2016. feb 23.

Egészséges harapnivalókat tesztje, tényleg megéri megvásárolni őket?

írta: Skerlecz Petra
Egészséges harapnivalókat tesztje, tényleg megéri megvásárolni őket?

Sziasztok!

A reform élelmiszerek, az egészségtudatos életmód és a különböző étrendi trendek megjelenésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozott arra, hogy a gyártók egészséges rágcsálnivalókat és nasikat dobjanak piacra. Számos szülő ma már gyermeke esetében is előnyben részesíti ezeket a termékeket, sok kisgyerek majszol chipsek helyett puffasztott köles és buláta golyókat, csokoládéval bevont magvakat és egyéb reform finomságokat. A mai bejegyzésben ezeknek a termékeknek szerettem volna egy kicsit utánanézni és kideríteni, hogy tényleg egészségesebbek-e ezek a finomságok hagyományos társaiknál vagy csak egy nagy marketing fogás áldozatai vagyunk? (Igyekeztem olyan termékeket választani, amik a nagyáruházakban már megvásárolhatók, az árak nagyon változók lehetnek, ezért azt tüntetem fel, amennyiért én aktuálisan betudtam szerezni őket.)

1. Bio Ballas Bio extrudált hagymás kukorica golyó, 60 gramm 249 forint

A Bio Balls összetevői tényleg teljesen természetesek és nagyon egyszerűek, aromák, ízfokozók és egyéb mesterséges anyagok sem szerepelnek benne. Energia és tápanyagtartalom szempontjából azért ezzel sem árt vigyázni, egy csomag körülbelül 248 kalóriát tartalmaz, ennek a jelentős része szénhidrát. Az íze szerintem finom, olyan klasszikus abbahagyhatatlan nasi, az ár ahhoz képest, hogy kukoricadaráról beszélünk főként talán egy kicsit magas.

bio_balls.jpg

2. Bio Balls Bio gluténmentes paprikás rizskarika, 50 gramm 225 forint

Ebben a termékben a rizs és kukorica aránya fele-fele, mindkét összetevő ökológiai gazdálkodásból származik, ahogy a többi alkotóelem is, szintén teljesen tartósító-, ízfokozó- és színezékmentes. Az energia és tápanyagtartalom szempontjából egy zacsi körülbelül 200 kalóriát tartalmaz, az íze ennek is finom, nekem a hagymás azért jobban tetszett. 

paprikas_bio_balls.jpg

3. Biopont Bio 24h Bio földimogyorós, mazsolás, mézes szelet, 40 gramm 229 forint

A szelet ára elsőre soknak tűnhet, viszont ha alaposan megnézzük láthatjuk, hogy itt is minden ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, a termékben a glükóz és fruktóz szirup helyett méz van. Nekem nagyon ízlik, viszont célszerű vele vigyázni, egy szelet 200 kalória. Ha éppen éhesek vagyunk és nem tudunk rendesen étkezni, vagy uzsonnára vágyunk ez a szelet remek megoldás lehet. 

foldimogyis_szelet.jpg

4. Fittness Delice tejcsokoládés gabonapehely-szelet, 22,5 gramm 99 forint

A Fittnesst azért választottam, mert a reklámok szerint egy egészséges, alakbarát édesség. Az összetevők között 50%-ban gabonafélék szerepelnek, viszont eben a méz helyett bőven találni glükózszirupot, invertcukrot, cukrot és nádcukormelaszt is. A termék valóban eléggé édes, nekem egy kicsit sok is. Az ára egy kicsivel kevesebb mint fele az előzőnek, de mint láthatjuk tömege is nagyjából így alakul, a két termék közül, ár-érték arányban én inkább a másikat vásárolnám meg. 

fittness.jpg

5. Biopont Bio gluténmentes kakaós ízesítésű kölesgolyó, 60 gramm 289 forint

Az összetevők szintén ökológiai gazdálkodásból származnak, a termékben az édes ízért az agave, agave szirup a felelős, ezt az anyagot az agave növényből nyerik, és nagy fruktóztartalommal rendelkezik (egyes kutatások megkérdőjelezik egészséges mivoltát), ezért célszerű mértékkel fogyasztani. Emellett még kukorica maltodextrinnel is találkozhatunk, ez egy gyorsan emészthető szénhidrát, általában íz és színhordózóként használják fel. Az íze szerintem finom, kellemesen édeskés, a gyerekeknek biztosan nagyon tetszik.

kakos_kolesgolyo.jpg

6. Tesco Bio földimogyorós ízesítésű kölesgolyó, 75 gramm, 249 forint

A földimogyorós kölesgolyóban szintén kizárólag természetes anyagokat találunk, a földimogyoró ízért ténylegesen földimogyorók a felelősek, nem földimogyoró paszta, nincsenek benne hidrogénezett növényi zsírok, ízfokozók és aromák sem. Ez a kölesgolyó a személyes kedvencem, ha kibontottuk a zacskót nehéz letenni.

tesco_kolesgolyo.jpg

7. Abonett SlimUp földimogyorós kölesgolyó snack, 75 gramm, 169 forint

Az Abonett SlimUp árban mindenképpen kedvezőbb előbbi társánál, mesterséges anyagok, színezékek, ízfokozók és aromák ebben sem találhatók, a termék alapanyagai nem ökológiai gazdálkodásból származnak, földimogyoró-tartalma is jóval kevesebb, ettől függetlenül ez is jó választás lehet, ha kevésbé mogyorós ízre vágyunk. 

abonett_mogyis.jpg

8. Biopont Biosaurus sajtos ízű sült kukoricás snack, 50 gramm, 349 forint

A Biosaurus összetevő listája azért jóval hosszabb eddigi társainál, a termék alapja szintén kukoricaliszt vagy dara, a benne található anyagok nagy része természetes, ökológiai gazdálkodásból származik, élesztőkivonat is feltűnik a termékben ez az umamihoz hasonló ízérzetet vált ki, glutamát tartalmú anyag. Csomósodás gátlóként szilícium-dioxidot is adtak a termékhez, ezt kvarchomokból nyerik és hasznosulás nélkül ürül a szervezetből. A Biosaurus finom, személy szerint a mogyorós kölesgolyót jobban szeretem, a sajtos ízt szinte teljesen fűszerek és cheddar sajt adják. 

dinobacsi.jpg

9. Tesco Finest karamellizált vöröshagyma és cheddar sajt ízesítésű burgonyachips, 150 gramm 499 forint

Úgy gondoltam a Tesco prémium kategóriás termékét is érdemes megnézni, a chips nagy előnye, hogy hidrogénezett növényi olajat, mesterséges ízfokozót és mesterséges színezéket sem tartalmaz. Ebben azért egy kicsit több az élesztő aroma, a sajt ízt sajtpor adja, egy Chio sajtos chipssel összevetve azért olyan sok különbség nem látható, a Lay'snél mindenképpen kedvezőbb összetétellel rendelkezik, viszont a Chio 150 grammos chips ára jóval több, így mindenképpen érdemes ezt a terméket választani. Az íze szerintem nagyon kellemes, ezt is nehéz letenni.

tesco_finest.jpg

10. Biopont Bio tejcsokoládés extrudált kölesgolyó, 80 gramm 499 forint

Az utolsó blokkot az édességek adják, az első a tejcsokis kölesgolyó, az összetevő mind ökológiai gazdálkodásból származnak, hidrogénezett növényi zsírokat itt sem találunk, nekem az ár egy kicsit sok, úgy gondolom, ha vásárolok egy csomag natúr kölesgolyót és olvasztott étcsokoládéba mártom kedvezőbben juthatok a termékhez és a cukor mennyisége is csökkenthető. Az íze természetesen finom, én jobban kedvelem az étcsokoládét, így kicsit túl édesnek találom.

biopont_csokis_koles.jpg

11. Ham-let puffasztott rizs kakaós tejbevonattal, 25 gramm 99 forint

Sajnos a Hamlet összetétele már nem olyan kedvező, hidrogénzezett növényi zsír van benne, emellett E476, azaz poliglicerin-poliricinoleátot is használt a gyártó, ami egy emulgeáló szer, patkányokon végzett kísérletben az ajánlott napi beviteli értéket meghaladó fogyasztás esetén átmeneti máj és vese megnagyobbodást okozott ez az anyag (egy ilyen kis szelet elfogyasztásával azért ez a hatás nyilván nem tapasztalható) . A termék íze nem rossz, csak bevonatot hagy a szájpadláson, amit én nem igazán kedvelek.

hamlet.jpg

Véleményem szerint az egészségesnek kikiáltott rágcsálnivalók nagy része valóban kedvezőbb összetétellel rendelkezik hagyományos társaiknál, a termékek jelentős részének az ára sem túlságosan drága. Érdemes azonban ezeknél is alaposan megnézni a gyártók által rendelkezésünkre bocsátott élelmiszer címkéket, hiszen azért itt is találni kevésbé előnyös darabokat. A bevont készítmények esetében azt is célszerű mérlegelni, hogy esetleg nem járunk-e jobban akkor, ha a bevonatot otthon, mi magunk tesszük rá például a kölesgolyóra vagy a puffasztott rizsre. 

(képek forrása: Tesco weboldal)

 

Szólj hozzá

egészség gyermekek élelmiszer élelmiszercímke tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról élelmiszer értékelés élelmiszertesztek egészséges rágcsálnivalók