2016. jan 23.

A tej és tejhelyettesítő gyerekitalok szerepe gyermekünk étrendjében

írta: Skerlecz Petra
A tej és tejhelyettesítő gyerekitalok szerepe gyermekünk étrendjében

Kedves Szülők!

Ma egy kedves olvasónk kérésére, a 24 hónapos kortól adható junior gyerekitaloknak néztünk kicsit utána. Ezeket a termékeket a tehéntej helyettesítése céljából dobták piacra, a készítmények összetevőit pedig a gyermekek igényei szerint alkották meg.

A komponensek között láthatjuk, hogy minden gyerekital alapját tehéntej vagy tejpor adja, az egyéb alkotóelemeket pedig a tejcukor (laktóz), tejsavó fehérje koncentrátum, tejből nyert galakto- és oligoszacharidok, növényi olajok, vitaminok és ásványi anyagok képviselik.

Jelenleg az egyik nagyáruház kínálatában 6 olyan terméket találtunk, melyek 24 hónapos kortól állnak az édesanyák és gyermekeik rendelkezésére. Ezen készítmények hasonló összetételűek, vitamin és ásványianyag-tartalmuk, valamint energia- és tápanyagértékeik is szinte megegyeznek. Az ajánlások szerint a kicsik 1-3 éves koruk között fogyaszthatják a gyerekitalokat, annak érdekében, hogy a tehéntej bevezetése az étrendbe csak minél később következzen be, így a tej valamely összetevőjével szembeni érzékenység, intolerancia vagy allergia kialakulásának esélye csökkenthető.

Miben különböznek a gyerekitalok beltartalmi értékei a tehéntejétől?

  • Fehérjetartalmuk nagyjából fele a tehéntejben található fehérje mennyiségének.
  • A telített zsírsavak mennyisége ezekben a termékekben szintén fele a tehéntejben található mennyiségnek.
  • A junior italok nátriumtartalma egy tizede a tehéntejének.
  • A gyártók C- és D-vitaminnal, valamint vassal dúsították a termékeket.

kidsmilk.jpg

 (kép forrása: Internet)

Miért lehetnek fontosak ezek a különbségek?

  • A tej fehérjetartalmát a kazein és savófehérjék alkotják. A kazeinfehérjék a még fejlődésben lévő bélfalon könnyebben átjuthatnak, a kicsik szervezete gyakran allergénként érzékeli ezeket az anyagokat, immunválasz azaz allergiás reakció alakul ki. A kutatások azt bizonyítják, hogy az allergia kialakulásának esélye annál kisebb, minél későbbi életkorban találkozik a gyermek szervezete ezekkel a fehérjékkel. A gyerekitalok fehérjetartalmának és összetételének módosításával ez a reakció csökkenthető.
  • A telített zsírsavak nagy bevitele egyes források szerint már korai életkorban is negatív hatással lehet a vér lipidértékeire.
  • A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége ezekben a termékekben jobban illeszkedik a kisgyermekek szükségleteihez.

A kazeinfehérjére kialakuló allergiás reakciók mellett, a laktóz-intoleranciaról, azaz a tejcukor-érzékenységről is egyre több forrásból értesülhetünk. A laktóz-intolerancia esetében a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim (laktáz enzim) csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget.

A laktázszint a születés után a legmagasabb, ebből kifolyólag a kisbabák szervezete képes leginkább a tejcukor bontására. A gyerekitalok laktóztartalma a tehéntejével megegyező, némely esetben annál kicsit nagyobb, a betegség kialakulásában prevenciós hatásuk nincs.

A legújabb kutatások szerint a táplálékallergiákat és intoleranciákat akkor védhetjük ki a legnagyobb eséllyel, ha elősegítjük gyermekünk bélflórájának és emésztőrendszerének megerősödését, fejlődését.

Mit tehetünk ennek érdekében?

  • A vizsgálatok kimutatták, hogy az anyatejes táplálás jelenti az elsődleges prevenciós tényezőt a táplálékallergiák és intoleranciák kialakulását tekintve. Az anyatejben számos olyan oligoszacharid (néhány molekulából álló szénhidrát) található, melyek kiválóan táplálják gyermekünk bélbaktérium-flóráját, segítik annak egészséges fejlődését.
  • Abban az esetben, ha az édesanya valamilyen oknál fogva nem tudja gyermekét anyatejjel táplálni, a korszerű babatápszerek is az anyatejhez hasonló oligoszacharidokat tartalmaznak.
  • Számos kutatás arról számol be, hogy a fermentált tejtermékekben található probiotikumok preventív hatással lehetnek, például a laktózintolerancia kialakulására, ezért, ha a gyerkőc már nagyobb, célszerű a tejet kicsit mellőzve, ezeket bevezetni az étrendbe.
  • Emellett természetesen fontos a megfelelő rostbevitel, hiszen a rostok egy részét szintén tápanyag- és energiaforrásként, valamint sejtfaluk építésére használják fel bélbaktériumaink.

Véleményem szerint a gyerekitalok azon szülők számára nyújthatnak jó alternatívát, akik a későbbiekben szeretnék beépíteni gyermekeik étrendjébe a tejet, tejtermékeket, használatuk azonban nem szükségszerű. A bennük található tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat számos más táplálékkal is biztosíthatjuk gyermekünk számára, hiszen a jól kialakított, egészséges étrend ezeket az anyagokat egyébként is bőségesen tartalmazza.

Emellett a tej mellőzésén kívül a bélrendszer egészséges fejlődésének támogatása és a bélbaktériumok védelme szintén rendkívül fontos.

Milyen tejmentes ételekkel támogathatjuk gyermekünk bélrendszerének egészségét?

  • „A növényi tejekkel, tejtermékekkel” és nagy rosttartalmú gabonákkal elkészített pépek és kásák, gyümölcsökkel kiegészítve biztosítják a kicsik számos vitamin- és ásványianyag-szükségletét és rendkívül táplálóak.
  • Szintén jó alternatívát nyújthat a chia mag használata, melyből pudingot, pépet készíthetünk a kicsiknek. A chia mag jelentős omega-3-zsírsavtartalommal rendelkezik, emellett vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt remek tápanyagforrás.
  • A különböző smoothik és turmixok is jó megoldást nyújthatnak. Használhatunk például növényi tejeket, tejtermékeket, tejporokat, spenótot, almát, banánt, zabpelyhet, zabkorpát.

 

További szép hétvégét! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

egészség tej gyermekek tudatostáplálkozás 12 hónapos kortól gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról gyerekitalok