2016. feb 16.

Mirelit pizzák tesztje a szakértő szemével

írta: Skerlecz Petra
Mirelit pizzák tesztje a szakértő szemével

A minap a boltban sétálva meghallottam egy anyuka és kislánya párbeszédét. A kicsi egy mirelit pizzát szeretett volna enni, édesanyja pedig azt tanácsolta neki, hogy ne fogyasszon ilyen termékeket, hiszen ezek az élelmiszeripar maradékaiból készülnek. Ezen felbuzdulva arra gondoltam, hogy megnézem néhány mirelit pizza összetételét és azt, hogy van-e olyan termék amit nyugodt szívvel megvásárolhatunk. (Minden terméknél igyekeztem sonkás pizzát választani, hiszen ez szinte az összes gyártó kínálatában szerepel).

Dr. Oetker Guseppe gyorsfagyasztott sonkás pizza 410 gramm 799 forint

guseppe.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

Az összetevők között láthatjuk, hogy a termék legnagyobb mennyiségben búzalisztet tartalmaz, ami teljesen normális, ezután ivóvíz és a sonka következik, amelynek alkotóelemei között érdekes dolgokat láthatunk, például  burgonyalisztet, glükózt (cukor), majd még egy kis cukrot. Azt azért bátran kijelenthetjük, hogy ez a sonka nem a húsipar remeke, továbbá bár a stabilizátorok között van feltüntetve, a nátrium-nitritet tartósítószerként ismerjük.

Tesco American Style gyorsfagyasztott sonkás pizza 417 gramm, 649 forint

american.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

A Tesco pizzájának összetevő listája nagyon pontos, a pizzalap alkotóelemei rendben is vannak, a paradicsom szószban viszont a paradicsompüré kis arányát, a búzaliszt és burgonyakeményítő jelenlétét kevésbé értem. A sonka összetétele egy kicsit kedvezőbb, a benne található cukorhoz hasonló anyagok mennyisége is kevesebb. A termék viszont sajnos tartósítószert tartalmaz

Tesco Value gyorsfagyasztott sonkás pizza 300 gramm, 189 forint

value.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

A Value termékben a „sonka” már csak 8%-ban mutatkozik, ami bővelkedik glükózszirupban, fruktózban, dextrózban, tehát cukorhoz hasonló anyagokban, a sajt mennyisége is ezzel megegyező. A sonkán kívül azért más nagyon megdöbbentő dolgot nem találunk ebben a készítményben sem, mindenből egy kicsit kevesebbet tettek bele, de hát mégiscsak Value.

Buitoni La Pizzeria prosciutto pizza 320 gramm, 649 forint

buitoni.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

Ebben a termékben a sonka összetevői tényleg kezdenek már egy bolti főtt sonkáéhoz hasonlítani, viszont sajnos tartósítószer is van benne. A termék külön érdekessége, hogy a búzaliszt mellett egy kis zab, árpa és búzacsíralisztet is találunk benne, valamint kovász is van a termékben, ennek gyakorlati haszna rejtély számomra.

Dr. Oetker Ristoranta sonkás pizza 320 gramm, 499 forint

ristorante.jpg(kép forrása: Tesco weboldal)

A Ristoranta termékekét már biztosan mindenki ismeri, a reklámokból azt is megtudhatjuk, hogy ez az étel olyan élményt nyújt, mintha egy olasz pizzériában ücsörögnénk. A termék nagy hibája ebben az esetben is a sonka, a tartósítószer itt is stabilizátorként van feltüntetve, további összetevők szinte megegyeznek a Gusseppével. 

Italpizza sonkás-gombás 370 gramm, 869 forint (sajnos csak simán sonkásat nem találtam)

shottype1_328x328.jpg

(kép forrása: Tesco weboldal)

A termék elég magas árkategóriát képvisel, a sonka itt is hajaz a boltban kapható főtt sonkákhoz, sajnos tartósítószer ebben is található. A paradicsomszósz minősége véleményem szerint azért messze meghaladja a fent említett termékekét, az egyéb összetevőket tekintve is egy jobb mirelit pizzáról beszélhetünk. 

Véleményem szerint a mirelit pizzákat 3 kategóriába sorolhatjuk minőségük szerint, a legkedvezőtlenebb összetétellel a Tesco Value rendelkezett, a középkategóriába sorolnám a Ristorantét, a Guseppét, a Tesco American Stylet, és a Buitonit, a legkedvezőbb alapanyagokból pedig az Italpizza készült. Ha tényleg nincs más lehetőségünk a középkategóriás termékek és az Italpizza valóban megoldást jelenthet, főleg, ha néhány feltéttel fel is javítjuk őket, a bennük található cukorhoz hasonló anyagokra és tartósítószerekre viszont érdemes figyelmet fordítani. Vasárnapi ebéd gyanánt semmiképpen sem ajánlanám ezeket a termékeket, viszont, ha fáradtak vagyunk, nincs kedvünk főzni, de szeretnénk valami meleg ételt magunkhoz venni olykor-olykor szerepet kaphatnak táplálkozásunkban.

Szólj hozzá

táplálkozás élelmiszer mirelit pizza táplákozás élelmiszercímke tudatostáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról élelmiszer értékelés élelmiszertesztek