2016. feb 14.

10 táplálkozási tipp a betegségek elkerülése érdekében

írta: Skerlecz Petra
10 táplálkozási tipp a betegségek elkerülése érdekében

Sziasztok!

Az időjárás enyhe melegedésével és a tavasz közeledtével egyre nagyobb számban jelennek meg a felső légutakat, az emésztőrendszert, valamint a szervezet egyéb részeit érintő, gyulladással járó betegségek. Ezek a betegségek a gyermekektől kezdve a család idősebb tagjain át mindenkit érinthetnek és gyakran hosszú időn át okoznak kellemetlen tüneteket, rosszabb esetben teljesen ledöntik a lábáról a beteg személyt. A gyulladásos kórképek elkerülésére számos praktika és tanács létezik, a védekezés folyamatában azonban a táplálkozás szerepe is rendkívül fontos. Lássuk mit tehetünk annak érdekében, hogy szervezetünket a legjobb formájában tudhassuk ezen időszakban során.

betegseg2.jpg

(kép forrása: Internet)

1. Az optimális testtömeg a gyulladásos folyamatok megelőzősében is kulcsfontosságú. Kutatások megállapították, hogy a nagy testzsír aránnyal párhuzamosan növekedikgyulladást elősegítő anyagok mennyiség is.

 

2. Az elfogyasztott zsírsavak milyenségére is célszerű odafigyelni, hiszen a hidrogénezett növényi olajok és telített zsírsavak magas bevitele, szerepet játszhat a gyulladásos folyamat kialakulásában és fennállásában, ezért ajánlatos a marha és sertéshúsok fogyasztásának csökkentése, valamint az iparilag előállított torták, péksütemények, fagyasztott kész- és félkésztermékek, bevonómasszák, szószok, rágcsálnivalók elhagyása az étrendből.

transfat.jpg

(kép forrása: Internet)

 

3. Az omega-6 zsírsavak bevitelét is érdemes csökkenteni, mivel szerepet játszanak a gyulladást előidéző anyagok keletkezésében. Omega-6 zsírsavakat tartalmaz például a szójaolaj, kukoricacsíra-olaj, olívaolaj, repceolaj, valamint az olajos magvak nagy része (pl. napraforgó, mogyoró, mák) és az ezekből készült olajok.

4. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a fent említett anyagok termelődését és serkentik a gyulladásgátló anyagok képződését, így segíthetnek a betegség leküzdésében. Omega-3 zsírsavakban gazdagok a különböző tengeri halak, a chia mag, a lenmag, a kendermag és a dió.

omega3.png

(kép forrása: Internet)

5. A felsorolásból természetesen a C-vitamin sem hiányozhat, mely egy erős antioxidáns hatású vegyület, támogatja az immunrendszer működését. C-vitaminban gazdag élelmiszer a csipkebogyó, a petrezselyemlevél, a paradicsom, a zöldpaprika, a káposzta és a citrusfélék.

6. A vitaminok közül az E-vitamin szintén segíthet a gyulladással járó betegedések ellen folytatott küzdelemben, hiszen csökkenti a gyulladáskeltő anyagok aktivitását és hatékony antioxidáns hatású anyag. E-vitaminban gazdagok a különböző csírák és a belőlük sajtolt olajok, a mogyoró, mandula és édesburgonya, valamint a tojás és a máj.

 

 

7. A polifenolok és flavonoidok erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, gátolják a szabad gyökök képződését. Ezek a vegyületek megtalálhatók a színes gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, csokoládéban, kávéban, olívaolajban, és a teában. 

polifenol.jpg

(kép forrása: Internet)

 

 

8. A pre- és probiotikumok elősegítik a bélben található mikroflóra növekedését, csökkentik a gyulladásban szerepet játszó anyagok aktivitását. A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Prebiotikum források közé tartozik a cikória, a csicsóka, és a hagyma. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek pozitív irányba befolyásolják a bélflóra egészségét, ezeket megtalálhatjuk az erjesztett tejtermékekben, savanyú káposztában.

9. A napi 30 gramm rostfogyasztás (az élelmiszerek csomagolásán fel van tüntetve, hogy mennyi rost található bennük, segíthetnek még az online tápanyagtáblázatok is) is nagyon fontos, hiszen segít megőrizni a bélflóra egészségét, serkenti a salakanyagok ürülését a bélrendszerből, csökkentheti a koleszterin szintet. A rostok nagy mennyiségben megtalálhatók zöldségekben, gyümölcsökben, korpákban, teljes kiőrlésű termékekben, psylliumban és a chia magban.

10. Egyes kutatások szerint a tehéntej szintén elősegítheti a gyulladásos megbetegedések kialakulását, meghosszabbíthatja a gyógyulás folyamatát és serkenti a nyákképződést.

Szólj hozzá

táplálkozás betegség egészség vitaminok megelőzés gyulladás táplákozás tudatostáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról