2016. jan 08.

Mire ügyeljünk a gyermekeknek szánt élelmiszerek energia és tápanyanyag tartalmával kapcsolatban?

írta: Skerlecz Petra
Mire ügyeljünk a gyermekeknek szánt élelmiszerek energia és tápanyanyag tartalmával kapcsolatban?

Kedves Olvasó!

 

Korábbi bejegyzésünkben említettük, hogy az élelmiszerek címkéin található összetevők mellett, a termékek csomagolásán lévő energia és tápanyag adatok is számos hasznos információval szolgálnak a fogyasztóknak.Ez talán elsőre remekül is hangzik, de vajon milyen mennyiségekhez kell ezeket az adatokat viszonyítani? Hány kalóriára van szüksége egy gyermeknek naponta? És mi a helyzet a fehérjékkel, zsírokkal és szénhidrátokkal? Ezekre milyen mértékben van szüksége a kicsik fejlődő szervezetének?

A Táplálkozás-nevelde csapata ezekre a kérdésekre szeretne Nektek most választ adni. Az szükségleteket táblázatos formában hoztuk el Nektek, a fontosabb ismereteket pedig korábbi, Tejsütis példánkon szeretnénk bemutatni.

Egy termék 28 gramm, azaz nagyjából 120 kcal.

Energia 100 g termékben: 417 kcal

Fehérje: 7,6 g

Zsír: 21,2 g, melyből telített 9,8 g

Szénhidrát: 48,3 g, melyből cukor 34,3 g

 

  1. Energiatartalom: Az élelmiszerek energia tartalmát tudatosan táplálkozó szülőként bizonyosan Te is gyakran megfigyeled. Bizonyos élelmiszerek például az édességek, cukorkák rendkívül magas energia tartalommal rendelkeznek, ezek azonban gyakran üres kalóriák, telítő értékük alacsony, az éhségérzet fogyasztásuk után gyorsan visszatér. Rendkívül egyszerű példánkon láthatjátok, hogy a termék energia tartalma elsőre nem is hangzik rosszul, gyermeked egész napi szükségletének nagyjából egy tized részét teszi ki.
  2. Fehérjék: A gyermekek fejlődő szervezetének fehérje szükséglete jelentős. A számukra forgalomba hozott termékek azonban sokszor megtévesztőek lehetnek! Mielőtt bedőlsz a reklámoknak számolj kicsit fejben! Példánk esetében láthatod, hogy a termék kevesebb, mint egy tized része fehérje, valljuk be, Tejsüti mivoltából adódóan jóval többre számítottunk.
  3. Zsírok: A zsírok jelentik talán azt az állomást, ahol a legjobban résen kell lenned. Elsőként az élelmiszerekben található mennyiségére ügyelj, ez is példánkban rendkívül jelentős, a készítmény egy ötödét teszik ki. Amire szintén nem árt odafigyelned az telített és transzzsírsavak aránya. Érdemes olyan termékeket előnyben részesítened, amely ezekből minél kevesebbet tartalmaz.
  4.  Szénhidrátok: A szénhidrátok mennyisége mellett fontos megfigyelnünk a termék cukortartalmát is. Ez példánkban is meglehetősen magas, a szénhidrát összetevők háromnegyed részét cukor adja! A gyártók ennél az állomásnál szokták feltűntetni a termékek rost tartalmát is. A magas rost tartalmú élelmiszerek hosszabb ideig adnak jóllakottság érzetet, segítik az emésztést és a székletképzést, ezért ha lehetséges olyan készítmények kerüljenek kosarunkba, amelyek magas élelmi rost tartalommal rendelkeznek.

 

Tudatos vásárlást kíván a Táplálkozás-nevelde csapata!

 

Gyermekek napi átlagos szükséglete

1-3 év

4-6 év

7-10 év

Energia

1000-1300 kcal

1300-1500 kcal

1500-1800 kcal

Fehérje

43 gramm

54 gramm

70 gramm

Zsír

44 gramm

55 gramm

71 gramm

Szénhidrát

188 gramm

236 gramm

306 gramm

 

you-choose-column.jpg

(kép forrása: Internet)

Szólj hozzá

gyermekek élelmiszer egé élelmiszercímke tudatostáplálkozás gyermektáplálkozás tudatosválasztás a táplálkozásról energia és tápanyag