2016. feb 16.

Házi chilis bab cukkini tócsniban

írta: Skerlecz Petra
Házi chilis bab cukkini tócsniban

Sziasztok!

 

Ma egy olyan ételt hoztam Nektek, ami családunk egyik kedvence, ez nem más, mint a chilis bab tócsniban. A chilis bab önmagában is rendkívül laktató, egy burgonya, tejföl, liszt és tojás keverékéből készült ételbe töltve azonban jócskán megterheli emésztőrendszerünket. Ennek elkerülése érdekében néhány dolgot kicseréltem és megváltoztattam a tócsni eredeti receptjében, a boltokban kapható chilis bab alapot mellőzve, az étel ezen részét is teljesen házilag készítettem el.

Lássuk mire lesz szükségetek a chilis babhoz 4 éhes főre:

  • 500 gramm darált hús, vagy füstölt tofu (elhagyható mindkettő)
  • 500 gramm vörös bab
  • 500 gramm paradicsompüré
  • 140 gramm csemege kukorica
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 ml sör (elhagyható)
  • 2 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál római kömény (elhagyható)
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor vagy 2 kocka étcsokoládé
  • 1 teáskanál fahéj
  • Chili vagy erős paprika ízlés szerint

Az elkészítés pedig nagyon egyszerű, a babot előző este beáztatjuk, ha konzervet használunk erre természetesen nincs szükség. Egy edényben olajat hevítünk, erre rádobjuk a felszeletelt vöröshagymát, majd a darált hússal vagy tofuval együtt üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, oregánót, a római köméynt, a fahéjat és a kakaót, majd 2-3 percig kevergetve főzzük. Az ételhez adjuk a paradicsompürét, a sört és egy kis vizet, majd a babot, sózzuk. Ha a bab és a hús is teljesen puha a kukoricát is az ételhez adjuk, forralunk rajta egyet és már kész is.

A megreformált tócsni szintén nagyon egyszerű, 4 főre a következő alapanyagokra lesz szükséged:

  • 2 közepes cukkini vagy 1 cukkini egy sárgarépa lereszelve
  • 1-2 darab tojás
  • 1 pohár natúr joghurt vagy növényi joghurt/tejszín (elhagyható)
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt/zabliszt/maglisztek (többre is szükség lehet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Bors

 A lereszelt zöldségeket összekeverjük a többi hozzávalóval, így egy nem túl sűrű masszát kapunk. Egy serpenyőt kevés kókuszzsírral kenünk ki, majd a masszából kis lepénykéket kanalazunk bele. Mindkét oldalukat alaposan átsütjük és már el is készültünk. 

Én úgy szeretem a legjobban az ételt, ha a tócsniba beletöltöm a chilis babot, tetejére egy kevés joghurtot kanalazok és sajttal, valamint csírákkal szórom meg.

tocsni.jpg

Remélem kipróbáljátok, jó étvágyat!

Szólj hozzá

receptek chilis bab receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon hagyományos ételek másképp tócsni cukkiniből