2016. jan 14.

8 tipp az egészséges táplálkozási szokások kialakításához gyermekkorban

írta: Skerlecz Petra
8 tipp az egészséges táplálkozási szokások kialakításához gyermekkorban

A tudatos és egészséges táplálkozási szokások kialakítása már gyermekkorban rendkívül fontos, a kicsik azonban gyakran határozottan ellenállnak az új ízek kipróbálásának, elutasítják a zöldségeket és gyümölcsöket, az élelmiszergyártók a gyermekeket megcélozva újabb és újabb „finomságokat” dobnak piacra, melyekkel nehéz felvenni a versenyt. A Táplálkozás-nevelde csapata ezért összegyűjtött néhány tippet, melyekkel talán könnyebbé válik a szülők számára, hogy kialakítsák gyermekük egészséges táplálkozási szokásait.

1. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ha gyermekünknek felajánlunk valamilyen jutalmat azért, hogy kipróbál vagy elfogyaszt egy bizonyos mennyiséget az adott zöldségből, gyümölcsből, akkor nagyobb kedvvel lát neki a feladatnak. Amit fontosnak tartunk elmondani, hogy a jutalom semmi esetre se étel legyen, rendkívül rossz szokás például, ha azt mondjuk gyerkőcünknek, hogy ha megeszi a zöldséget, akkor kaphat egy szelet süteményt. Ezzel szemben jó ötlet lehet, például egy plusz esti mese lefekvés előtt, vagy egy kis apró ajándék, néhány matrica megvásárlása, vagy egy kicsivel több idő a játszótéren.

2. Sokat segíthet kezdetben az is, ha az édességeket, egészségtelen nassolnivalókat egy olyan helyre tesszük, ahol a gyermekek nem látják, a látható helyekre pedig inkább néhány szelet gyümölcsöt, olajos magvakat vagy a korábbi zöldség chipset  tesszük ki, ezáltal a kicsik megtanulják, hogy ha rágcsálni szeretnének valamit, akkor ne a tejszelethez nyúljanak.

3. Nagyon fontos, hogy szülőként sose add fel! Gyakran megesik, hogy a gyerkőcöknek 30 alkalommal is kínálni kell az adott ételt, mielőtt megkóstolják. Kezdetben próbáld meg az új fogásokat úgy megvásárolni, hogy a kicsik válasszák ki a boltban, melyiket tegyétek a kosaratokba, mutasd meg Nekik, hogy készíted el az adott fogást, ezáltal ő is részese lesz a folyamatnak.

4. Legyél kreatív és találj ki apró kis játékokat, versenyeket, melyek az egészséges táplálkozással kapcsolatosak. Például, a családtagok közül, aki minden nap megevett egy adag gyümölcsöt vagy megitta a reggeli turmixot, az választhatja ki, hogy mi legyen a hétvégi program.

5. Fontos az is, hogy egy gyermeknek nem ízlik az adott étel, ne hagyjuk, hogy csak azt mondja rá, hogy „fúj és fúj”, helyette kérdezzük meg miért nem ízlik neki pontosan! Hagyjuk, hogy elmagyarázza mi a baj a fogással, ezzel lehetővé tesszük, hogy elgondolkodjon az ételről és saját magunkat is segíthetjük vele, hiszen a legközelebbi alkalommal gyermekünk ízlésére formálhatjuk az adott fogást. Ez különösen fontos, ha több gyermek is van a családban, hiszen egymás választását is befolyásolhatják.

6. Készítsétek el az ételeket együtt! Mutasd meg a kicsiknek, mit és hogyan csinálsz a konyhában, amennyire lehetséges tanítgasd őket, így nagyobb korban sem esnek kétségbe, ha a konyha küszöbére lépnek.

7. Miközben étkeztek, kapcsoljátok ki a tévét és a számítógépet is, élvezzétek egymás társaságát! Egy tanulmány szerint, ha a gyermekek étkezés közben is a TV-ét nézik és hiányoznak a meghitt, családi étkezések, akkor nagyobb arányban válnak túlsúlyossá. Minden közös étkezés remek alkalom arra, hogy elmondd a kicsiknek miért fontos, hogy megegyék az adott ételt, milyen pozitív hatással lesz az szervezetükre, például nagyok és erősek lesznek.

8. Ha gyermeked úgy érzi, hogy eleget evett és már tényleg nincs étvágya, ne erőltesd! Tudatosan táplálkozó és nevelő szülőként pontosan tudod, mit fogyasztott el a kicsi például a vacsora előtt és mi lehet az oka annak, ha nincs étvágya. Ha bele erőszakoljuk a gyerkőcökbe az adott ételt, nagy a valószínűség arra, hogy megutálják azt, másrészt könnyen túletethetjük gyermekünket, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet.

hk2.jpg

(kép forrása: Internet)

Reméljük, néhány tippet Ti is kipróbáltok és segítségetekre lesz!

Üdvözlettel

A Táplálkozás-nevelde csapata!

 

 

Szólj hozzá

táplálkozás egészség gyermekek élelmiszer táplákozás tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról ételharc