A legfinomabb, villámgyors fatörzs kifli Táplálkozás-nevelde módra
Sziasztok!
Imádok péksüteményeket készíteni, mindig találok benne valami izgalmasat! Az összetevők kikísérletezésétől kezdve a fűszerezésen át. A mai recept egy családi kedvenc továbbfejlesztett változata, egészségesebb, rosttartalma magasabb, ezért pozitívan befolyásolja a kicsik emésztését is, fűszerezése pedig a pizzáéra emlékeztet, ezért garantált a siker. Szóval következzen az én zöldfűszeres villámgyors fatörzs kiflim.
Zene amit ajánlok hozzá: Budapest Bár
Amire szükséged lesz 2 nagyobb kiflihez:
- 30 dkg liszt, én most 10-10-10 arányban osztottam fel (finomliszt, rozsliszt és teljes kiőrlésű liszt)
- 25 gramm friss vagy fél tasak szárított élesztő
- 1-1,5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál cukor
- Fél evőkanál olívaolaj
- Egy kevés vaj
- 1-2 teáskanál só
- Fűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fokhagyma és amit csak eltudsz bele képzelni
- A kifli tetejének megkenéséhez kevés joghurt/tejföl/tojás
- A kifli szórásához: szezámmag/mák/dió/sajt és amit csak szeretnél
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral a langyos vízbe keverjük, a lisztek kiméréséig hagyjuk felfutni. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a vajat és az olajat.
Az élesztős vizet a liszthez adagoljuk, a masszát tésztává gyúrjuk.
A tésztát ezután szét osztjuk, kezünkkel megsodorjuk, hogy egy hosszabb darabot kapjunk és néhányat tekerünk rajta, majd meleg helyen egy keveset kelni hagyjuk.
A sütőt közben előmelegítjük, nagyjából 200 fokra, a kiflik tetejét megkenjük és ízlés szerint szórjuk. A péksütik pirosodó teteje és csodás illata jelzi, hogy elkészültek.
A kifliket ízlés szerint fogyaszthatod, én most egy isteni fetás-rukkolás salátát készítettem mellé.
Táplálkozás-nevelde tipp: A liszt egy részét kiválthatod maglisztekkel is. Kísérletezz melyik ízlik Neked és családodnak a legjobban. A kiflik tésztájába keverhetsz egy kevés zabpelyhet vagy egy evőkanál útifű maghéjat is, ezzel növeled rosttartalmát.
Jó étvágyat!