Házi hamburger egy kicsit másképp
Sziasztok!
Sajnos nem bírom ki, hogy ne főzzek ma is valami finomat, ráadásul erősen bűnözni támadt kedvem. Ebből kifolyólag házi hamburger bucit sütöttem, mellé pedig az itthon talált brokkoliból készült fasírt és a hűtőben lapuló füstölt tofu is felhasználásra került.
A hamburger buci természetesen önmagában is nagyon finom és puha, nyugodtan fogyaszthatjátok felvágottakkal, egyéb húsféleségekkel, más zöldségekből készült fasírtokkal vagy egy kis házi lekvárral. A tésztát most fehér lisztből készítettem, de természetesen más lisztekkel is keverhetitek, lássuk mire lesz szükségetek.
A bucihoz, ebből nekem most 7 darab kisebb zsemle lett:
- 440 gramm liszt
- 1 csomag szárított élesztő/friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 90 ml langyos víz
- 90 ml langyos natúr rizstej/tehéntej
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 40 gramm vaj
- 1 tojássárgája a kenéshez
- Némi mák, szezámmag vagy bármilyen olajos mag, esetleg sajt a szóráshoz
Az elkészítés nagyon egyszerű, az élesztőt a langyos tejbe és vízbe tesszük egy kevés cukorral, majd felfuttatjuk. Közben a lisztet összekeverjük a tojással, a puha vajjal, a sóval, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A tésztát jól átdolgozzuk és nagyjából 1 óráig kelni hagyjuk. A kelés után a tésztát tetszőleges számú és nagyságú kicsi bucira osztjuk, tetejét megkenjük a tojással és megszórjuk, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
A brokkoli fasírt szintén nagyon egyszerű étel, a hozzávalók pedig:
- 1 fej brokkoli
- 1 kisebb vöröshagyma megpirítva
- 1 tojás
- 2 kanál zabpehely
- Kevés darált zabpehely/zsemlemorzsa
- Só
- Bors
A brokkolit forró vízben megfőzzük, majd a hagymával együtt pépesítjük. Ezután a többi hozzávalóval összekeverjük és vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, kevés kókuszzsíron vagy sütőbe kisütjük.
A hamburgerhez kiválóan illik bármilyen zöldség vagy szósz, esetleg kiadósabb étkezésre házi sült zöldségek vagy burgonya.
Remélem kipróbáljátok, jó étvágyat!