2016. már 02.

Miért fontos, hogy gyermekünket is beengedjük a konyhába?

írta: Skerlecz Petra
Miért fontos, hogy gyermekünket is beengedjük a konyhába?

Sziasztok!

Emlékszem mikor kicsi voltam, alig vártam a szombatokat és vasárnapokat, ilyenkor általában a mamánál töltöttük az időt, ott aludtunk és együtt készültünk a vasárnapi ebédre. Már egészen fiatalon komoly feladatokat bízott rám, én vertem fel a tojáshabot, kevertem össze a süteményt, vagy szaggattam a pogácsát. közben persze mindig csurrant-cseppent egy kis finomság, például a felvert tojássárgája cukorral. Ezeken a hétvégéken olyan életre szóló élményeket szereztem, amik a mai napig élénken élnek bennem és biztos vagyok benne, hogy a gasztronómia és a táplálkozás iránti szeretetem is ennek köszönhető. 

A gyermekek már születésüktől kezdve kíváncsiak, imádnak segíteni és nagyon gyorsan megtanulják az adott feladatokat, másrészt, kutatások szerint, ha ők is aktívan részt vehetnek az étel elkészítésének folyamatában például elvisszük őket vásárolni, kiválaszthatják melyik zöldségeket vegyük meg, segíthetnek gyúrni a tésztát, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy el is fogyasztják az adott ételt. 

gyerek_a_konyhaban.jpg

Lássuk, hogy milyen pozitívumai lehetnek még annak, ha beengedjük a kicsiket is a konyhába:

A gyermekek hamar hozzászoknak és megismerik az otthon főzött ételek finom, egyedi ízét. Ezáltal természetes módon fejlődik ízkultúrájuk és egyszerűen különbséget tudnak majd tenni, az otthon gondosan elkészített egészséges ételek és az üres kalóriákat és hamis ízeket tartalmazó, egészségtelen ételek között.

A kicsikkel együtt töltött idő során, például közös főzések alkalmával remek alkalom nyílik arra, hogy ténylegesen hasznos időt töltsünk együtt, beszélgessünk velük komolyabb témákról. Sok szülő tart attól, hogy ha a gyermek bemegy a konyhába mindent összekoszol, megégeti magát a forró edényekkel, vagy elvágja az ujját. Ennek orvoslására adjunk nekik olyan apró feladatokat, amik lekötik őket, így figyelmük nem kalandozik el, de mégis hasznosnak érezhetik magukat.

kids-baking-1-350x350.gif

Az önbizalom fejlődésére is nagy segítséggel lehetnek ezek az alkalmak, hiszen mi magunk is büszkeséget érzünk, ha a gondosan elkészített ételünk végre az asztalon illatozik, a család pedig jóízűen falatozza azt, ez a kicsiknél sincs másképp. 

Amikor egy kisgyereket távol tartanak a konyhától, kíváncsisága hamar elillan, esetleg válogatós lesz. Az étel elkészítése során azonban eltudjuk magyarázni nekik, hogy a nyersanyagokat rengeteg formában elkészíthetjük, így változatosságot biztosíthatunk. Emellett arról is beszélgethetünk velük, hogy az adott étel miért hasznos szervezetünk számára, ellenpéldákkal pedig a kevésbé előnyös fogásokról is szót ejthetünk. 

Bizonyos esetekben természetesen a legjobb, ha a gyermekek nem vesznek részt az ételkészítés folyamatában, ilyen lehet például, ha fáradtak, feszültek vagyunk. Célszerű a közös főzések alkalmát előre megtervezni, megbeszélni a kicsikkel, esetleg felírni az otthoni naptárban, így ők is nagyon fogják várni ezeket az alkalmakat és mi is tervezhetünk előre. 

Holnapi bejegyzésemben, néhány a gyermekekkel is nagyon egyszerűen elkészíthető ételt mutatok Nektek, így a hétvégén már lehet is kísérletezgetni. 

gyerek_a_konyhaban_2.jpg

(képek forrása: Internet)

Szólj hozzá

egészség gyermekek gyermektáplálkozás a táplálkozásról gyermekekkel a konyhában