2016. feb 27.

Ételeink erdőről, mezőről avagy 7 ehető gyógy- és vadnövényünk

írta: Skerlecz Petra
Ételeink erdőről, mezőről avagy 7 ehető gyógy- és vadnövényünk

Sziasztok!

Tavasszal az erdőn, mezőn sétálgatva rengeteg gyönyörű növénnyel találkozunk, ezek közül számosat gyógyteaként alkalmazunk, másoknak csak látványában gyönyörködünk, de vajon valamelyiket közölük táplálkozásunkba is beépíthetjük? Ennek a kérdésnek jártam utána mai bejegyzésemben. (A medvehagyma is természetesen ide tartozik, de ennek közkedveltsége révén, ezt most nem említem.)

Nagy csalán

A csalán leveleit és fiatal hajtásait célszerű kesztyűvel leszednünk (ezeket felhasználás előtt célszerű néhány percre forró vízbe dobnunk), a növény említett részeiből remek főzelék készíthető, de levesekben és salátákban is megállja a helyét. A csalán sok klorofilt, más szerves festéket, C- és B-vitamint, vasat és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz, értékes gyógynövényünk.

csalan.jpg

Mezei sóska

Leginkább hegyvidékeken, valamint vizek partján, nedves élőhelyeken terem. Eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek. Tavasztól késő őszig gyűjthető és a növény leveles hajtásvégei ehetők. Fontos megjegyezni, hogy oxálsavtartalma meglehetősen nagy, ezért csak mértékkel fogyasztható, keveset használjunk belőle, inkább csak fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük. 

sos.jpg

Paraj és fehér libatop

A növények fiatal hajtásai a spárgához hasonlóan fogyaszthatók, ízük is erre emlékeztet, leveleiből finom főzeléket készíthetünk. A paraj és fehér libatop gazdag A- és C-vitaminban.

libatop.jpg

Pásztortáska

A pásztortáska gazdag flavonoidokban, C-vitaminban és káliumban, a leveleivel salátákat ízesíthetünk. A fiatal levelek borsóízűek, leveseket, spenótszerű mártások ízesítésére alkalmasak. A fiatal virágos hajtások nyersen és párolva is fogyaszthatók.

paszto.jpg

Gyermekláncfű

Ez a kis növény mindenki számára ismerős lehet, a friss levelek nagyon finomak salátába, az idősebbek sajnos már kesernyésebbek. Gazdag C-, A- és B-vitaminban.

gyermeklancfu.jpg

Közönséges cickafark

A cickafark fiatal levelei nyersen is fogyaszthatók, de nagyon karakteres ízűek, ezért inkább vajkrémek, zöldségkrémek, túróval készült ételek ízesítésére használhatók. 

cicka.jpg

Turbolya (vigyázat összetéveszthető a bürökkel!)

A turbolyát régen fűszerként használták, zsenge leveleinek enyhe ánizsos aromája miatt kiválóan alkalmas joghurtban, túróban, krémekben elkeverve. Főzés során sokat veszít zamatából, ezért levesekbe, mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó 10 percbe tegyük. A levelek nagy A- és C-vitamint tartalommal bírnak, vas és magnézium-tartalma is jelentős. 

turbolya01.jpg

Mielőtt a növények gyűjtésébe kezdenénk fontos megjegyezni, hogy mindig csak olyan helyről gyűjtsünk, ami nem szemetes, nem út/utak mellett található és tisztának látszik. Emellett mindig alaposan nézzük meg a gyűjteni kívánt növényt és térképezzük fel, hogy van-e olyan társa amivel esetleg összekeverhetjük. 

(képek forrása: Internet)

Szólj hozzá

egészség ehető vadnövények a táplálkozásról ehető gyógynövények