Házi chilis bab cukkini tócsniban
Sziasztok!
Ma egy olyan ételt hoztam Nektek, ami családunk egyik kedvence, ez nem más, mint a chilis bab tócsniban. A chilis bab önmagában is rendkívül laktató, egy burgonya, tejföl, liszt és tojás keverékéből készült ételbe töltve azonban jócskán megterheli emésztőrendszerünket. Ennek elkerülése érdekében néhány dolgot kicseréltem és megváltoztattam a tócsni eredeti receptjében, a boltokban kapható chilis bab alapot mellőzve, az étel ezen részét is teljesen házilag készítettem el.
Lássuk mire lesz szükségetek a chilis babhoz 4 éhes főre:
- 500 gramm darált hús, vagy füstölt tofu (elhagyható mindkettő)
- 500 gramm vörös bab
- 500 gramm paradicsompüré
- 140 gramm csemege kukorica
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 ml sör (elhagyható)
- 2 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál római kömény (elhagyható)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor vagy 2 kocka étcsokoládé
- 1 teáskanál fahéj
- Chili vagy erős paprika ízlés szerint
- Só
Az elkészítés pedig nagyon egyszerű, a babot előző este beáztatjuk, ha konzervet használunk erre természetesen nincs szükség. Egy edényben olajat hevítünk, erre rádobjuk a felszeletelt vöröshagymát, majd a darált hússal vagy tofuval együtt üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, oregánót, a római köméynt, a fahéjat és a kakaót, majd 2-3 percig kevergetve főzzük. Az ételhez adjuk a paradicsompürét, a sört és egy kis vizet, majd a babot, sózzuk. Ha a bab és a hús is teljesen puha a kukoricát is az ételhez adjuk, forralunk rajta egyet és már kész is.
A megreformált tócsni szintén nagyon egyszerű, 4 főre a következő alapanyagokra lesz szükséged:
- 2 közepes cukkini vagy 1 cukkini egy sárgarépa lereszelve
- 1-2 darab tojás
- 1 pohár natúr joghurt vagy növényi joghurt/tejszín (elhagyható)
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt/zabliszt/maglisztek (többre is szükség lehet)
- 2 gerezd fokhagyma
- Bors
- Só
Én úgy szeretem a legjobban az ételt, ha a tócsniba beletöltöm a chilis babot, tetejére egy kevés joghurtot kanalazok és sajttal, valamint csírákkal szórom meg.
Remélem kipróbáljátok, jó étvágyat!