2016. jan 20.

Segítség, gyermekem válogatós!

írta: Skerlecz Petra
Segítség, gyermekem válogatós!

Kedves Olvasók!

Mai bejegyzésünkben a "válogatás" ellen vesszük fel a harcot. Biztosan Te is sokat hallottad gyermekkorodban, hogy az étel nem játék, most kiderült, hogy mégis!

Az angliai Montfort Egyetem tanulmánya nem rég látott napvilágot. A kutatás során azt vizsgálták, hogy a szülők szerint válogatósnak mondott gyermekeket milyen módon lehet arra ösztönözni, hogy új ízeket és alapanyagokat vagy a korábban elutasítottakat is kipróbáljanak, megkóstoljanak.

A végeredmény megdöbbentő lett, hiszen a kicsik viselkedésében csak akkor volt észrevehető érdeklődés az új vagy a korábban elutasított életek iránt, amikor valamilyen játékos feladattal ösztönözték a gyermeket annak elfogyasztására. Sajnos hazánkban olyan vizsgálatot, ami igazolná ennek az eredménynek a létjogosultságát nem tudtunk találni, viszont mi szeretnénk Nektek néhány tippet adni, amit bevethettek, ha Ti is hasonló cipőben jártok gyerkőcötökkel.

picky2.jpg

(kép forrása: Internet)

Emellett arra szeretnénk kérni Titeket, ha bármilyen eredményt (pozitív/negatív) tapasztaltok írjátok meg nekünk kommentben vagy a taplalkozasnevelde@gmail.com címre, az eredményről pedig egy későbbi bejegyzésben beszámolunk Nektek.

Minden játéknak adtunk egy hangzatos nevet, ezzel vezethetitek be a kicsiknek. Természetesen nem csak ezeket a lehetőségeket használhatjátok, legyetek kreatívak! Ne is habozzunk tovább, lássuk a mi tippjeinket:

1. A színek kihívása: A színek kihívása során kérd meg gyermekedet arra, hogy a tányérján található ételeket rendezze szín szerint csoportokba és győződjön meg róla, hogy minden ismert színt ki tudott rakni, ezután kérd meg rá, hogy a pocakjában is helyezze be a "színeket". Ha a gyerkőc nagyobb, konkrét dolgokat is kitalálhatsz Neki, például rakja ki a szivárványt az ételekből. Ha a kicsi akárcsak egy új ételt is kipróbál ezáltal nyert ügyed van.

2. Mit rejt a csomag?: Gyakran találkozunk azzal, hogy egy olyan ételt, melyben a gyermek nem látja pontosan, hogy mi is alkotja azt (rakott, saláta) nem hajlandó megenni. Ebben az esetben megkérheted rá gyermekedet, hogy bontsa ki az adott ételt, rendezze csoportokba az összetevőket és ha valamelyik szimpatikus kóstolja meg.

3. Rakjunk ki egy képet!: Kérd meg rá a kicsit, hogy abból, amit a tányéron lát, rakjon ki egy számára kedves személyt vagy képet. Így kreatívan gondolkodhat, például a brokkolik a fák, a csigatészta a göndör haj, a sajtszeletek a vitorlások. 

4.Találd ki a saját ételed!: Gyakran előfordul, hogy a kicsik valamit éppen azért nem fogyasztanak el, mert nem tetszik nekik annak kinézete, mérete, formája. Ebben az esetben kérdezd meg, ő hogy képzelné el a saját ételét, például a fasírtot laposabban vagy a szendvicseket háromszög formában, esetleg a zöldségeket kis építő kockákban?

5. Segítség anyunak: A régi jól bevált tippünk, hogy vond be a kicsit is az ételkészítés műveleteibe, már amennyire ez lehetséges. Kérd meg, hogy a salátát ő tépkedje össze, vagy dobálja rá a sajtkockákat, segítsen lerakni a rakott rétegeit stb.

6. Hívjuk meg a "legjobb barátot": Biztosan a Te gyermekednek is van kedvenc játéka, plüss figurája, képzeletbeli barátja. Hívjuk meg ezt a kis barátot is az asztalhoz, tegyünk úgy, mintha a játék imádná az adott ételt, kínáljuk meg és szedjünk neki is. A gyermekeknél az összetartás rendkívül fontos, gyakran utánozzák is egymás cselekedeteit, így "barátja" ösztönzőleg hathat rá. 

Reméljük Ti is kipróbáljátok ötleteinket, vagy kreatívan újakat találtok ki :)

Az eredményekről való beszámolókat várjuk kommentben vagy a taplalkozasnevelde@gmail.com címen!

 

 

Szólj hozzá

válogatás táplálkozás gyermekek élelmiszer táplákozás tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról ételharc