2016. jan 15.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek a gyermekkori elhízás leküzdésében?

írta: Skerlecz Petra
Hogyan segíthetünk gyermekünknek a gyermekkori elhízás leküzdésében?

Kedves Olvasók!

Mai bejegyzésünkben azon szülőknek szeretnénk segíteni, akik úgy tapasztalták, hogy gyermekük rendelkezik némi súlyfelesleggel és szeretnének ezen időben változtatni. A tippek nagyon egyszerűek, reméljük néhány közülük tényleges segítséget jelenthet!

Sajnos a gyermekkori elhízásban szenvedők száma rohamosan növekszik, a kicsik már gyakran óvodás korban is sokszor 5-10 kiló plusz súlyt cipelnek testükön, mely számos egészségügyi problémát is eredményez. Szakemberként sok szülőtől hallhatjuk, hogy „én is egy kicsit túlsúlyos vagyok, ezért valószínűleg a gyermekem is az lesz”. Vajon valóban ez lenne a gyermekkori elhízás fő oka? Tényleg csak és kizárólag a genetikára fogható, ha egy csöppség már egészen kis korában rendelkezik némi súlyfelesleggel?

A kutatások azt bizonyítják, hogy a legtöbb túlsúlyos gyermek esetében valóban fenn áll valamilyen genetikai hajlam is az elhízásra, azonban a helytelen életmód, a rosszul megválasztott ételek és a mozgáshiányos életmód még nagyobb szerepet játszik a túlsúly megjelenésében.

Jó hír azonban, hogy az utóbb felsorolt tényezőkön könnyen változtathatunk, ha úgy érezzük, gyermekünknek szüksége van rá. Mielőtt megijednénk, nem kell arra gondolnunk, hogy teljesen le kell cserélnünk kedvenc ételeinket vagy alapanyagainkat, már apró változtatásokkal is pozitív irányba befolyásolhatjuk gyermekünk testképét.

Hagyd gyermekedet szabadon dönteni – A szülők feladata, hogy tápláló ételekkel lássák el gyermeküket, azt viszont, hogy a kicsi mennyit eszik nem feltétlenül a Te dolgod eldönteni. Ha kötelezed gyermekedet arra, hogy többet egyen vagy éppen megtiltod, hogy például még egy kevés sült burgonyát csipegessen, azzal ételhez kapcsolódó érzelmi stresszt váltasz ki belőle. Az olyan gyermekek, akiknek folyamatosan a szüleik határozzák meg miből, mennyit kell enniük, idősebb korukban nehezebben ismerik fel az éhséget és jóllakottságot, ezért helytelen táplálkozási szokásaik alakulhatnak ki. Ebből kifolyólag fontos, hogy hagyd gyermekedet szabadon dönteni, természetesen mindezt az ésszerűség keretein belül.

A helyes étkezési szokások lemásolása – A kicsik, mint minden másban, az étkezésben is szüleik szokásait másolják, ezért rendkívül fontos, hogy figyelj arra oda, hogy mik ezek szokások. Ha például minden este vacsora után megeszel egy tábla csokit, gyermeked is ugyanezt szeretné csinálni. Gyakran előfordul, hogy rossz szokásainkat nehezen vesszük észre, ezért azt ajánljuk, írj egy listát ezekről, és amit úgy érzel, hogy lehetséges változtass meg. Ezzel nem csak gyermeked, de saját magad egészségének is pozitív irányba befolyásolod.

dagi.jpg

(kép forrása: Internet)

Maradjatok aktívak – A mozgás rendkívül fontos a legkisebbek számára is, a technológia fejlődésével azonban egyre inkább háttérbe szorul. Találjatok ki közös családi programokat, például menjetek minden este vacsora után sétálni, vagy hétvégén túrázni, ezzel saját magad és gyermeked mozgásigényét is képes vagy kielégíteni.

A vékony és a fitt nem jelenti ugyanazt – Fontos, hogy már kis korban megtanítsuk a kicsiket arra, hogy a vékonyság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki fitt és egészséges.  A rendszeres mozgás, a helyes táplálkozás és a megfelelő életmód együttesen eredményezi a fitt és egészséges szervezetet, a fogyókúrák, villámdiéták sosem jelentenek hosszú távú megoldásokat.

Figyeljünk mit mondunk a gyermekeknek – A bántó megjegyzések, gúnyolódások főként a család részéről, rendkívül rossz hatással vannak a gyermekek érzelmi életére. Ha gyermekünk túlsúlyos, akkor sem szabad őt emiatt sértő szavakkal illetnünk, helyette biztassuk és bátorítsuk arra, hogy ha betart, bizonyos étrendi szabályokat vagy többet fogócskázik a játszótéren barátaival, könnyebben megszabadulhat súlyfeleslegétől.

Legyünk realisták - Senkitől sem várhatjuk el, hogy mindig az egészséges táplálkozásnak megfelelően étkezzen. Ha szeretnénk változtatni családunk vagy gyermekünk életmódján azt mindig apró lépésekkel tegyük. Emellett engedélyezzünk olykor „bűnözős napokat”, ezeken természetesen mértékkel, de hadd egyen gyermekünk olyan élelmiszereket is, amelyek nem felelnek meg teljesen az egészséges táplálkozás alapelveinek.

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek táplákozás tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról