2016. jan 12.

Rizstejek tesztje a szakértő szemével

írta: Skerlecz Petra
Rizstejek tesztje a szakértő szemével

 

Kedves tudatosan táplálkozók!

 

A növényi eredetű, gabona alapú ”tejek és tejtermékek” egyre nagyobb arányban vannak jelen a boltok polcain, az élelmiszerláncok és drogériák már saját márkás, kedvezőbb áru termékeket is a piacra dobnak, a fogyasztók érdeklődése növekvő tendenciát mutat.

Ismerőseim között sok olyan szülővel találkoztam, akik úgy gondolják érdemes beépíteni a növényi termékeket gyermekeik táplálkozásába, viszont a dobozon bizonyos készítmények esetében olvasható kémiai elnevezések megtorpanásra késztetik őket, hiszen joggal gondolhatják, hogy ezek az összetevők tartósítószerek, stabilizátorok vagy ízfokozók lehetnek. Ebből kifolyólag a Táplálkozás-nevelde csapata szeretné lerántani a leplet a gabona alapú „tejek” alkotóelemeiről, javaslatot tenni, melyek azok a termékek, amiket Ti is nyugodt szívvel kínálhattok gyermekeiteknek.

original_rice-milk.jpg

(kép forrása: Internet)

Tesztünkben a teljesség igénye nélkül, az általunk is fogyasztott rizstejek szerepelnek, talán ezekből a legszélesebb a kínálat. Az árakat a termékek esetében csak hozzávetőlegesen tüntetjük fel, hiszen azok boltról boltra változhatnak, olykor több száz forint eltérés is mutatkozhat.

1. Alpro rizs ital hozzáadott kalciummal és vitaminokkal (ár: 550-799 Ft) 

big_alpro-rice.jpg(kép forrása: Internet)

Összetétel: Víz, Rizs (12%), Napraforgóolaj, Trikalcium-foszfát, Maltodextrin, Tengeri só, Stabilizáló szer (gellán gumi), Vitaminok (B12, D2), Savanyúságot szabályozó anyag (dikálium-foszfát) 

Az Alpro terméke a hozzáadott kalcium és vitaminok miatt rendkívül kedvező, hiszen a tejhez hasonlóan biztosítja a napi kalcium és vitamin szükséglet egy részét. Az összetevők között első helyen a víz és a rizs szerepel, a rizs aránya a termékben 12%, 100 ml 45 kalóriát tartalmaz, ami a lightnak nevezett készítményekéhez hasonló. A következő komponens a napraforgó olaj, amely a termék 1 ml-jében 1 gramm mennyiségben van jelen, ennek oka valószínűleg a termék állományának kedvezőbbé tétele. Az összetevők listájában elérkeztünk az első kémiai megnevezéshez, mely a trikálcium-foszfát (E341), ez nem más, mint a dobozon feltűntetett hozzáadott kálcium, tehát emiatt sem kell aggódnunk. Az ötödik alkotóelem a maltodextrin, mely egy glükóz egységekből felépülő, a szervezetben gyorsan lebomló poliszacharid, ezt keményítőből állítják elő és a termék állagáért is felelős, káros hatása a szervezetre nézve a cukorhoz hasonló. A tengeri só után a stabilizáló szer következik, a gellán gumi (E418), mely egy baktériumok által előállított anyag, teljesen veszélytelen, a termék állományát stabilizálja. Az utolsó aggodalomra okot adható összetevő a dikálium-foszfát (E340), ezt az anyagot általában a só kiváltására használják, és szintén ártalmatlannak nevezhetjük. Az Alpro termékéről elmondhatjuk, hogy állaga krémes és lágy, saját véleményem szerint kimondottan finom

 

2. The Bridge Bio natúr rizsital (ár: 689-729 Ft) 

ricenaturaldrink_1ltedge_img.png

(kép forrása: Internet)

Összetétel: Víz, Olasz rizs* (17%), Napraforgó olaj* és pórsáfrány olaj*, Tengeri só, *=Ellenőrzött bio gazdálkodás.

A Bridge esetében láthatjuk, hogy semmilyen furcsa kémiai névvel illetett összetevőt nem tartalmaz, viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal sem dúsították. A rizs a Bridge-ben 5%-al nagyobb arányban van jelen, állaga talán emiatt más egy kicsit. 100 ml 60 kalóriát tartalmaz, ami 15 kalóriával több az Alprohoz képest, ez azonban a rizs magasabb mennyiségével magyarázható, az 100 ml-ben lévő zsiradék mennyisége 0,4 grammal magasabb. Ízében az Alprohoz képest egy szemcsésebb, „rizsesebb” ízű készítményt találunk a dobozban, ami nekem személy szerint kimondottan ízlik

 

3. JOYA Bio natúr rizsital (Ár: 599 Ft)joya.jpg(kép forrás: Internet)

 Összetétel: rizsbázis 99% (víz, rizs 13,5%), napraforgó olaj, só

A JOYA rizsital az Alprohoz képest szintén kicsit magasabb arányban tartalmaz riszt, összetevői rendkívül egyszerűek és jól átláthatók.  A termékből 100 ml 57 kalóriát tartalmaz, ami szintén a rizs magasabb arányának tudható be, a benne található zsír mennyisége azonban csak 0,8 gramm/100 ml. Hozzáadott kalciumot és vitaminokat a JOYA sem tartalmaz, erre érdemes odafigyelni. Az íze saját véleményem szerint remek, állagában azonban, egyszerű összetevői miatt kevésbé tudja hozni az első termékét.

 

4. Natur-aktiv Bio rizsital (Aldi) (Ár: 599 Ft, viszont csak időszakosan elérhető)

aldi_rizsital.jpg

(kép forrása: Internet)

Összetétel: 99% rizskészítmény (víz, rizs 12,4%), napraforgó olaj, étkezési só

A termék összetétel a JOYA-val megegyező, a rizs aránya kicsit kevesebb, de íze teljesen hasonló, kellemes és lágy. Természetes „cukor” tartalma révén enyhén édeskés. A készítmény 100 ml/54 kalóriát tartalmaz, ami meglehetősen kedvező, a benne található zsír mennyisége 1 gramm/100 ml.  Állaga szintén az előzőhöz hasonló, hozzáadott kalciumot és vitaminokat ez sem tartalmaz.

 

 5. Isola BIO Bio light rizsital (Ár: 769-899 Ft)

isola-bio-organic-rice-drink-1000ml-55b.jpg

(kép forrása: Internet)

Összetétel: Víz, Olasz rizs* (12%), Hidegen sajtolt napraforgóolaj*, Tengeri só, (*= ökológiai)

Az Isola a termékek közül egy magasabb árkategóriát képvisel, összetétele viszont rendkívül hasonló kedvezőbb áru társaihoz. A light megnevezés valószínűleg a rizs alacsonyabb arányának tudható be, kalória tartalma 44/100 ml, ami szinte megegyezik az Alproval. A termékben található zsír mennyisége, 0,6 gramm/100 ml, ami valóban alacsonyabb az előző készítményekhez képest, íze viszont szintén az utolsó kettőhöz hasonló, így nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a magasabb árfekvés jobb terméket takar-e.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy egyik termékben sem találtunk tartósítószereket vagy aggodalomra okot adó mesterséges összetevőket. A gyártók szinte ugyanazon alkotórészekből állítják elő a termékeket, általánosan elmondhatjuk, hogy mindegyik vizsgált készítmény íze kellemes, a természetes cukortartalmuk miatt enyhén édeskés. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy kevés gabona alapú „tej” rendelkezik hozzáadott kalcium és vitamin tartalommal, ezért, ha a tejtermékek helyett kizárólag ezeket adjuk gyermekeinknek erre mindenképpen ügyeljünk. Állagban a legjobb készítmény egyéni véleményem szerint az Alproé, de a felsoroltak közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom Neked és családodnak.

Tudatos vásárlást kíván a Táplálkozás-nevelde csapata!

Szólj hozzá

egészség élelmiszer tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás élelmiszer értékelés élelmiszertesztek rizstejek