2016. már 07.

Válasszunk csokinyuszit okosan, kerüljük el a rosszabb minőségű termékeket!

írta: Skerlecz Petra
Válasszunk csokinyuszit okosan, kerüljük el a rosszabb minőségű termékeket!

 

Sziasztok!

Lassan közeledik a Húsvét ideje, a boltok polcain már javában sorakoznak a csokoládéból készült nyulak, tojások és társaik. Gyermekkoromban ebben az időszakban rengeteg csokoládét kaptam, néhányat szinte azonnal felfaltam, de voltak bőven olyanok is, amik még hónapok múlva is az édességes polcon hevertek.

Ebből kifolyólag úgy gondoltam, érdemes lenne megnézni, hogy milyen csokoládé fajták léteznek, minden csokoládé-e ami annak látszik és végezetül, hogy milyen terméket érdemes megvásárolnunk a kicsiknek és mik azok, amiket kerüljünk el messziről.

 Először is fussuk át röviden, hogy mi lapulhat a színes csomagolás alatt, csokoládék, nugátok:

Étcsokoládé: Az étcsokoládék általában kakaómasszából, kakaóvajból, esetleg kakaóporból és cukorból állnak, a kakaó (minimum 35%), ebből minimum 18% kakaóvaj és 14% zsírmentes kakaó szárazanyag. A legújabb vizsgálatok szerint az étcsokoládéban található kakaópor antioxidáns hatású polifenolokat és kisebb mennyiségben rostokat tartalmaz. Ezek nehezen szívódnak fel, a bélcsatornában azonban kiváló táplálékot jelentenek az ott jelenlévő mikrobáknak, ezek a rostokat fermentálják, polifenol részecskéket hoznak létre, melyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Tejcsokoládé: A tejcsokoládékban nevükhöz méltóan, tejjel, tejporral, vagy kondenzált tejjel készülnek. A tejcsokoládénak minimum 25%-os kakaótartalommal és 14%-os tejportartalommal kell rendelkezniük.

Fehér csokoládé: A fehér csokoládék kakaóport egyáltalán nem tartalmaznak, általában kakaóvajból, cukorból és tejporból készül, ebből kifolyólag az étcsokoládéhoz hasonló egészségre pozitív hatásai nincsenek.

Nugátok: A nugátokat a csokoládé helyettesítése céljából alkották meg, pörkölt olajos magvak őrleményéből, cukorból és kakaóvajból készülnek, a csokoládénál egy alacsonyabb minőséget képviselnek, ide tartozik például a Sport szelet, Szamba, Toto.

csokinyul.jpg

Nugát-szerű készítmények képviselik a legalacsonyabb minőségű kategóriát, ezek kakaóvajat általában nem tartalmaznak, valamilyen olcsóbb, növényi zsiradék felhasználásával készülnek és jellegzetes, kellemetlen, zsíros érzést hagynak maguk után, ilyen jellegű készítmény (volt) az Americana.

 Miért jelenthetnek problémát a kevésbé jó minőségű termékek?

A gondot főként az okozza, hogy ha átolvassuk az élelmiszercímkéket, láthatjuk hogy, például egy Lottó vagy Bohóc esetében a legelső és legnagyobb mennyiségben jelenlévő összetevő a cukor és glükózszirup, glükóz-fruktóz szirup és társaik. A cukor nagy mennyiségben történő fogyasztásának káros hatásai mindenki előtt ismeretesek, szerepet játszhat a gyermekkori és felnőttkori elhízásban, negatív hatással lehet az anyagcseréjére stb.

Az alacsonyabb minőséget képviselő csokoládékban kakaóvajat alig vagy egyáltalán nem találunk, ezt a gyártók egyéb, gyakran hidrogénezett növényi zsiradékokkal helyettesítik. A hidrogénezett növényi zsiradékok bevitelével számolni kell a transzzsírsavak kedvezőtlen hatásaival is.

Kutatások szerint a transzzsírsavak jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus, agyvérzés) kialakulásának kockázatát, jelentősen emelik az LDL koleszterin szintjét, felgyorsítják az érelmeszesedés kialakulását. Egyre több kutatás támasztja alá a transzzsírok szerepét más, a hazai megbetegedési és halálozási statisztikákban előkelő helyen betöltő kórképekben, például egyes daganatos betegségek, hasi elhízás és cukorbetegség.

A termékeket alkotó főbb összetevők mellett azt is megfigyelhetjük, hogy némely esetben a gyártók színezékeket, aromákat és tartósítószereket is felhasználnak, ezeket egy jó minőségű ét- vagy tejcsokoládé esetében biztosan nem találjuk meg a termékben.

Emellett az étcsokoládé szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival ezeknél a termékeknél kevésbé számolhatunk.

 Milyen csokoládét érdemes megvásárolnunk, mire figyeljünk az élelmiszer címkén?

  • Ami fontos, hogy mindig olvassuk át alaposan az élelmiszer címkét és legyünk résen.
  • Igyekezzünk olyan terméket választani, melyben a kakaótartalom nagyobb, mint a cukortartalom.
  • A termék kakaótartalma legalább 35% legyen.
  • Egyéb növényi zsiradékokat, hidrogénezett növényi zsiradékokat ne tartalmazzon a termék.
  • Ha tejcsokoládét vásárolunk lehetőleg olyan készítményt válasszunk, melynek minimum 25%-os a kakaót és 14% tejport tartalmaz, emellett szójalecitinen, cukron és vanílián kívül nincs benne más adalékanyag.

 csokinyul_2.jpg

 

 

 (képek forrása: Internet)

 

Szólj hozzá

húsvét táplálkozás egészség csokoládé gyermekek élelmiszer csokinyuszi táplákozás élelmiszercímke nassolnivalók tudatostáplálkozás 12 hónapos kortól gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról