2016. jan 31.

Test és lélekmelegítő leves, édesburgonyából babáknak és nagyoknak

írta: Skerlecz Petra
Test és lélekmelegítő leves, édesburgonyából babáknak és nagyoknak

Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy néhány alapanyagot és élelmiszert nyugodtan nevezhetünk "szuper ételnek", beltartalmi értékeik, ízük és lélekre gyakorolt hatásuk miatt. Ezek közül az egyik nem más, mint az édesburgonya, mely csak nevében hasonlít az általunk jól ismert burgonyára, hiszen ez a növény a szulákfélék családjába tartozik és íze is inkább a sütőtökére emlékezteti a fogyasztókat. 

A mai kicsit borongós, esős nap tiszteletére szerettem volna egy olyan levest készíteni, mely nem csak a testünknek, de a lelkünknek is jól esik, tápláló, izgalmas, de egyszerű és nagyon finom. A konyhában korábbról lapult még egy nagyobbacska édesburgonya, néhány sárgarépa, gyömbér és chili, belőlük készült a leves. (Természetesen nem mindenki kedveli a csípős, keleties ízvilágot, ezért az édesburgonya-répa krémlevest nyugodtan lehet hagyományos módon, sóval és borssal, valamint némi zöldfűszerrel ízesíteni, úgy is nagyon finom.)

edesburgonya_elonyei.jpg

Lássuk a mai, édesburgonya-sárgarépa krémlevest hozzávalóit a nagyobbaknak, 2 főre:

  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 2 kicsi sárgarépa
  • 1 kicsi vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Kevés chili
  • Néhány karika gyömbér
  • Egy teáskanál méz
  • (Ha van rá lehetőség egy csipetnyi garam masala fűszerkeverék)

Természetesen a hozzávalók közül bármelyik nyugodtan elhagyható vagy kicserélhető, kizárólag a saját fantáziátokra van bízva. 

A hozzávalók babáknak 2 nagyobb adaghoz:

  • 1 kicsi vagy 1/2 nagyobb édesburgonya
  • 1 kicsi vagy 1/2 sárgarépa
  • (Ha van rá lehetőség kevés anyatej)

Az elkészítés pedig pofonegyszerű, nagyjából 15 perc alatt kész. A kicsiknek nincs más dolgunk, mint megfőzni a feldarabolt, megtisztított zöldségeket, pürésíteni, majd kevés anyatejjel keverni, a végén sóval fűszerezni. 

A nagyobbaknak, a vöröshagymát megpucoljuk és felvágjuk, a fokhagymával és a többi zöldséggel is ugyanígy járunk el. A hagymát megpirítjuk, rászórjuk a fokhagymát, a zöldségeket és a fűszereket, majd annyi vízzel, amennyi ellepi felöntjük és készre főzzük. Ha már puhák a zöldségek, pürésítjük az ételt és ízlés szerint, sajttal, magvakkal, pirítóssal tálaljuk. 

Kellemes melegedést :) !

edesburgonya_leves.jpg

Szólj hozzá

leves egészség receptek gyermekek édesburgonya 7 hónapos kortól tudatostáplálkozás 12 hónapos kortól gyermektáplálkozás tudatosválasztás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon