2016. már 16.

A zab ezer arca, avagy élet a zabkásán túl

írta: Skerlecz Petra
A zab ezer arca, avagy élet a zabkásán túl

Sziasztok!

A zabpehely néhány éve újra nagy sikernek örvend a fogyasztók között, megtalálhatjuk a boltok polcain, bőséges választékban, árban és minőségben. Sikerének titka számos előnyös tulajdonságának és rendkívül egyszerű felhasználásának köszönhető, valamint véleményem szerint annak is, hogy nagyon sok ételt dúsíthatunk vele, így előnyösen befolyásolhatjuk azok beltartalmi értékeit. Nézzük át röviden, miért is olyan előnyös ezen gabonaféleség rendszeres fogyasztása:

  • képes csökkenteni a koleszterin szintet
  • segít szabályozni a vércukor szintet
  • pozitívan befolyásolja a tápanyagok felszívódását
  • támogatja a bélflóra egészségét
  • gyorsítja a salakanyagok kiürülését a szervezetből
  • egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyét
  • antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású anyagokat tartalmaz

A zabpehelyből készített zabkását már biztosan mindenki ismeri, természetesen ennek számos változatával találkozhatunk, rengeteg kreatív recept létezik, de ha mégis meguntuk kicsit a zab kásaként történő fogyasztását nézzük meg, mit is készíthetünk belőle és milyen ételek dúsítására használhatjuk.

oats.jpg

1. Energia és zabszeletek

Az egyik lehetőség, hogy a zabot esetleg más gabonákkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel és aszalt gyümölcsökkel összekeverve egy isteni energia szeletet csinálunk, erre a recept például a következő (ebből nagyjából 8 nagy energia szelet lesz):

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre aszalt gyümölcs tetszés szerint
  • 1 bögre datolya (cukrozatlan)
  • Fél bögrényi olajos magvakból álló keverék (dió, mandula, mogyoró...)

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük és pépesítjük. A keveréket ezután kivesszük a gépből és egy sütőpapíron labdát formálunk belőle, majd szépen téglalap alakúra egyengetjük. A masszát a hűtőbe tesszük néhány órára, majd szeleteljük és már kész is.

2. Zabfasírt

A zabot nem csak édességekhez használhatjuk fel, remekül passzol sós ételekhez is. Az én kedvencem a sárgarépás zabfasírt, ami egy nagyon egyszerű, gazdaságos és finom étel, a következő adagból nagyjából 10 darab fasírtot kapunk.

  • 20-25 dkg zabpehely
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab tojás
  • 1 darab vörös vagy lilahagyma 
  • 1 kicsi gerezd fokhagyma
  • Friss petrezselyem
  • Só és bors

A sárgarépát lereszeljük és a többi hozzávalóval összekeverjük. A hagymákat előre egy kicsit megpirítjuk, majd ezeket is az ételhez adjuk. Ha mindent összekevertünk 10-15 percig állni hagyjuk a masszát, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

3. Banános zabpalacsinta

A banános zabpalacsinta az egyik kedvenc reggelim, ha kicsit több időm van mindig ezt készítem a szokásos turmixok helyett. Ennek az ételnek az a legnagyobb előnye, hogy garantáltan energiát biztosít a délelőtti órákban, emellett mivel tényleg nagyon finom csillapítja az édesség utáni sóvárgást is. A következő receptből nagyjából 2 éhes felnőttnek elegendő palacsinta hozható ki.

  • 2 banán
  • 1-2 tojás
  • Fél bögre zabpehely
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • Csipetnyi só
  • A tálaláshoz: lekvárok, kakaó, fahéj, mogyoróvaj vagy amit szerettek

A zabpelyhet egy botmixer vagy egy turmixgép segítségével lisztté őröljük, a banánt pépesre törjük és a zabhoz adjuk, majd a többi hozzávalót is belekeverjük a masszába (egyszerűbb megoldás, ha mindent vegyesen a turmixgépbe teszünk és úgy keverjük ki a masszát). Egy serpenyőt felmelegítünk, kevés kókuszzsírral kenjük ki és belekanalazzuk a masszát, addig sütjük, míg minden oldala szépen át nem pirul. 

img_2247small.jpg

 4. A világ legegyszerűbb zabos sütije

Ez a süti tényleg nagyon egyszerű, 3 hozzávaló kell csak az elkészítéséhez, a sütési ideje pedig maximum 15 perc, így tökéletes reggelinek vagy ha valahova éppen elutazunk és szeretnénk egy egészséges finomságot magunkkal vinni nasiként. A hozzávalók a következők, nagyjából 9-10 kicsi sütihez:

  • 2 darab banán
  • 80 gramm zabpehely
  • 50 gramm étcsokoládé

 A recept egy másik változata a következő:

  • 1 darab banán
  • 80 gramm zabpehely
  • 2 teáskanál mogyoróvaj
  • 4 szem datolya felaprítva

Az elkészítés nagyon egyszerű, csak mindent össze kell keverni, majd egy kanál segítségével kiporciózgatni egy sütőpapírral bélelt tepsire, kicsit lenyomkodni, hogy cookie alakú legy
en és 180 fokos sütőben megsütni 15 perc alatt. 

5. Sós rágcsálnivalók

Az oldalra a medvehagyma szezon kezdetekor egy bejegyzést szenteltem a medvehagymás zabos krékereknek, ezek nagyon egyszerű finomságok, a receptet itt találjátok: http://taplalkozasnevelde.blog.hu/2016/02/21/egeszs
eges_krekerek_buzaliszt_nelkul_idohianyban_szenvedoknek

krekerek.jpg

6. Zabból készült tortilla

A következő tortilla recept kiválóan alkalmas akkor, ha a kenyeret szeretnénk helyettesíteni vagy mártogatósként is tökéletesen megállja a helyét, a hozzávalók 3 főre a következők:

  • 30 dkg liszt, ennek a fele zabpehely, a másik felét tetszés szerint lehet válogatni
  • 4 evőkanál olíva olaj vagy vaj
  • 3 dl langyos víz
  • Fél csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál só

A zabpelyhet turmixgép vagy botmixer segítségével lisztté őröljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. néhány percig a masszát állni hagyjuk, majd ízlés szerint körülbelül 6-7 gombócot formálunk belőle és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, a tortillákat néhány perc alatt készre sütjük.

A bejegyzésben szereplő ötletekből láthattátok, hogy a zabpelyhet rendkívül változatos módon felhasználhatjuk, ha éppen nincs kedvünk kását enni, csinálhatunk belőle süteményt vagy egy isteni sós ropogtatnivalót is.

Jó kísérletezgetést!

(1-2. kép forrása: Internet)

Szólj hozzá