Túrós-kókuszos kuglóf teljes kiőrlésű rozslisztből
Sziasztok!
Imádom a kuglófot, a teljesen natúr ízvilágtól kezdve a csokoládéson át a mazsolásig, de kedvencem mindig is a túrós változat volt. Finomlisztből más sokszor elkészítettem ezt a finomságot, most viszont sok-sok túró lapult a hűtőben és szerettem volna egy kicsit kísérletezgetni, így megszületett a túrós-kókuszos kuglóf rozslisztből, banánnal, a recept pedig a következő:
1 közepes méretű kuglóf elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségetek:
- 450 gramm túró
- 1 tojás
- 1 nagyobb banán (ez lehet kettő is, de akkor túróból elég egy kicsit kevesebb is)
- 1 dl növényi tej/tehéntej
- 2-3 evőkanál zabpehely
- 80 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 gramm kókuszreszelék
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 1 késhegynyi sütőpor
- 40-50 gramm kókuszzsír/vaj
- Ízlés szerint vanília
A túrót, a banánt, a tojást és a zsiradékot összekeverjük, villával pépesre törjük. Ezután a többi hozzávalót is a tésztához adjuk, egy kuglóf formát kivajazunk, majd megszórjuk egy kevés liszttel. A masszát beletöltjük a formába és előmelegített (180 fokos) sütőben 40-45 percig sütjük, néha azért érdemes ellenőrizni. Amikor a kuglóf megsült hűlni hagyjuk, majd egy tányért a kuglóf forma aljára fogunk és feje tetejére fordítjuk, így magától kijön belőle.
A süteményt ezután ízlés szerint magában, lekvárral, mogyoróvajjal vagy esetleg citromos ricottával fogyasztjuk.