2016. jan 19.

Egészséges testtömeg gyarapodás a babavárás idején

írta: Skerlecz Petra
Egészséges testtömeg gyarapodás a babavárás idején

Kedves kismamák!

A Táplálkozás-nevelde csapata azon leendő édesanyáknak is szeretne segíteni, akik csak most tervezik vagy várják kisbabájuk születését, ezért mai írásunk Nektek szól. 

Kismamaként bizonyára Te is hallottad már, hogy a várandósság ideje alatt „kettő helyett kell enned”, ebből kifolyólag megengedhetünk magunknak némi plusz kalória bevitelt. A szállóige egy része természetesen igaz, hiszen ahhoz, hogy kisbabád megfelelően fejlődjön, valóban szükséges lehet némi többlet energia bevitel, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mennyiségben és mit fogyasztunk el ezen időszak során.

A kismamák túlzott mértékű súlygyarapodása számos komplikációt eredményezhet babának és mamának egyaránt, például magas vérnyomást és folyadék retenciót a szervezetben, csökkent glükóz toleranciát, mely a cukorbetegséget megelőző állapot vagy gyermekkori elhízást.

Ennek természetesen ellenkezője is előfordulhat, abban az esetben, ha a leendő édesanya szervezete és ezáltal a bébi sem jut elegendő mennyiségű energiához és tápanyaghoz, szintén komoly problémák léphetnek fel, melyek a baba kórosan alacsony születési súlyát, koraszülést vagy velőcső záródási rendellenességet okozhatnak.

Adódik tehát a kérdés, hogy milyen mértékű súlygyarapodás lenne egészséges babának és mamának egyaránt? Ezen értékeket egy rövid számolás után, táblázatos formában mutatjuk meg Nektek.

  1. Az első lépés a várandósság előtti BMI-id kiszámolása, melyet úgy kapsz meg, hogy a testtömegedet (kg) elosztod a testmagasságod méterben vett négyzetével.
  2. Ezután, a kapott érték jelentését a következő táblázatból kapod meg.

 

Alultáplált

<18,5

Normál testtömeg

18,5-24,9

Túlsúlyos

25-29,9

Elhízott

    >30

 

  1. Ha kikerested, melyik csoportba tartozol, az Amerikai Institute of Medicine által kiadott táblázatból láthatod, mennyi lenne az ideális testtömeg gyarapodásod a babavárás során.

 

BMI várandósság előtt

Ajánlott testtömeg gyarapodás 1 gyermek esetén (kg)

Ajánlott testtömeg gyarapodás ikrek esetén (kg)

<18,5

12-18

Kérdezze meg kezelőorvosát

18,5-24,9

11-15

16-24

25-29,9

6-11

14-22

>30

5-9

11-19

 

Mennyi plusz energia bevitelre lesz szükséged?

Az első három hónapban normál testtömeged esetén nagyjából, 150-200 kalória plusz bevitele ajánlott naponta, ez a mennyiség a második és harmadik trimeszterre 300 kalóriára növekszik. Ez első hallásra nem tűnhet soknak, nem mindegy azonban, hogy miből biztosítjuk ezt saját magunk és gyermekünk számára. Fontos, hogy a választott étel tápanyagokban és vitaminokban gazdag, egészséges fogás legyen. Ebben szeretnénk néhány példával a segítségedre lenni, melyek a következők:

300 kalória bevitelét biztosítja

  • 1 kicsi banán kettévágva, 1 teáskanál mogyoróvajjal megkenve
  • Fél pohár kedvenc olajos magvaid és aszalt gyümölcseid keverékéből
  • 12 mandula, 1 kicsi narancs és egy kevés natúr joghurt
  • 1/3 pohár humusz, néhány szelet teljes kiőrlésű roppanós kenyérrel és sárgarépa szeletekkel
  • 1 pohár tej 4 darab aszalt fügével, datolyával, szilvával

 

Ezen egyszerű ötletekből láthatod, hogy mennyire könnyű egy finom és egészséges, körülbelül 300 kalóriás étkezést összeállítani. Kísérletezz Te is bátran vagy csemegézz korábbi receptjeinkből.

 

Tudatos babavárást kíván a Táplálkozás-nevelde csapata!

 

 babamama.jpg

 

 

Szólj hozzá

kismama egészség babavárás tudatostáplálkozás tudatosválasztás készítsd otthon a táplálkozásról energia és tápanyag