Gyerkőcbarát vöröskáposzta fasírt, avagy hogyan hozd számukra is ehető formába idényzöldségünket
Sziasztok!
Ma egy hihetetlenül egyszerű, mégis elképesztően finom és költségbarát receptet szeretnék Veletek megosztani. A neve talán ijesztő lehet, hiszen vöröskáposzta meg még fasírt is, ennek már a fele sem tréfa! De higgyétek el nem fogtok csalódni, a recept házi hamburgerzsemlével, pirított hagymával és persze szószokkal az igazi, de ezekről majd később, lássuk a fasírtot!
Amire szükségetek lesz 3-4 főre:
- Vöröskáposzta 400 gramm
- Teljes kiőrlésű liszt 60 gramm
- Fokhagyma 2 gerezd
- Őrölt köménymag 2 teáskanál
- Feketebors ízlés szerint
- Só 3 kávéskanál
- Zabpehely, ez nagyon változó, amennyit a fasírt felvesz
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, átmossuk, felső leveleitől megszabadítjuk és a reszelő nagyobb lyukú részén lereszeljük, majd 1 teáskanál sóval szórjuk meg. Ezt követően kinyomkodjuk, így némi folyadék fog belőle távozni. (Ezt a friss káposzta levet semmiképp se öntsd ki, magában is nagyon finom, de belefőzheted levesekbe, zöldséges ételekbe.)
A többi hozzávalót a káposztához adjuk, alaposan elkeverjük és 10-15 percet pihentetjük. Ne ijedj meg, ha a fasírt úgy tűnik nem áll össze, kézzel megformázva tökéletes lesz!
A pihenés után 2 módon sütheted készre a káposztapogácsákat. Ha nem szeretnél zsiradékot használni melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra, majd nagyjából 20 percre tedd be a fasírtokat, a sütési idő nagyon változó lehet, ezért néha nézz rá a biztonság kedvéért. A másik lehetőség, hogy egy serpenyőben kevés zsiradékot (én kókuszolajat) hevítesz, majd ha már forró, óvatosan beleteszed a kézzel összenyomkodott fasírtokat. Amint megsült már fogyasztható is. Én most zöldséges-fűszeres kölesgolyókkal tálaltam.
Táplálkozás-nevelde tipp: Az étel rosttartalmát dúsíthatod zabkorpával, búzakorpával, bambusz rosttal, vitamin és ásványi anyag tartalmát pedig csírákkal növelheted.
Jó étvágyat!