2016. már 31.

Mit tehetünk, ha csemeténk menthetetlenül válogatós?

írta: Skerlecz Petra
Mit tehetünk, ha csemeténk menthetetlenül válogatós?

Sziasztok!

A korábbiakban számos bejegyzésben olvashattatok arról, hogy milyen praktikákat használhatunk azokban az esetekben, amikor a gyerekek nem eszik meg az új ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, válogatóssá válnak és az új ízek kipróbálása valódi küzdelmet jelent. Szót ejtettünk arról, hogy hatásos lehet, ha a szülők pozitív példaként szolgálnak a kicsinek, kerülik a gyermekekre nyomást gyakorló taktikákat és igyekeznek mindig egészséges finomságokkal kínálni a kicsiket.

A bejegyzések után azonban többen jeleztétek, hogy már tényleg mindent kipróbáltatok, de egyik taktika sem működött és a gyermekek ezután is a tányéron hagyták a finom falatokat. Ebből kifolyólag arra gondoltam, hogy utánanézek néhány új tanulmánynak a témában és még több ötletet keresek arra, hogyan tarthatjuk kordában a válogatást.

valogatos_2.jpg

Azt már korábban is sokszor említettük, hogy az étel sose legyen jutalom, néhány új kutatás szerint viszont az igazán nehéz esetekben, azon szülők gyermekei, akik egy új zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után apró ajándékot például egy matricát kaptak többet fogyasztottak az adott ételből és később szívesebben ették meg azt. A matricás jutalmazást ezután néhány hónapon belül megszüntették, a kicsik jelentős részénél az új étel viszont természetesen beépült az étkezéseikbe.

Egy másik Angliában készült tanulmány, amit 4 és 6 éves gyermekek körében végeztek szintén hasonló eredményeket mutatott, ebben az is kiderült, hogy a rövid és nem túlzó, szóbeli dicséret szintén hasonlóan pozitív hatással lehet a kicsikre. Emellett azt is igazolták, hogy azok a gyermekek, akik otthon vagy az iskolában vicces, számukra is érdekes módon tanultak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságáról, sokkal nagyobb arányban kóstolták meg azokat és épültek be étrendjükbe.

valogatos.jpg

A vizsgálatok során természetesen leszögezték, hogy az édesség és desszert sosem jó alternatívája a jutalomnak, néhány ötletet azonban a szülők rendelkezésére bocsájtottak, ezek a következők:

  • kicsi, kézzel fogható ajándékok például matricák, ceruzák, színezők
  • plusz egy esti mese lefekvés előtt
  • fél órával több idő a játszótéren vagy a barátokkal
  • hétvégi társasjáték verseny a családdal
  • tollas, foci, kosár vagy bármilyen meccs apával/anyával vagy a tesókkal
  • biciklitúra

A kutatások vezetője elmondta, hogy korábban úgy gondolták, hogy a jutalmazás semmilyen formáját sem célszerű alkalmazni az új ízek kipróbálása érdekében, a jelenlegi eredmények viszont azt mutatják, hogy ha a kicsi már korán (természetesen a hozzátáplálás elveit figyelembe véve) ismerkedni kezd az egészséges táplálkozással, a valódi, természetes ízekkel, ételekkel és ezt a szülő a nehezebb pillanatokban például egy családi biciklitúrával jutalmazza nem generál problémát.

Szólj hozzá

válogatás táplálkozás gyermekek táplákozás gyermektáplálkozás a táplálkozásról