 

swedish-meatballs.jpg

Utoljára egy desszertet szeretnék mutatni Nektek, ez pedig a duplacsokis cookie

Miért előnyös a gyermekekkel együtt elkészíteni?

  • Megmutathatod nekik a tojás felverésének csínját-bínját és ők is kipróbálhatják.
  • A gyermekek igazán nagy segítségedre a sütik megformálásában lesznek. 

Ez az isteni édesség, biztosan minden kicsi kedvence lesz, további előnye, hogy egy dobozban tartva sokáig eláll, így később is falatozhatunk belőle, lássuk mire lesz hozzá szükségetek:

  • 3 evőkanál vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 darab tojás
  • Vanília vagy vaníliás cukor ízlés szerint
  • 4 evőkanál méz/cukor/természetes édesítőszer
  • 10 dkg finomliszt 
  • 5 dkg zabliszt
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
  • 5 dkg étcsokoládé apróra vágva
  • 5 dkg fehér csokoládé vagy tejcsokoládé apróra vágva

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a vajat a mézzel, tojással és a vaníliával habosra verjük. Ezután a csokit, a liszteket és a sütőport is a masszához adjuk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, a gyermekek itt lehetnek a legjobban segítségünkre, a masszából vizes kézzel golyókat veszünk ki, majd lenyomkodjuk őket (ne túl szorosan egymás mellé) és 10 perc alatt megsütjük. 

double-chocolate-white-chocolate-chip-cookies.jpg

Jó közös sütést-főzést Nektek!

(képek forrása: Internet, a receptek alapját egy svéd szakácskönyv adta.)

 

Szólj hozzá

receptek gyermekek naan kenyér svéd húsgolyó gyermektáplálkozás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon a táplálkozásról hagyományos ételek másképp főzzünk együtt a gyermekekkel főzés gyermekekkel duplacsokis cookie