2016. feb 22.

8 tipp az ételmaradékok kreatív felhasználására

írta: Skerlecz Petra
8 tipp az ételmaradékok kreatív felhasználására

Sziasztok!

Az ételkészítés során olykor rengeteg maradék halmozódhat fel, gondoljunk csak a megpucolt zöldségek és gyümölcsök héjára, az étkezésekből megmaradt főtt rizsre, kölesre és egyéb gabonára, a száraz kenyerekre, sajtmaradékokra és sütemény morzsákra. A felsorolt dolgokat mind sajnáljuk kidobni, de hirtelen talán eszünkbe sem jut, hogy mi mindenre használhatnánk ezeket az élelmiszer maradékokat. Mai bejegyzésemben néhány trükköt szeretnék Nektek mutatni, amivel a kidobásra ítélt maradékok gyorsan a konyha kincsévé válhatnak.

1. Zöldség héjak, megmaradt szárak, torzsák

Biztosan mind hallhattuk már szüleinktől és nagyszüleinktől, hogy a vitaminok a zöldségek és gyümölcsök héja alatt találhatók, éppen ezért nagy pazarlás lenne a kukába dobni ezeket az értékes darabokat. A zöldségek például burgonya, cékla, édesburgonya és gyümölcsök például alma, körte héját alaposan megmoshatjuk, majd kevés olajjal meglocsolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, magas hőfokon kiváló zöldségchipset készíthetünk belőlük.

Szintén a zöldségek héjából, külső leveleiből, száraiból és torzsákból remek zöldségalaplevet főzhetünk. A megmaradt részeket tegyük forró vízbe, kevés só, bors és babérlevél társaságában, majd jól főzzük össze őket. A megfőtt alaplevet szűrőn át befőttes üvegekbe, zacskóba tehetjük és hűtőben vagy fagyasztóban tárolva sokáig felhasználhatjuk.

hej.jpg

2. Köretként megmaradt főtt rizs, köles és egyéb gabonafélék

Ismerős lehet az az érzés, amikor az ebéd után a maradék rizst vagy más gabonafélét ide-oda pakolgatjuk, nem igazán tudjuk, mi legyen vele, hiszen már nem nagyon kívánjuk köretként, kidobni mégsem szeretnénk. Az ilyen esetekben a gabonát, zöldségekkel, fűszerekkel, esetleg tojással és sajttal keverve remek fasírtot készíthetünk, amit aztán sütőben 200 fokon fél óra alatt ropogósra süthetünk. A gabonafasírt remek választás lehet saláták, főzelékek mellé, de önmagában mártogatósokkal is nagyon finom vacsora.

A másik lehetőség, hogy a maradék gabonát a következő napi ebédhez használjuk fel, ilyenkor például egy finom rakott alapja lehet.

3. Száraz kenyér, kenyérmorzsák, héjak és kenyérszeletek

Az első és legelterjedtebb lehetőség szerint a száraz kenyeret és héjakat egy száraz tepsiben vagy erre alkalmas eszközben a radiátorra tesszük, majd ha már teljesen megszáradt sajtreszelő segítségével zsemlemorzsát készítünk belőle.

A másik lehetőség, hogy a száraz részeket kockákra vágjuk és száraz serpenyőben fűszerekkel krutont készítünk belőle, amit aztán salátákkal, krémlevesekkel vagy önállóan is fogyaszthatunk.

Ha gyors édességre vágyunk egy száraz rozskenyérből, banánkenyérből vagy kalácsból egy szeletet sütőben vagy pirítós sütőben jól megpirítunk, majd olvasztott étcsokoládéba mártjuk és fahéjjal, kardamommal szórjuk.

kenyer_es_csoki.jpg

4. Tegnapról megmaradt húsok, halak

A megmaradt főtt és sült húsokból, halakból remek fasírtokat készíthetünk, összetépkedve pedig salátánkra szendvicseinkre is pakolhatjuk őket.

5. Süteménymorzsák, tésztavégek

A süteménymorzsákból és tésztavégekből szuper desszertet varázsolhatunk. Ha még nem elég kicsik, vágjuk vagy tördeljük őket apróra, tegyük őket egy pohár vagy tál aljára. Néhány friss gyümölcsből például almából, szilvából főzzünk egy gyors kompótot és kanalazzuk a morzsák tetejére. 

6. Maradék főtt vagy sült burgonya

Burgonyából egyéb zöldségekkel vegyítve remek püré készíthető például zelleres burgonyapüré.

Leveseinket és főzelékeinket is dúsíthatjuk, sűríthetjük vele, így nincs szükség az étel habarására.

A kenyerek és tócsnik tésztájába is megállja a helyét, gondoljuk csak a frissen elkészült, illatos burgonyás kenyérre, tócsnira és pogácsára. 

potato.jpg

7. Mindenből egy kevés maradék

Ha sokféle alapanyagból csak kevéske maradt, de kiválóan passzolnának egymáshoz ízeik, vegyítsük őket össze, tegyük egy jénai tálba, szórjuk rájuk reszelt sajtot, így egy szuper egytálételt kaphatunk. 

8. A kifacsart citrom

Ha már teljesen kifacsartuk a citrom levét és héját is felhasználtuk süteményekbe, saláta öntetekbe, akkor a megmaradt résszel kiválóan eltávolíthatjuk vágódeszkáinkról és egyéb konyhai eszközeinkről a kellemetlen szagokat, foltokat és a kórokozók egy részét is. Először dörzsöljük át a megmaradt citrommal az eszközt, majd alaposan öblítsük le hideg vízzel és élvezzük friss, tiszta illatát. 

(képek forrása: Internet)

Szólj hozzá

egészség receptek élelmiszer maradékok felhasználása készítsd otthon a táplálkozásról