2016. már 11.

Édesburgonyás tönkölyös krumplis pogácsa

írta: Skerlecz Petra
Édesburgonyás tönkölyös krumplis pogácsa

Sziasztok!

Én imádom a krumplis pogácsát, abból is a kedvencem a kicsit csúnyábbik fajta, lapos, tetején szaggatott változat. A napokban egy pékség előtt sétáltam és megéreztem a csodálatos illatát, sajnos, amikor bementem, hogy vegyek néhány darabot a látvány már nem volt olyan bizalomgerjesztő, a pogi tocsogott a zsírtól. Ebből kifolyólag úgy gondoltam elkészítem a saját krumplis pogim, a konyhában akadt még néhány darab édesburgonya is, valamint az ajándékba kapott tönkölylisztet is szerettem volna kipróbálni, így született meg az édesburgonyás tönkölyös krumplis pogi receptje. Ha Ti is kedvet kaptatok hozzá, lássuk mire lesz szükségetek két nagy tepsi pogácsához:

  • 500 gramm burgonya és 1-2 darab édesburgonya
  • 300 gramm tönkölyliszt
  • Néhány marék finomliszt a deszka szórásához és nyújtáshoz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 125 ml langyos rizstej/tej/víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 150 gramm vaj/margarin
  • 1-2 evőkanál tejföl/natúr joghurt (elhagyható)

A burgonyát egy nagy fazék sós vízben megfőzzük az édesburgonyával együtt (ezt lehet héjával együtt, vagy pucolva, kockákra vágva), ha már puha krumplinyomóval pépesre törjük. Míg a burgonya elkészül a langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet egy tálba szitáljuk és a vajat hozzámorzsoljuk, sózzuk, majd az élesztős keveréket és a pépes burgonyát is hozzáadjuk. A tésztát 10 percig dagasztjuk, majd nagyjából 1 óráig meleg helyen kelesztjük. Az egy óra leteltével lisztes deszkára tesszük, egyszer átgyúrjuk, 1-2 centiméter vékonyra nyújtjuk. A tészta tetejére pogácsa szaggatóval (óvatosan, hogy ki ne lyukadjon) köröket nyomunk, majd ki is szaggatjuk. A pogik tetejét a tejföllel vagy joghurttal kenjük és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket. 

A pogiknak az édesburgonyától és a tönkölyliszttől szép sötétes-narancsos színe lesz, így tojásra nincs szükségünk az elkészítéséhez. A pogácsát vegán változatban is kipróbálhatjuk, ebben az esetben a tejet és a tejfölt rizstejjel helyettesíthetjük, a vajat jó minőségű margarinnal, vagy kókuszzsírral pótolhatjuk.

Remélem kipróbáljátok! Szép hétvégét és jó étvágyat!  

12476375_10209134714064303_424474415_n.jpg

Szólj hozzá

receptek pogácsa krumplis pogácsa nassolnivalók 12 hónapos kortól receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon a táplálkozásról hagyományos ételek másképp