2016. jan 20.

Francia spenótos pite, avagy hogyan bírd rá az egész családot Popey kedvenc eledelének elfogyasztására

írta: Skerlecz Petra
Francia spenótos pite, avagy hogyan bírd rá az egész családot Popey kedvenc eledelének elfogyasztására

Sziasztok!

Mai bejegyzésünkben egy csodálatos ételt szeretnénk Nektek mutatni. A francia spenótos pite vagy más néven quiche egy rendkívül egyszerű fogás, mégis az egész család kedvence lehet.

Hogyan miért vagyunk abban biztosak, hogy mindenki imádni fogja?

A héten egyik délután utazni készültem, ilyenkor előtte mindig valami nagyon egyszerű, de kiadósabb ételt készítek, hogy ha este hazaérek már csak meg kelljen melegíteni a finomságot és falatozhassak is jókedvűen. Voksomat a quiche mellett tettem le, mert egyrészt imádom a spenótot minden olyan formában, ami nem főzelék, másrészt nem lehet belőle keveset csinálni, így még, ha a család 1-2 tagja meg is kóstolja bőven marad vacsorára nekem.

Igen ám, de a korábbiakkal ellentétben ez másképp történt. Az egyik családtag kóstolását követte a másik, ez a folyamat odáig jutott, hogy a végén már apukám és a tesóm, akik köztudottan alig esznek meg valamit, a spenót pedig kifejezetten nem tartozik ezek közé, jóízűen falták az ételt. A nagy sikerre való tekintettel, megosztom Veletek is a receptet és remélem Nálatok is legalább ennyire beválik a francia spenótos pite.

Amire szükséged lesz 4 főre:

A töltelék

  • 1 csomag fagyasztott spenót
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz cottage cheese/ricotta/túró
  • 4-5 evőkanál zabpehely
  • 1 tojás
  • Szerecsendió
  • Bors
  • A tetejére ízlés szerint reszelt sajt

A tészta

A tészta esetében, ha fáradt vagy, esetleg nincs időd, vagy csak szuper gyorsan szeretnéd elkészíteni az ételt, használhatsz bolti leveles tésztát, ha viszont szeretnél ténylegesen mindent magad csinálni a hozzávalók a következők:

  • 20-30 dkg teljes kiőrlésű/rozs/zab/búza finom liszt
  • 70-100 gramm vaj
  • 0,5 dl víz
  • Fél zacskó sütőpor

Lássuk az elkészítést:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, buciba gyúrjuk és néhány percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. A spenótot korábban érdemes kiolvasztani, a vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk. Ha a vöröshagyma már üveges, hozzáadjuk a felszelt fokhagymát és a kiengedett spenótot, fűszerezzük és kicsit összefőzzük. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a zabpelyhet, a villával felvert tojást és a tejterméket, ezzel el is készültünk. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk és egy kivajazott piteformába vagy jénai tálba fektetjük, fontos, hogy szélét mindenképpen csináljunk neki. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát egy kicsit elősütjük (előtte villával szurkáljuk meg), ha ezzel megvagyunk, mehet rá a töltelék, a tetejére ízlés szerint reszelt sajt kerül. Nagyjából 20-30 perc alatt kész az isteni spenótos quiche. 

Abban az esetben, ha szeretnéd még kiadósabbá tenni az ételt, tisztíts meg 2 nagyobb csirkemellet, szeleteld fel és mielőtt még a spenótot hozzáadod a hagymához, süsd rajta át a húst, az elkészítés ezután már megegyezik.

Az étel pozitívuma, hogy remek rostforrás, hiszen zabpehellyel és teljes kiőrlésű liszttel készült, a tészta összetevőit pedig pontosan ismerjük, így biztosak lehetünk benne, hogy transzzsírsav és hidrogénezett növényi olaj mentes, emellett nem tartalmaz adalékanyagokat, lisztjavítókat és egyéb ipari összetevőket sem.

Jó étvágyat!

spenotos_quiche.jpg

Szólj hozzá

egészség receptek gyermekek tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon a táplálkozásról spenótos pite