Mókás ételek a húsvéti asztalra, nem csak gyerekeknek!
Sziasztok!
A Húsvét remek lehetőség arra, hogy kreatív ötletekkel új ízeket, nyersanyagokat és ételeket vezessünk be gyermekünk táplálkozásába. A friss saláták, sárgarépák önmagukban nem tartogatnak túlságosan nagy élveztet a kicsiknek, néhány egyszerű ötlettel azonban számukra is érdekessé tehetjük ezeket a zöldségeket. Ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük ételeinket rengeteg lehetőség közül választhatunk, készíthetünk madárka vagy bárány formájú szendvicseket, mártogatósokkal és répákkal répaföldet, főtt tojásokból kedves állatfigurákat.
Az ötletek közül néhányat ebben a bejegyzésben össze is gyűjtöttem, az egyik kedvencem, főleg mert rendkívül egyszerű és még felnőtt fejjel is mosolyt csal az ember arcára a csirkéket vagy bárányokat ábrázoló szendvicsek. Ezekhez a következőkre lesz szükségetek, minden szendvicsnél egy főre adom meg a hozzávalókat:
- Két szelet, kerek sajt, például szeletelt mozzarella vagy jó minőségű kerekre szelt sonka
- Egy kicsi sárgarépa
- Néhány levél friss spenót, rukkola, madársaláta vagy amit szerettek
- 1 teljes kiőrlésű, magvas zsemle vagy kenyér
- Egy kevés vaj
A zsemlét félbevágjuk, majd megpirítjuk és a vajjal kenjük. A salátát megmossuk és gusztusosan a tányér aljára szedegetjük, fölé tesszük a zsemlét, a zsemlére a sajtot. A sárgarépából 4 karikát vágunk, ezek lesznek a madárkák lábai, illetve 3-3 vékony csíkocskát, ezek a tollakat szimbolizálják a madarak fején. A csőrhöz a répából egy kicsi háromszöget szelünk, a sajt közepére rakjuk, borsból szemeket teszünk a madárra és már kész is.
A bárányka alakú szendvics szintén pofonegyszerű, itt egy főre a hozzávalók a következők:
- 3 kicsi szelet rozs vagy teljes kiőrlésű kenyér
- 4-5 szelet kerek sajt, vagy jó minőségű kerek alakú sonka
- 4 darab fekete olívabogyó
- Egy kevés reszelt sajt
- Kevés vaj
- Egy répából 3 kicsi karika
A bárányok esetében minden kenyérkére egy szelet sajtot teszünk, a többi szeletből feles pohárral 6 kicsi kört szaggatunk, melyből hármat félbevágunk, ezek lesznek a bárány fülei, az egészben maradt körök pedig a bárány orra, ezeket szépen a helyére pakoljuk. Az olíva bogyókat félbevágjuk, ezek a bárányka szemeit adják, a maradék bogyóból pedig 6 vékony csíkot vágunk, ezekből kapjuk meg a bari száját. A reszelt sajtot „frufrunak” használjuk és a fülek közé szórjuk, a sárgarépa szeleteket pedig orrként alkalmazzuk.
A másik kedvencem a mókás kis állatfigurák tojásból, 4 darab kis állatkához a következő dolgokra lesz szükségetek:
- 2 darab főtt tojás
- 8 szem fekete bors
- Egy kevés sárgarépa
- 1 késhegynyi mustár
- Fél teáskanál majonéz
- 2-3 teáskanál tejföl/joghurt
- Egy kevés lilahagyma aprítva
- Só, bors
- Néhány szál friss petrezselyemzöld
A megfőtt tojások tetejét óvatosan levágjuk, sárgáját kikanalazzuk, összekeverjük a majonézzel, mustárral, lilahagymával, sóval, borrsal és a tejföllel, majd visszatöltjük a fehérjébe. A tojásokat állítva egymás mellé helyezzük. A borsból szemeket formálunk az állatkáknak, a sárgarépából lábakat és csőröket, a friss petrezselyem zöld lehet a csirke tolla.
A sárgarépát és egyéb zöldségeket nem csak állatok megformálására használhatjuk, kreatív mártogatósokat készíthetünk. Ehhez a következőkre lesz szükséged:
- 1 kicsi, új cserép
- 1 műanyag pohár
- 3 kicsi vagy felszelt sárgarépa
- 3 szál friss petrezselyemzöld
- Humusz vagy kedvenc mártogatósotok
A humuszt vagy egyéb mártogatóst a pohárkába töltjük, ezt az új cserépbe pakoljuk. A sárgarépák tetejét X alakban egy kicsi bemetszést teszünk, ide tűzzük bele a petrezselymet. A répákat ezután a krémbe szúrjuk és kezdődhet a mártogatás.
Aki inkább a húst kedveli készíthet például nagyon vékonyra szelt sonkába vagy baconba tekert spárgát is, ezek miután megsültek sárgarépára fognak hasonlítani. A hozzávalók a következők:
- 4 darab zöld spárga
- 4 vékony szelet bacon
- Kevés olíva olaj
A spárgákat megtisztítjuk, a kemény végeiket levágjuk és sós vízben előfőzzük. Ezután baconba tekerjük őket, olíva olajjal locsoljuk, ha a szalonna nem elég sós, sózzuk és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ha Húsvét akkor a répatorta sem hiányozhat az ünnepi menüből, a kicsit válogatósabbakkal érdemes csak az elfogyasztás után közölni, hogy mit is ettek pontosan. Ennél a receptnél egy átlagos méretű tortaformára való adagot írok le.
- 30 dkg liszt (ez lehet 15 dkg finomliszt és 15 dkg rozs vagy teljes kiőrlésű liszt is)
- 3 darab tojás
- 30 dkg sárgarépa
- 100 gramm vaj
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor vagy édesítőszer
- 1 csomag sütőpor
- Fahéj és citromlé ízlés szerint
A cukrot a tojássárgákkal és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a sütőporos lisztet és az ízesítőket. A fehérjéből szép kemény, fényes habot verünk, majd óvatosan a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A torta nagyon finom egy kevés ízesített mascarponéval, ricottával vagy tejszínhabbal is.
(képek forrása: Internet)