2016. jan 06.

Vöröslencse pástétom, avagy hogyan számoljunk le az ipari májasokkal

írta: Skerlecz Petra
Vöröslencse pástétom, avagy hogyan számoljunk le az ipari májasokkal

Sziasztok!

 

Ha visszagondolok kölyökkoromra, a nyaralásokra, a Balatonon töltött napokra a számos strand büfékben kapható "finomság" mellett eszembe jut az általam annyira kedvelt májkrémes/kenőmájasos vizes zsemle kígyóuborka karikákkal.

A szendvicset pontosabban kielemezve azonban sajnos megdöbbentő dolgokat találhatunk az összetevők között. A májkrémek/kenőmájasok részletes értékelésére a későbbiekben egy egész bejegyzést szánunk, amit azonban rögtön észrevehetünk a csomagolást fürkészve, hogy a készítmények elsődleges összetevője általában a sertés szalonna, a sertésmáj 1/3-ad arányban csak ezután következik. 

Tudatosan táplálkozó szülőként azt gondolom, egyikőtök sem adna csemetéjének egy olyan készítményt, amelynek összetevői között sertésszalonna, sertésbőrke és ízfokozók szerepelnek. Ebből a megfontolásból szeretnénk Nektek mutatni egy olyan receptet, amelyhez még májra sincs szükségetek. 

Vöröslencse pástétom olajos magvakkal 4 főre 

  • Vöröslencse 125 gramm
  • Víz 4-5 dl
  • Olajos magvak ízlés szerint 20 gramm
  • Oregánó kb 1,5 teáskanál
  • Majoranna 1 teáskanál
  • Bors ízlés szerint
  • Só ízlés szerint

Elkészítés: 

A vöröslencsét sóval és a fűszerekkel feltesszük főni. Amikor a lencse már puhára főtt egy tálba öntjük.

Az olajos magvakat száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, vigyázva, hogy oda ne égjen és a 2/3-át a magvaknak a lencséhez adjuk.

A keveréket botmixerrel vagy turmix géppel, esetleg aprító géppel pépesítjük, ízlés szerint javítunk a fűszerezésén, ha szükséges és hideg helyre tesszük, míg ki nem hűl. 

Ha kihűlt a krémünk, egyszer alaposan átkeverjük, tetejét a megmaradt magvakkal szórjuk. Ízlés szerint zöldségekkel kínáljuk. 

Táplálkozás-nevelde info: A lencse magas növényi fehérje tartalmánál fogva hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. 

 Jó étvágyat!

lencsepasti_2.jpg

lencsepasti.jpg

Szólj hozzá

egészség receptek gyermekek kenőmájas tápl tudatostáplálkozás tudatosválasztás receptek kicsiknek és nagyoknak