2016. jan 07.

Hogyan olvassunk élelmiszercímkét?

írta: Skerlecz Petra
Hogyan olvassunk élelmiszercímkét?

Kedves Tudatosan táplálkozó Szülők!

 

Vásárlás közben megfigyelhetjük, hogy a gyártók ma már szinte minden élelmiszer csomagolásán feltüntetik a benne található összetevők pontos listáját, valamint az adott termék energia és tápanyagtartalmára vonatkozó adatokat is. A számos reklámmal és marketing fogással ellentétben ezek az információk rendkívül hasznosak a fogyasztóknak, hiszen pontosan megtudható, hogy valójában miből mennyi található az élelmiszerben, melyek az elsődleges alkotó elemei a terméknek. Megfigyelve az élelmiszercímkéket olykor nem is teljesen egyértelmű, hogy mit is jelent pontosan az adott összetevő neve, mit jelölhetnek E számok és a bonyolult kémiai elnevezések. 

A Táplálkozás-nevelde csapata ebben szeretne most a segítségedre lenni. Egy egyszerű, gyermekeknek szánt termék élelmiszercímkéjének elemzésével, megmutatjuk mire kell fokozottan ügyelned, melyek azok az összetevők, amiket messziről kerülj el és miket részesíts előnyben. 

kidsholdingfruit.jpg

(kép forrása: Internet)

A termék nevét pontosan nem tüntetjük fel, annyit azonban elárulhatunk, hogy az egyik túró rudikat forgalmazó cég, tejsüti névre hallgató termékéről lesz szó. Az összetevők pontos listája a következő:

Tej 21,8%, Cukor, Búzaliszt, Pálmazsír, Cukrozott sűrített tej 10,9% (teljes tej, szacharóz), Méz 4,6%, Sovány tejpor,Tojáspor, Glükóz-fruktóz szirup, Zsírszegény kakaópor 2,2%, Savanyúságot szabályozó anyag (kalcium-citrátok), Burgonyakeményítő, Napraforgó olaj, Növényi margarin (pálmaolaj, víz), Tojássárgája, Emulgeálószer (E471), Vaj, Tápióka keményítő, Térfogatnövelő szerek (dinátrium-foszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Aromák, Étkezési só, Vitamin keverék 0,04% (A-vitamin, B12-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin)

Az élelmiszerek összetevői minden esetben csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, tehát az az összetevő szerepel elsőként, amelyből a legtöbbet tartalmazza a készítmény. Ebben az esetben tehát láthatjuk, hogy a tej nagyjából 1/3-ad arányban van jelen a termékben. A második legnagyobb mennyiségben jelen lévő összetevő a cukor, majd a búzaliszt és a pálmazsír következik. 

A címkéken rendkívül fontos azt is megfigyelnünk, hogy ha a cukor szó nem is szerepel az összetevők között, számtalan a cukor kémiai szerkezetéhez hasonló, hatásában közel azonos anyagot csempésznek be a termékekbe. A leggyakoribbak ezek közül a következők: glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup, kukoricaszirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup(HFCS), fruktóz, méz, invertcukor, keményítőszirup, maltóz, szacharóz, juharszirup, melasz. Példánk esetében láthatjuk, hogy ezek közül nem csak cukor, de méz és glükóz-fruktóz szirup is szerepel a termék összetevői között. Ezen anyagok közül legkedvezőtlenebb hatással a kukoricaszirup és az invertcukor rendelkezik.

Ami szintén gyanakodásra adhat okot az az, hogy a termék nem csak pálmazsírt tartalmaz, napraforgó olaj, növényi margarin és vaj is szerepel az alkotó elemek között. Vajon egy fejlődésben lévő szervezetnek ténylegesen ennyi zsiradékra lenne szüksége? Egyáltalán mi is pontosan az a pálmazsír? A pálmaolaj nem más, mint a pálmafélék húsából kinyert olcsó zsiradék, melyet többnyire ipari margarinok előállítására használnak. A pálmaolaj és a hozzá hasonló növényi zsiradékok kivédése szinte lehetetlen, mégis azt javasolnám, hogy ha lehetőséged van rá, nézd meg alaposan az összetevők listáját és inkább a kókuszzsírral, vajjal készült készítményeket tedd kosaradba.

A címke vége felé közeledve elérkezünk a talán legnehezebb feladatot jelentő összetevők vizsgálatához. E471 (emulgeálószer), de mit is jelent ez valójában? Az E471 nem más, mint egy zsírsav származék, amely lassítja a termék öregedését. Egészségre káros hatása tehát zsírsav mivoltán kívül nem igazolt. A következő nagy csoportot a térfogatnövelő szerek adják, mint dinátrium-foszfát, nátrium-hidrogén-karbonát és ammónium-hidrogén-karbonát. A dinátrium-foszfát a foszforsav bontásából keletkezik, kis mennyiségben káros hatása nem ismert. A nátrium-hidrogén-karbonát kémiai neve egy meglehetősen mindennapi összetevőt takar, ez nem más , mint a szódabikarbóna, az ammónium-hidrogén-karbonát pedig szalalkáli néven él a köztudatban. Az E számok értelmezésében erre a linkre kattintva találhatsz információkat: http://tudatosvasarlo.hu/eszam

you_are_what_you_eat.jpg

(kép forrása: Internet)

Az élelmiszer címkét megvizsgálva láthatjuk, hogy bár az összetevők nagy része meglehetősen hétköznapi, a termékben található mennyiségük létjogosultsága megkérdőjelezhető, egy otthon elkészített sütemény nagy részüket biztosan nem tartalmazza. 

Remélem, hogy hasznos információkat találtál a bejegyzésben, következő cikkünkben az élelmiszerek energia és tápanyagtartamáról olvashatsz. 

 

 Üdvözlettel

Skerlecz Petra

Táplálkozás szakértő, dietetikus

 

Szólj hozzá

egészség gyermekek élelmiszer élelmiszercímke tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról