Rozsos zabkeksz édesen és sósan, banános-almás smoothie-val
Sziasztok!
A rozsos zabkekszet egy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem, szerettem volna kipróbálni, hogy mennyiben tér el a hagyományos fehér liszttel készült, vajas tésztától és mennyire élvezetes a fogyasztása. Véleményem szerint nagyon finomra sikerült ez a kekszecske és nagy előnye, hogy édes és sós változatban is elkészíthető az alaptészta, rosttartalma magas, így elegendő energiát biztosít egész délelőttre.
Lássuk mire lesz szükséged 50-60 darab kicsi kekszhez (alaptészta):
- 220 gramm zabpehelyliszt
- 80 gramm rozsliszt (ezt bármilyen más liszttel/magliszttel/kókuszreszelékkel is helyettesítheted)
- 50 gramm vaj
- 2 kanál olíva olaj
- 1 evőkanál joghurt (elhagyható)
- 200 ml langyos víz
- Só ízlés szerint
A sós változathoz:
- Fűszerek ízlés szerint, én most oregánót és bazsalikomot használtam
- A keksz tetejére sajt/köménymag/lenmag/szezámmag kerülhet
Az édes változathoz:
- Fűszerek ízlés szerint, például fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom
- Ízlés szerinti mennyiségben édesítő anyag, például méz
- A keksz tetejére vagy a tésztába szórhatsz apróra vágott nagy kakaótartalmú étcsokoládét/aszalt gyümölcsöket/reszelt almát vagy sárgarépát
Az elkészítés nagyon egyszerű, minden alapanyagot jól összedolgozol, kicsit pihenteted, majd kinyújtod. A tésztát ezután kedved szerint kiszaggatod és már mehet is a sütőbe. A keksz nem igényel hosszú idejű sütést, érdemes többször ránézni és körülbelül negyed óra után kivenni.
A smootihe még ennél is egyszerűbb, a hozzávalókat (én most 2 főre 2 banánt, 1 almát, kevés kókusztejet, kókuszreszeléket, vizet és vaníliát használtam) amiket nyugodtan változtathatsz, össze turmixolod és már kész is.
Jó étvágyat!