2016. jan 14.

Az én spenótos-paradicsomos lasagnem

írta: Skerlecz Petra
Az én spenótos-paradicsomos lasagnem

Sziasztok!

Személy szerint rajongok az olasz konyháért, ebből kifolyólag már kiskorom óta imádom a lasagnét is. Korábban ez az étel általában a bolti dobozos verzióból került asztalunkra, amiben már előre csomagoltan megtalálhatóak voltak a lasagne tészta lapok és a szósz is, csak kevés darált húst volt szükséges hozzáadni. Bevallom, hogy ez talán egy  időtakarékosabb és egyszeri vásárlásra még olcsóbb megoldás is lehetett, de a termék összetevőit nézve, amelyek a következők: 

Lasagne tészta: durum búzadara, Bolognai mártás alap: zöldségfélék (paradicsompüré por 42%, vöröshagyma, sárgarépa, fokhagyma), búzaliszt, pálmazsír, kukoricakeményítő, só, cukor, fűszerek (fűszerpaprika, bors, kurkuma, köménymag, cayenne-i bors), glükóz-szirup, hidrolizált növényi fehérje, tejfehérje, aromák, zöldfűszerek (oregánó 0,19%, bazsalikom 0,1%)

az ember kedve igencsak elmegy tőle. Elsőre furcsának tűnhet, hogy miért kell búzaliszt a mártásba, vagy mi indokolja a pálmazsír, cukor, glükóz-szirup, a hidrolizált növényi fehérje, a tejfehérje és az aromák jelenlétét,de hát valaminek meg kell győznie a fogyasztókat arról, hogy ez a készítmény finom.

Ezen probléma megoldására találtam ki, hogy kikísérletezem a saját, teljesen otthon készült lasagném. Ebben az ételben, paradicsomszósz, lasagne tészta és spenót (lasagnéba bújtatva talán a kicsiket is rá lehet venni elfogyasztására)  adják a fő összetevőket, emiatt nagyon költséghatékony és igazán rövid idő alatt elkészül. A receptet egy vegetáriánus és egy húsos verzióban is leírom Nektek, íme:

Spenótos-paradicsomos lasagne 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csomag fagyasztott spenót (vagy fél kg friss)
  • 1 doboz passzírozott paradicsom (ha van házi az a legjobb)
  • 2-3 darab friss paradicsom
  • 2-3 kanál joghurt/tejföl/ricotta
  • 1 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag lasagne tészta (ez nagyjából 4-5 lasagne elkészítésére elegendő)
  • Oregánó, bazsalikom, bors, só
  • Az étel tetejére tetszés szerint sajt: én most fetát használtam
  • A lasagnét megbolondíthatjátok ezen kívül aszalt paradicsommal, olajbogyóval, grillezett articsókával, vagy amivel csak szeretnétek

Elkészítés:

Ha a spenót fagyasztott kiolvasztjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, kevés olíva olajon megpirítjuk. Erre dobjuk rá a felszeletelt paradicsomot (ha használunk aszalt paradicsomot, olíva bogyót vagy egyéb összetevőt azt is itt adjuk az ételhez) és összepároljuk. Ha a paradicsom már kicsit szétesett ráöntjük a passzírozott paradicsomot is, fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval (óvatosan) és borssal fűszerezzük. A szószt kicsit összerottyantjuk és már kész is. 

A spenótos alaphoz kevés fokhagymát, egy kanál olíva olajon kicsit átfogatunk, hozzáadjuk a spenótot, ezt is sóval és borssal fűszerezzük, kicsit  hagyjuk összefőlni, majd hozzáadjuk a 2-3 kanál joghurtot/tejfölt/ricottát.

Eztuán nincs más dolgunk, mint összeállítani az ételt. Egy jénai tálat kikenünk kevés vajjal/olíva olajjal vagy kókusz zsírral, szépen elfektetünk benne néhány darab lasagne tésztát, majd a spenótos szósszal fedjük. A következő rétegnél ugyanígy járunk el, csak ott a paradicsomos szósz kerül a tésztára. Ha minden réteg elkészült, a szószok elfogytak az étel tetejét sajttal szórjuk és nagyjából 30-40 perc alatt készre sütjük. 

Spenótos-paradicsomos lasagne darált hússal

A hozzávalók megegyeznek az előzőekkel, itt még 60-80 dkg darált húsra lesz szükségünk. 

Az elkészítés szintén ugyanaz, csak mielőtt a paradicsomokat hozzáadjuk a megpirult vöröshagymához, a húst fehéredésig sütjük, erre jöhet a paradicsom és a többi hozzávaló, a szószt alaposan összefőzzük. 

lasagne.jpg

 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

egészség gyermekek élelmiszer lasagne gyermektáplálkozás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon