Vöröslencse pástétom, avagy hogyan számoljunk le az ipari májasokkal
Sziasztok!
Ha visszagondolok kölyökkoromra, a nyaralásokra, a Balatonon töltött napokra a számos strand büfékben kapható "finomság" mellett eszembe jut az általam annyira kedvelt májkrémes/kenőmájasos vizes zsemle kígyóuborka karikákkal.
A szendvicset pontosabban kielemezve azonban sajnos megdöbbentő dolgokat találhatunk az összetevők között. A májkrémek/kenőmájasok részletes értékelésére a későbbiekben egy egész bejegyzést szánunk, amit azonban rögtön észrevehetünk a csomagolást fürkészve, hogy a készítmények elsődleges összetevője általában a sertés szalonna, a sertésmáj 1/3-ad arányban csak ezután következik.
Tudatosan táplálkozó szülőként azt gondolom, egyikőtök sem adna csemetéjének egy olyan készítményt, amelynek összetevői között sertésszalonna, sertésbőrke és ízfokozók szerepelnek. Ebből a megfontolásból szeretnénk Nektek mutatni egy olyan receptet, amelyhez még májra sincs szükségetek.
Vöröslencse pástétom olajos magvakkal 4 főre
- Vöröslencse 125 gramm
- Víz 4-5 dl
- Olajos magvak ízlés szerint 20 gramm
- Oregánó kb 1,5 teáskanál
- Majoranna 1 teáskanál
- Bors ízlés szerint
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
A vöröslencsét sóval és a fűszerekkel feltesszük főni. Amikor a lencse már puhára főtt egy tálba öntjük.
Az olajos magvakat száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, vigyázva, hogy oda ne égjen és a 2/3-át a magvaknak a lencséhez adjuk.
A keveréket botmixerrel vagy turmix géppel, esetleg aprító géppel pépesítjük, ízlés szerint javítunk a fűszerezésén, ha szükséges és hideg helyre tesszük, míg ki nem hűl.
Ha kihűlt a krémünk, egyszer alaposan átkeverjük, tetejét a megmaradt magvakkal szórjuk. Ízlés szerint zöldségekkel kínáljuk.
Táplálkozás-nevelde info: A lencse magas növényi fehérje tartalmánál fogva hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.
Jó étvágyat!