2016. feb 20.

5 szuper alapanyag az egészség jegyében

írta: Skerlecz Petra
5 szuper alapanyag az egészség jegyében

Sziasztok!

Ma néhány olyan élelmiszerrel, alapanyaggal készültem Nektek, amiket én magam is imádok és gyakran használok. Nagyon szeretem őket, hiszen a változatos felhasználási lehetőségek mellett egészségre gyakorolt pozitív hatásaik is ismeretesek. 

1. Édesburgonya, miért szuper alapanyag?

Ez a növény a nevével ellentétben semmilyen rokoni kapcsolatban sem áll a hagyományos burgonyával. Az édesburgonya nagy C-, B2-, B6- és E-vitamin tartalommal rendelkezik, ezenkívül gazdag ásványi anyagokban is. Neve ellenére a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, gazdag antioxidánsokban és béta-karotinban, fehérjetartalma a tojáséhoz hasonló.

Mit készíthetsz belőle?

Az édesburgonya nagyon finom simán csak felkockázva és megsütve, de levesként vagy pürékben is remekül megállja a helyét, finom bébiétel is készíthető belőle.

edesburgonya.jpg

2. Chia mag, miért szuper alapanyag?

Nagy omega-3 zsírsavtartalommal és kedvező omega-3 és omega-6 zsírsav aránnyal rendelkezik. Gazdag alfa-linolénsavban, amely támogatja szív és érrendszerünk egészségét. Glikémiás indexe rendkívül alacsony, nagy rosttartalmánál fogva pozitívan befolyásolja emésztésünket, emellett bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban.

Mit készíthetsz belőle?

A chia magot felhasználhatod egyszerűen ételek dúsítására, például kenyérbe, kásákba, palacsintákba és péksüteményekbe keverve, de a nagyon finom pudingot, turmixot, smoothiet is készíthetsz belőle. De önmagában ropogtatva is szuper.

chia_seed.jpg

3. Csicseriborsó, miért szuper alapanyag?

A csicseriborsó a hüvelyesek közé tartozó növény, fehérjetartalma nagy, emellett gazdag B1- és B6-vitaminban, valamint folsavban. Az ásványi anyagok közül bőségesen találunk benne magnéziumot, vasat és cinket is. Gazdag élelmi rostokban és E-vitaminban is.

Mit készíthetsz belőle?

Fogyasztható önmagában főzve, emellett remek kiegészítése lehet bármelyik salátának és egytálételnek. Remek fasírtot (falafelt) és krémet (humuszt) készíthetünk belőle.

csicseri.jpg

4. Sörélesztő pehely, miért szuper alapanyag?

A sörélesztő pehely már egészen kis mennyiségben is kellemes, parmezánra emlékeztető ízt kölcsönöz ételeinknek, emellett jó fehérje- és esszenciális zsírsavforrás. Krómban és szelénben gazdag, ezért pozitív hatással van a haj és a köröm állapotára. Remek B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitaminforrás, folsav tartalma is jelentős, candidiázisban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják.

Mit készíthetsz belőle?

A sörélesztő pehely remekül helyettesíti a sajtokat, szórhatod például tésztaételek, saláták, szendvicsek tetejére, de növényi sajtok készítéséhez is felhasználhatod. 

soreleszto.jpg

5. Kardamom, miért szuper alapanyag?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövény, a szív fűszereként is emlegetik, serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító szerként is alkalmazzák, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is ismeretes, ezért kiváló felső légúti megbetegedések kezelésében is. 

Mit készíthetsz belőle?

Leginkább sütemények, édességek, húsételek, kávé és tea fűszerezésére alkalmazzák, nagyon kis mennyiségben is intenzív az íze, karácsony jelleget kölcsönöz az ételeknek. A héjat leszedve, a magokat rágcsálva lehelet frissítő hatású. 

cardamon.jpg

(kép forrása: Internet)

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek élelmiszer alapanyagok táplákozás a táplálkozásról szuper alapanyagok