2016. jan 07.

Készítsünk otthon közösen tortillát

írta: Skerlecz Petra
Készítsünk otthon közösen tortillát

Sziasztok!

 

Ma az egyik kedvenc receptemet szeretném Nektek megmutatni, amit kimondottan gyerekekkel közösen ajánlok elkészíteni. A leírás nagyon egyszerű, az egész elkészítés nagyjából 15 percet vesz igénybe, mégis rengeteg mókát tartogat. 

A boltokban biztosan Te is találkoztál már az előre csomagolt, kész tortilla lapokkal. A termékek ízéről saját tapasztalatom sajnos nincsen, mert mindig is azt gondoltam, hogy ezt én magam otthon, nagyjából az áruk egy tizedéből eltudom készíteni és így pontosan tudom mi is van az ételben. Az egyik nagyáruház által forgalmazott saját márkás termék összetételét  megnézve (Búzaliszt, Ivóvíz, Növényi olaj (pálmaolaj), Nedvesítőszer (glicerin), Stabilizátorok [(karboxi-metil-)cellulóz, guar gumi], Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, dinátrium-difoszfát), Étkezési só, Savanyúságot szabályozó (almasav), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), Dextróz, Tartósítószerek (kalcium-propionát, kálium-szorbát)) azt hiszem ez az állítás igazolást is nyert. Szóval ha felkészültetek lássuk a receptet!

Amire szükségetek lesz 3 nagyon éhes főre:

  • Liszt 30 dkg, én most 15 dkg rozs és 15 dkg teljes kiőrlésű lisztet használtam
  • Olíva olaj 4 evőkanál
  • Langyos víz 3 dl
  • sütőpor fél csomag
  • Só 1 kávéskanál

Lássuk az elkészítést:

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd 15 percre pihenni hagyjuk. A tésztából ezután apró golyókat formálunk és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk.

Egy serpenyőt felteszünk melegedni zsiradék nélkül, majd ha már forró, ráhelyezzük a lapocskát és addig sütjük az egyik oldalát míg hólyagosodni nem kezd, ezután megfordítjuk és a másik oldalt is készre sütjük (rövid idő kell csak hozzá). Majd minden kis golyóval így járunk el. 

Ezután már csak a fogyasztás van hátra, megtölthetjük, mártogathatjuk, ehetjük chilis babbal vagy humusszal.

Tipp: Ha csemetédnek lassabb az emésztése, rendszertelen a széklete a tortillába csempészhetsz még némi zab vagy búzakorpát, esetleg bambuszrostot, mellette persze ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem.

Jó étvágyat! 

blog_kep_tortilla.jpg

Szólj hozzá

egészség tortilla gyermekek élelmiszer tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon