2016. jan 08.

Gyermeked nem hajlandó megenni az ételt? Segítünk!

írta: Skerlecz Petra
Gyermeked nem hajlandó megenni az ételt? Segítünk!

Kedves Olvasók!

 

Ma azon szülők esetét vizsgáljuk, akik órákat töltenek szakácskönyvek, receptek előtt ülve, majd még több időt a konyhában, hogy egy finom és tápláló étellel kényeztessék gyerkőcüket, de a várt eredménnyel ellentétben a kicsi egyáltalán nem hajlandó megenni az ételt. Ha Te is jártál már hasonló cipőben, vagy éppen ezen időszak előtt állsz, a Táplálkozás-nevelde csapata megoldást keres a problémádra.

Elsőként 7 kérdésre adunk választ, melyek tisztázása után talán Te is rábukkansz a megoldásra.

Elég időt adsz gyermekednek, hogy a játék után az evésre térjen át?

Ebben az esetben a problémát a hirtelen átállások jelentik, mintha a kedvenc csemegéje után hirtelen a legutálatosabb ételét kéne elfogyasztania. Megoldást jelenthet ebben az esetben, ha már előre leszögezed, hogy még mennyi ideig játszhat, vagy ha őt is bevonod az étkezés előkészítésébe, például felrakhatja az asztalra a szalvétákat stb.

Eleget mozgott gyermeked vacsora előtt?

A kicsik mozgásigénye rendkívül nagy, ha étkezés előtt ez az igény nem lett kielégítve gyermeked gyakran csak ficánkol a széken. Megoldást jelenthet, ha egy meghatározott napi rutint építesz fel számára, kielégíted mozgásigényét például vacsora előtt sétálni mentek vagy játszótérre.

Étkezés előtti nasi?

Gyakran előfordul, hogy gyerkőceink a főétkezések között csipegetnek, nassolnak. Ezek a kis, köztes étkezések valóban fontosak, de nem  mindegy mit, mikor és mennyit fogyaszt el gyermekünk. Lehetőleg időzítsd ezeket az étkezéseket 2 órával a főétkezések elé, adj gyermekednek tápláló, egészséges finomságokat.

kid_hate_taht.jpg

(kép forrása: Internet)

Csemetédnek is van napirendje?

A megszokott, napi rutin nem csak számunkra fontos. Gyakran a kicsik túl fáradtak az evéshez, inkább az ágyba kívánkoznának. A megoldás egyszerű, alakíts ki neki is egy napirendet, így pontosan beoszthatod az alvás, evés és játék idejét.

Gyermeked belső órája egy ütemre jár a tiéddel?

A probléma, hogy a Te és gyermeked bioritmusa különböző. A kicsik gyakran nem éhesek, a közös vacsora idejére, vagy ami még rosszabb a gyermek mindig különböző időpontokban lesz éhes bármilyen rendszer nélkül. Megoldást jelenthet, ha gyerkőcödet is mindig együtt étkezteted a család többi tagjával, ez segít abban, hogy a kicsi megtanulja az egészséges étkezési szokásokat. Ha csemetéd mégis korábban lesz éhes, kínálj neki egészséges előételt, gyümölcsöket, zöldségeket.

Mennyi folyadékot fogyasztott gyermeked?

Előfordulhat, hogy csemetéd túl sokat ivott, így egyáltalán nem érzi magát éhesnek. Ez a probléma fokozottan jelentkezhet, ha a gyermek tejet, gyümölcsleveket vagy üdítőket fogyaszt. A megoldást a mértékletesség jelenti, oszd be gyermekednek, hogy mennyit fogyaszthat ezekből az italokból, helyettük vízzel kínáld.

A gyermek erősen preferál bizonyos ételeket, nem hajlandó új ízeket megkóstolni?

Gyakran előfordul, hogy a gyerkőcök bizonyos ételeken akár hónapokig képesek lennének elélni, másokat meg sem kóstolnak. A legjobb megoldás, ha nem adod fel, kis adagokban kínálod az új ízeket gyermekednek. A másik lehetőség, hogy a megszokott ételek mellé újakat csempészel be például, ha imádja a paradicsomot vegyítsd más zöldségekkel, tésztákkal vagy például kölessel, gabonákkal.

 

Reméljük számodra is hasznos volt bejegyzésünk!

 

Szép napot kíván a Táplálkozás-nevelde csapata!

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek gyermektáplálkozás a táplálkozásról ételharc