2016. feb 18.

Pesto házilag 10 perc alatt

írta: Skerlecz Petra
Pesto házilag 10 perc alatt

Sziasztok!

Néhány éve fedeztem fel azt a csodálatos kis tésztaszószt amit pestonak hívnak, az íze nagyon intenzív, ezért egy adag tésztához elég kevés is elég belőle. Az egyik legnagyobb előnye, hogy ha épp rohanásban vagy, nincs kedved főzni, de mégis vágynál valami laktató és meleg ételre a pestos tészta pont ilyen. Az étel szépsége, hogy rengeteg variációban elkészíthető, fogyaszthatod csak magában, de dúsíthatod olíva bogyóval, salátákkal, mozzarellával, olajos magvakkal egyaránt. Számtalan bolti verziót végigkóstoltam, zöldet és pirosat egyaránt, személyes kedvencem ezek közül az A--iban kapható piros pesto, de ma egy hirtelen ötlet és a hűtőben jelenlévő nagy zacskó friss spenót miatt úgy gondoltam csinálok egyet házilag. 

Szóval, ahogy említettem az enyém most spenótból készült, de természetesen az eredeti recept szerint kivitelezhető bazsalikomból, medvehagymából is. Amire még mindenképpen szükséged lesz, az valamilyen olajos mag, nekem most dió volt itthon, de szuper bele a kesudió, az eredeti recept szerint pedig a fenyőmag. Hivatalosan parmezánnak vagy valamilyen keményebb sajtnak is kell lennie az elegyben, de én most ezt kihagytam, mivel nem volt itthon. 

Szóval lássuk a spenótos pesto receptjét: 

  • 100-120 gramm friss spenót, bébispenót
  • 30-40 gramm dió
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 marék reszelt parmezán (elhagyható)
  • Fél citrom leve
  • Bors

Az elkészítés pofonegyszerű, a hozzávalókat beletesszük egy erős turmixgépbe vagy aprítógépbe, ha ez nincs otthon, akkor botmixerrel is kivitelezhető és pépesítjük. Ezután tésztával, cukkini tésztával vagy kenyérre kenve, esetleg mártogatósként fogyasztjuk. 

Jó étvágyat! :)

pesto_1.jpg

Szólj hozzá

táplálkozás egészség spenót receptek pesto élelmiszer táplákozás receptek kicsiknek és nagyoknak készítsd otthon a táplálkozásról pesto házilag