Házi pizzatészta nagy rosttartalommal, fehér liszt mentesen
Kedves Olvasók!
Mint a korábbi spenótos lasagne receptnél is említettem imádom az olasz konyhát, a tésztáktól elkezdve a pizzákon át a tiramisuig, azonban az ételekben található nagy mennyiségű fehér liszt miatt egy kicsit mindig keserűbb szájízzel eszem meg ezeket a finomságokat.
A napokban ismét elkapott a vágy, hogy valami finom, friss, házi készítésű tésztaétellel kényeztessem magam, a választásom pedig a pizzára esett. Ebből kifolyólag kísérletezésbe kezdtem, egy olyan tészta megalkotására, amely fehér lisztet egyáltalán nem tartalmaz, az íze mégis finom, a tészta pedig puha, széle ropogós.
Örömmel jelentem, hogy a próbálkozásomat siker koronázta és megszületett a darált zabpehely és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készült vékony pizzatészta, melyet nem kell keleszteni és élesztő hozzáadását sem igényli.
Lássuk mire lesz szükséged egy tepsinyi méretű, nagyjából 3 éhes főnek bőségesen elegendő pizzához.
- 250 gramm zabpehely ledarálva
- 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
- Fél csomag sütőpor
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2-3 dl langyos víz
- Oreganó, bazsalikom, só
A hozzávalókat összekeverjük és kevés ideig állni hagyjuk, majd kinyújtjuk.
Mivel imádom a spenótot, ezért most erre a tésztára is ezt tettem feltétként, némi ricottával, aszalt paradicsommal és sajttal keverve, hozzá ruccolát és olíva bogyót ettünk. Természetesen a tészta paradicsomszósszal is remekül megállja a helyét, a feltéteket pedig kedved szerint variálhatod.
Kalória bevitel szempontjából természetesen ez a tészta sem sokkal kedvezőbb, mint fehér lisztes társa, rosttartalma azonban sokkal nagyobb, pozitívan befolyásolja emésztésed működését, telítőértéke nagyobb és a vércukorszintre gyakorolt hatása is kedvezőbb.
Remélem Nektek is tetszett a recept és kipróbáljátok!