2016. jan 10.

Termék értékelés a Nestlé Oats gabonapehelyről

írta: Skerlecz Petra
Termék értékelés a Nestlé Oats gabonapehelyről

Sziasztok!

Mai bejegyzésünkben egy hazánkban meglehetősen újnak számító terméket vizsgálunk meg, mely nem más, mint a Nestlé Cheerios Oats gabonapehely. A készítmény reklámja és termék leírása remekül sikerült, a dobozban rejlő készítményről megtudhatjuk, hogy magas a teljes értékű gabona tartalma, gazdag vitaminokban, vasban és kalciumban is.Ennyi pozitív információ után szerettünk volna utána járni, hogy valóban ennyire egészséges-e a termék és a marketing máz alatt mi lapul a csomagolásban. Az egyik nagyáruház honlapjáról pontosan informálódhatunk szinte minden náluk forgalomban lévő termék beltartalmi adatairól, ezek a Nestlé Oats esetében a következők.

oats_2.png

(kép forrása: Internet)

 Gabonafélék 74,2% [teljes értékű zabpehely 63,0%, teljes kiőrlésű lisztek (zab 3,6%, búza 3,6%, árpa 2,5%, rizs 1,0%, kukorica 0,5%)], Cukor, Zabrost, Glükózszirup, Árpamaláta-kivonat, Búzakeményítő, Invertcukorszirup, Étkezési só, Méz, Nádcukor melasz, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfátok), Antioxidáns (tokoferolban gazdag kivonat), Aromák, Vitaminok [nikotinamid (niacin), kalcium-D-pantotenát (pantoténsav), piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), pteroil-monoglutaminsav (folsav)], Ásványi anyagok [kalcium-karbonát (kalcium), elemi vas (vas)],

Tápértékre vonatkozó információk

Tápanyagok

100 g

40 g

40 g + 125 ml tejjel¹

Energia

1626 kJ

650 kJ

904 kJ

385 kcal

154 kcal

214 kcal

Zsír

5,2 g

2,1 g

4,1 g

-amelyből telített zsírsavak

0,9 g

0,4 g

1,5 g

Szénhidrát

69,8 g

27,9 g

34,1 g

-amelyből cukrok

22,6 g

9,0 g

14,9 g

Rost

8,5 g

3,4 g

3,4 g

Fehérje

10,5 g

4,2 g

8,5 g

0,69 g

0,28 g

0,43 

 

A korábbi cikkünkből már megtudhattátok, hogyan is kell élelmiszer címkét olvasni, ezt a sémát követjük most is. Az összetevők listáján első helyen a gabonafélék szerepelnek, a százalékos arányból kiderül, hogy ezek a termék két harmadát alkotják, ebben nagy hibát nem is találunk.

Ezt követően láthatjuk sajnos, hogy a termékben második legnagyobb mennyiségben megtalálható alkotóelem a cukor, tovább olvasva glükózszirupot, invertcukrot, mézet, nádcukrot is találunk az Oatsban. Joggal tehetjük fel tehát a kérdést, hogy egy valóban magas rosttartalmú, egészségesnek mondott termékben mi indokolja az ennyire magas cukor és cukorhoz hasonló összetevők jelenlétét? Az energia és tápanyag adatokat megfigyelve láthatjuk, hogy a termék szénhidrát tartalmának (ebben az esetben gabonafélék, cukor) egy harmadát cukor és a hozzá hasonló anyagok alkotja, ami meglehetősen magas.

A további összetevőkben túl sok hibát nem ejtett a gyártó, a vitaminok és ásványi anyagok valóban jelen vannak a termékben. A készítmény reklámjában fő helyen szerepel az Oats magas élelmi rost tartalma, ehhez kapcsolódóan elmondanánk, hogy egy felnőtt szervezetnek naponta 25-30, vagy akár 40 gramm rostot lenne ajánlott fogyasztani, a gyermekeknek 20 gramm körüli mennyiség javasolt. Ebben a termékben 3,4 grammot találunk, melyet néhány szem aszalt szilvával, zabpehellyel, zabkorpával, búzakorpával, gyümölcsökkel és zöldségekkel is bőven biztosítani tudunk a szervezetnek.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy bár a termék elsőre megnyerő lehet, az élelmiszer címke átolvasása után rájöhetünk, hogy cukortartalma meglehetősen magas, ezért negatívan befolyásolja vércukorszintünket, növeli a „feleslegesen” elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét. Tudatosan táplálkozó szülőként kis utánjárással könnyen találhatunk gyermekeinknek kedvezőbb összetételű reggeliző pelyheket, vagy akár hétvégén saját magunk is elkészíthetjük őket.

További tudatos vásárlást kíván a Táplálkozás-nevelde csapata!

Szólj hozzá

egészség gyermekek élelmiszer táplákozás élelmiszercímke tudatostáplálkozás oats gyermektáplálkozás tudatosválasztás energia és tápanyag élelmiszer értékelés élelmiszertesztek